Icoană veche revenită in patrimoniul Cernicăi: Este un simbol foarte prețios al ințelepciunii, al adancimii

O icoană instrăinată in urmă cu 40 de ani din patrimoniul Mănăstirii Cernica a revenit marți in posesia așezămantului monahal, in urma unei donații.

„Această icoană foarte frumoasă și pentru că redă scena unui dialog purtat langă o fantană care intotdeauna este un simbol foarte prețios al ințelepciunii, al adancimii”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Opera, intitulată „Duminica Samarinencii” prezintă intalnirea dintre Mantuitorul și femeia samarineancă la fantană, interacțiune prezentată de Evanghelia Sfantului Ioan, capitolul 4.

Făcută de Asociația Comercianților de Opere de Artă din Romania (ACOAR) și Casa de licitație A10, donația a avut loc in cadrul unui eveniment organizat la Palatul Cestianu Racoviță.

La manifestare au participat Horia-Roman Patapievici, președintele casei de licitație A10 by Artmark, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane, și părintele Vasile Parjol, starețul Mănăstirii Cernica.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

In deschidere, Horia-Roman Patapievici a vorbit despre rolul artei religioase și despre perspectivele pe care aceasta le deschide.

„Arta religioasă este artă care se adresează direct oamenilor, intr-un mod care ii interpelează, este o artă care pune chestiunea destinului, pune chestiunea prezenței omului in lume in perspectiva destinului eternității”.

„Nu vorbim de o artă care este separată de noi, ci vorbim de o artă care aparține destinului nostru istoric, cultural, național și divin. Prin urmare, este familială, nu este o artă a distanței”.

In continuare, părintele stareț Vasile Parjol a transmis mulțumiri celor care au binevoit ca icoana să se intoarcă in patrimoniul Mănăstirii Cernica.

„Icoana aceasta e un exemplu care ne pune inainte pe cei de dinaintea noastră, cei care au făcut eforturi colosale ca să aducă mai departe mesajul Evangheliei, tradiția Bisericii, unitatea poporului”, a spus pr. Vasile Parjol.

„Este un lucru imbucurător faptul că sunt entități care se ocupă și de păstrarea sau de recuperarea unor opere, am putea spune, de artă. Și iată că și mai imbucurător e faptul că am intampinat această bunăvoință largă de a mi se da la corpul vechi al catapetesmei care este expusă intr-o colecție muzeală a mănăstirii noastre”.

Icoana – simbol al ințelepciunii și al adăncimii

De asemenea, in a doua parte a manifestării, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a vorbit despre estetica și simbolismul icoanei, pe care a definit-o drept simbol al ințelepciunii și al adăncimii.

„Viziunea aceasta dihotomică, separatoare, maniheistă, aproape asupra relației dintre sacru și profan, dintre biserică și societate, este o viziune care merită denunțată, este o viziune care, din păcate, antrenează de multe ori tensiuni, polarizări, dar asta se intamplă mai ales in cazul unor persoane care s-au rupt din legătura aceasta intremătoare, de altfel, cu sacralitatea, cu sacru, cu icoana in general”.

„Această icoană foarte frumoasă și pentru că redă scena unui dialog purtat langă o fantană care intotdeauna este un simbol foarte prețios al ințelepciunii, al adancimii și care, această intalnire din jurul unei fantani și din jurul ideii de apă care simbolizează mereu viața, este o scenă a dialogului ultra-rafinat”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Totodată, Vasile Bănescu și-a exprimat gratitudinea față de Galeria de artă Artmark și pentru toți cei care au contribuit la restituirea acesteia.

„Imi face o deosebită plăcere ca in numele Patriarhiei Romane să adresez mulțumiri, in primul rand, conducerii Casei de artă și licitații Artmark pentru un gest pe care l-am mijlocit”.

„Un gest deosebit de frumos, acela de a mijloci intoarcerea unei piese picturale deosebit de frumoase și valoroase, care aparține școlii de pictură romanească de secol XVIII, intoarcerea unei icoane prețioase, in primul rand, prin calitatea ei artistică, dar și prin conținutul scenei reprezentate in ea”, a declarat Vasile Bănescu pentru Trinitas Tv.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 33

Id: 80901

Data: May 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).