Factbox: Autori de cantări in Vechiul Testament

Multe dintre cantările Vechiului Testament sunt și astăzi utilizate in cultul ortodox. Cel mai cunoscut și mai prolific autor de imne este Regele David. In contextul Anului comemorativ al imnografilor vă invităm să descoperim și pe ceilalți creatori de cantări din vechime.

David și ceilalți autori de psalmi

Majoritatea psalmilor din Biblie sunt atribuiți Sfantului Proroc David, dar lor li se adaugă 12 psalmi ai lui Asaf, 11 ai fiilor lui Core, 2 ai lui Solomon, alții ai lui Moise, Heman și Etan iar alții sunt fără nicio atribuire.

Psalmii sunt creații lirice cu fond religios. La vechii evrei, psalmii erau cantați (sau rostiți) și cu acompaniament instrumental.

Moise, Miriam

Pe langă cantările din cartea Psalmi, mai apar și alte creații atribuite prorocului Moise, dar și surorii sale.

Cantarea de mulțumire a lui Moise și a surorii sale Miriam a fost compusă după trecerea israeliților prin Marea Roșie și izbăvirea din robia egipteană: „Să cantăm Domnului, căci cu slavă S-a preaslăvit …” (Ieșire, cap. 15).

Moise mai are și alte cantări, printre care cea in care mustră poporul pentru căderea in idolatrie: „Ia aminte, cerule, şi voi grăi! Ascultă, pămantule, cuvintele gurii mele …” (Deuteronom, cap. 32).

Ana, mama prorocului Samuel

O altă cantare cunoscută a Vechiului Testament este cea pe care a intonat-o Ana ca mulțumire după ce a născut pe Samuel, in urma indelungatelor rugăciuni: „Bucuratu-s-a inima mea intru Domnul, inălţată a fost fruntea mea de Domnul Dumnezeul meu … ” (I Regi cap. 2).

Anania, Azaria și Misael

Anania, Azaria și Misael (Șadrac, Abed-Nego și Meșac) sunt autorii cantării cunoscute drept „a celor trei tineri” sau „a tinerilor lui Israel”. „Cantarea celor trei tineri” este menționată in Biblie la Daniel cap. 3 și apare apoi intr-o carte distinctă, intre lucrările necanonice.

Cantecul constituie un imn de mulțumire lui Dumnezeu pentru eliberarea din cuptorul de foc. Ei fuseseră aruncați in foc de către regele persan Nabucodonosor din cauza refuzului de a se inchina unui idol, insă, un inger al Domnului a intrat in cuptor și i-a apărat.

Avacum

Prorocul Avacum a alcătuit rugăciunea-cantare pentru izbăvirea poporului Israel din robia babiloniană: „Doamne, auzit-am de faima Ta şi m-am temut …” (Avacum cap. 3).

Isaia

Cunoscutul imn „Cu noi este Dumnezeu” ii este atribuit prorocului Isaia. Numit și „Cantarea prorocului Isaia” cantecul este redat la Isaia cap. 8.

Prorocul Isaia a mai alcătuit o cantare profetică privind distrugerea regatului lui Iuda insoţită de promisiunea restabilirii numită „Cantarea celor răscumpărați” și redată la Isaia cap. 26.

Iona

Prorocul Iona a compus o cantare, fiind in pantecele peștelui: „Strigat-am către Domnul in stramtorarea mea şi El m-a auzit … ” (Iona, cap. 2).

Solomon

Regele Solomon a compus „Cantarea cantărilor”, carte distinctă din Vechiul Testament. Poemul despre dragostea intre Solomon și Sulamita este o alegorie a unirii dintre Hristos și Biserică.

Debora, Barac

„Cantarea Deborei și a lui Barac” este un cantec de triumf și prezintă lupta dintre Barac și armata canaanită a lui Sisera. Imnul este redat la Judecători, cap. 5.

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 220

Id: 78947

Data: Aug 25, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).