Oastea Domnului și-a serbat centenarul la Mănăstirea Sucevița: Decalogul propus de IPS Calinic membrilor asociației

La implinirea a 100 de ani de la inființare, membrii Oastei Domnului au participat la finalul săptămanii trecute la o serie de activități aniversare desfășurate in Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

După ce vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, a avut loc Conferința „Oastea Domnului – 100 de ani de luptă duhovnicească”, sambătă, manifestările au continuat la Mănăstirea Sucevița.

Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a oficiat Sfanta Liturghie impreună cu Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, Episcopul vicar Damaschin Dorneanul și Episcopul Daniil Stoenescu. Din sobor a făcut parte pr. Vasile Mihoc, președintele Asociației Oastea Domnului, dar și alți clerici membri ai asociației sau slujitori in eparhia Sucevei

In cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți pr. Iosif Trifa și poetul Traian Dorz, precum și toți membrii Oastei Domnului trecuți la cele veșnice.

„Ne aducem aminte cu deosebire de fondatorul Oastei Domnului, părintele Iosif Trifa din Munții Apuseni. Un om al lui Dumnezeu prin excelență, un om sfant, inzestrat de Dumnezeu cu o minte sclipitoare și cu o inimă caldă și bună. Un om care a suferit, a pătimit in viața sa pămantească foarte, foarte mult, aș zice cum puțini alții pătimesc, tocmai pentru că a fost inițiatorul și insuflețitorul Oastei Domnului”, a spus Mitropolitul Serafim.

La finalul slujbei, pr. Vasile Mihoc a prezentat lucrarea „Părintele Iosif Trifa – Invățătorul Credinței” publicată la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei.

Decalogul ostașului Domnului

A doua parte a evenimentului aniversar a debutat cu un cuvant al Inaltpreasfințitului Părinte Calinic. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a prezentat „Decalogul ostașului Domnului”, special alcătuit pentru acest eveniment:

1. Răspandește cuvantul Evangheliei sădit in tine in Biserica cea Una, Sfantă, Sobornicească și Apostolică, spre mantuirea sufletului tău, ca cel care, prin primirea Sfantului Botez, in numele Preasfintei Treimi, prin Sfanta Mirungere și Sfanta Euharistie, ai devenit ostaș al Domnului.

2. Susține cu tărie mărturisirea de credință a Bisericii și rămai statornic in invățăturile Mantuitorului Iisus Hristos, mărturisindu-L ca Dumnezeu adevărat și Om adevărat, precum odinioară ostașul care L-a văzut dandu-Și duhul pe Cruce.

3. Intărește-ți credința prin implinirea invățăturilor Sfintei Scripturi, ale Sfintei Tradiții și ale Sfinților Părinți, prin participarea la slujbele Bisericii și la intalnirile frățești.

4. Sporește-ți viețuirea intru virtute prin comuniunea cu Dumnezeu, Cel Unul in Ființă și intreit in Persoane, cu Maica Domnului și cu Sfinții, și prin implinirea randuielilor Bisericii și canonului randuit de duhovnicul tău.

5. Impărtășește bogăția duhovnicească �și frumusețile Ortodoxiei și fă ca lumina lui Hristos, care se află in tine, să strălucească și in viața celor din jurul tău.

6. Fii model de urmat in implinirea Cuvantului lui Dumnezeu și nu te lăsa ispitit de cei ce caută să facă dezbinări in Biserică; păzește-te pe tine insuți și invățătura ortodoxă statornicită in soboarele ecumenice.

7. Intensifică relația cu Dumnezeu și cu semenii prin multa sfătuire cu părinții Bisericii, prin post și rugăciune, prin ascultare și răbdare, prin impreună-lucrare și iubire jertfelnică.

8. Respectă ierarhia bisericească, pentru că ea veghează pentru sufletele tuturor, și nu te impotrivi randuielilor așezate de Dumnezeu prin sfinții Lui, ci te fă mlădiță plină de roade a Bisericii luptătoare.

9. Fii cinstit și smerit in toate imprejurările; fugi de mandrie și slavă deșartă, de ispita judecării aproapelui și a indreptățirii de sine, arătandu-ți prin aceasta calitatea de creștin ortodox autentic.

10. Păstrează-ți identitatea spirituală neștirbită și lucrează neincetat la propovăduirea Cuvantului lui Dumnezeu; arată-te pildă de fapte bune, grăiește cele ce se cuvin invățăturii sănătoase, căci numai așa vei dobandi Impărăția lui Dumnezeu.

IPS Calinic a subliniat faptul că „Oastea Domnului a fost de 100 ani, este și va fi Santinela de pe fașia Ortodoxiei și din interiorul ei, veghind intru paza și apărarea acesteia”.

„Ca episcop al locului, am binecuvantat lucrarea Oastei Domnului din și in Biserică și m-a intristat lucrarea acelei facțiuni a Oastei Domnului care s-a izolat de Biserică. Nu o astfel de oaste și-a dorit părintele Iosif Trifa; și nici fratele Traian Dorz!”, a subliniat ierarhul, potrivit site-ului oficial al Eparhiei Sucevei și Rădăuților.

Au urmat cantări interpretate vocal și instrumental, recitări de poezie religioasă, luări de cuvant, iar intalnirea duhovnicească a continuat cu o serie de mărturii ai membrilor Oastei Domnului.

Cei prezenți in curtea Mănăstirii Sucevița au avut ocazia să cunoască principalele momente din istoria Oastei Domnului prin intermediul expoziției foto amenajate pe aleea principală din incinta așezămantului monahal.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 242

Id: 78859

Data: Aug 14, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).