Patriarhul Daniel: Sfantul Nicolae este chipul iubirii sfinte, milostive și smerite (Text integral)

„Sfantul Nicolae este chipul iubirii sfinte, milostive și smerite”, a spus Părintele Patriarh Daniel miercuri, la sărbătoarea Sfantului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Preafericirea Sa a rostit cuvantul de invățătură din cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Paraclisul istoric „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

„De-a lungul veacurilor, Sfantul Nicolae a devenit simbolul unei civilizații creștine in care generozitatea sau dărnicia ocupă un loc central”, a mai explicat Patriarhul Romaniei.

Text integral, revizuit de autor:


Sfantul Nicolae este chipul iubirii sfinte, milostive şi smerite

Minunat este Dumnezeu intru Sfinții Lui” (Psalm 67, 36)

Astăzi Biserica noastră face pomenirea Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei. Acest sfant este unul dintre cei mai populari sfinți, atat in Răsărit, cat și in Apus. Sfantul Nicolae este foarte popular pentru că a fost foarte bun. El s-a născut in anul 270 in Asia Mică, intr-o localitate numită Patara.

Părinții săi, Teofan și Nona, au fost foarte credincioși, dar au murit in timpul unei epidemii. Prin urmare, pruncul a fost crescut de un unchi al său, care se numea tot Nicolae, ca și nepotul său, iar acest unchi era episcop in orașul Patara.

Acesta i-a dăruit nepotului său o educație aleasă și l-a invățat mai ales evlavia și dragostea față de Biserică. Sfantul Nicolae deci a fost de mic un om evlavios, iar averea pe care a moștenit-o de la părinții săi a impărțit-o săracilor. Era foarte milostiv și oferea ajutor celor neajutorați.

Cu timpul, unchiul său, episcop al Patarei, a randuit ca tanărul Nicolae să fie hirotonit preot. Ca preot, acesta era foarte evlavios și foarte milostiv.

Mai tarziu, Sfantul Nicolae a ajuns in orașul Mira Lichiei unde a fost ales episcop. Se spune că după moartea episcopului de la Mira Lichiei, credincioșii se intrebau cine le va fi episcop in locul celui care a decedat.

Aceştia s-au gandit că cel mai bine este să lase pe Dumnezeu să aleagă, și anume cel care va veni primul la biserică, acela să fie ales episcop. Prin lucrarea lui Dumnezeu, primul care a venit la biserică de dimineață a fost tocmai Nicolae. Astfel, el a fost ales episcop al Mirei Lichiei.

Ca episcop al Mirei Lichiei, el a fost intemniţat in timpul impăratului roman de Răsărit, Liciniu, care a persecutat pe creştinii din Asia Mică, in jurul anului 320, dar a fost eliberat de către impăratul Constantin cel Mare, care a biruit pe Liciniu in anul 324, și a devenit singurul impărat in tot Imperiul Roman.

1. In acea vreme insă s-a iscat o erezie mare, adică o rătăcire de la dreapta credință, răspandită de preotul Arie din Alexandria, care invăța că Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, nu ar fi egal cu Dumnezeu Tatăl, deoarece El ar fi o creatură sau o făptură indumnezeită, dar nu ar fi Dumnezeu, de aceeași ființă cu Tatăl.

Prin urmare, impăratul Constantin cel Mare a convocat Sindul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325. La acest sinod ecumenic, Sfantul Ierarh Nicolae s-a arătat apărător al dreptei credințe și l-a mustrat pe Arie.

Sfantul Ierarh Nicolae impreună cu Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei și cu Sfantul Atanasie, diaconul din Alexandria, au apărat credința ortodoxă și au mărturisit că Mantuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel veșnic, este deoființă cu Tatăl și este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat.

Aşadar, Sfantul Nicolae a fost apărător al credinței sau indreptător credinței, după cum se spune in troparul său.� In limba greacă este numit dreptar al credinței (Κανόνα πίστεως), adică el este o măsură, un model de credință ortodoxă.

2. El a devenit popular, adică iubit de popor, mai ales pentru multele sale milostenii. Dumnezeu l-a invrednicit să fie și făcător de minuni. El a eliberat din temniță trei tineri ofițeri care erau acuzați de trădare față de impărat de către eparhul Avlavie, guvernatorul provinciei Lichia.

Sfantul Nicolae l-a mustrat pe acesta in vis și i-a spus impăratului Constantin cel Mare că cei trei tineri care urmau să fie condamnați la moarte sunt nevinovaț Astfel, Sfantul Nicolae i-a apărat, deoarece acești tineri au fost invinuiți pe nedrept, din invidie. Deci Sfantul Nicolae este și un om al dreptății, un apărător al celor care sunt prigoniți sau invinuiți pe nedrept.

De asemenea, Sfantul Ierarh Nicolae a ajutat foarte mulţi săraci. Se cunoaște faptul că a ajutat cu bani trei fete care nu se puteau mărita, fiind foarte sărace, iar tatăl acestora avea intenția să le vandă pentru desfranare, ca să scape de sărăcie. Insă Sfantul Nicolae, auzind de aceasta, a ajutat fetele ducand pe ascuns, discret, pungi cu bani, pentru ca fetele să se poată mărita și să scape de păcatul desfranării.

De asemenea, Sfantul Ierarh Nicolae a făcut o minune in timpul unei secete foarte mari, cand prețurile la cereale erau și ele foarte mari. El a indreptat o corabie cu grau spre cetatea Mira Lichiei care era infometată, salvand de la moarte mii de vieți omenești. Tot Sfantul Nicolae a ocrotit o mulțime de oameni naufragiați.

De aceea, el este pană astăzi considerat patronul sau ocrotitorul spiritual al corăbierilor, al marinarilor. In Grecia, există mai multe vapoare de croazieră cu mai multe etaje, iar unele vapoare au in interior cate un paraclis sau o capelă cu hramul Sfantului Nicolae, pentru rugăciune.

Sfantul Nicolae este ocrotitor al săracilor, al orfanilor dar și prieten al copiilor, in general. De aceea, in popor se spune că Moș Nicolae aduce daruri in noaptea de 5 spre 6 decembrie și le lasă, discret, in ghetuțele copiilor. Astfel, Sfantul Nicolae este chipul dărniciei smerite, discrete, fără dorință de a fi văzut sau lăudat. Tocmai această dărnicie discretă sau smerită a lui a fost foarte apreciată in popor.

Intrucat sărbătoarea Sfantului Nicolae este randuită in timpul Postului Nașterii Domnului sau al Crăciunului, adesea copiii confundă pe Moș Nicolae cu Moș Crăciun. Dar, de fapt, Moș Crăciun este personificarea iubirii milostive a lui Dumnezeu Tatăl, Care trimite pe Fiul Său in lume să Se nască, să crească și să ne mantuiască pe noi oamenii.

Aceeași bunătate sau iubire milostivă, darnică și smerită a lui Dumnezeu Tatăl, care S-a arătat in Iisus Hristos, s-a arătat și in Sfantul Nicolae. De aceea cineva spunea că: „Dumnezeu este foarte bun şi foarte milostiv. Este ca Sfantul Nicolae!” Adică in loc să spună că Sfantul Nicolae este bun ca Dumnezeu, a zis că Dumnezeu este bun ca Sfantul Nicolae.

3. De-a lungul veacurilor, Sfantul Nicolae a devenit simbolul unei civilizații creștine in care generozitatea sau dărnicia ocupă un loc central. Este foarte important să vedem că domnitorii creștini din Țările Romane au fost adesea indemnați de către Biserică să ridice așezăminte filantropice, dar și biserici cu hramul Sfantului Nicoale.

In acest sens, mulţi domnitori romani au ctitorit cel puțin cate o biserică avand hramul Sfantul Nicolae. De ce? Pentru că in această perioadă rece a anului este nevoie de multă milostenie pentru cei săraci, pentru cei singuri, pentru copiii orfani, pentru oamenii lipsiți de cele materiale.

Deci, Sfantul Nicolae este un invățător – nu doar prin cuvinte, ci mai ales prin fapte –al dărniciei sau al iubirii milostive a lui Hristos care se manifestă prin oamenii milostivi. Iar aceşti oameni darnici devin mainile iubirii milostive a lui Hristos, prin care El ajută pe cei aflați in nevoi.

Sfantul Nicolae a trecut la Domnul in data de 6 decembrie, in anul 340 sau 341 – unii consideră anul morții sale 345. La scurt timp după trecerea sa la Domnul, el a fost cinstit de către popor cu multă evlavie ca sfant făcător de minuni.

Moaștele sale au rămas vreme indelungată in cetatea Mira Lichiei. Dar in anul 1087, pentru a nu cădea sub stăpanire musulmană, moaștele sale au fost duse la Bari, in Italia, unde se află și astăzi. Sfintele moaşte au ajuns la Bari in data de 9 mai 1087.

De aceea, mai există o zi de pomenire a Sfantului Nicoale, mai ales in Biserica Rusă, şi anume, in 9 mai, adică sărbătoarea lui de vară; iar in 6 decembrie, este sărbătoarea lui de iarnă.

Acolo, la Bari, deasupra raclei cu sfintele sale moaște se află o candelă cu două făclii, cu două lumini, pentru a arăta că el este un sfant iubit atat in Răsărit, unde s-a născut, cat și in Apus, unde odihneşte acum. In Apus, sărbătoarea lui s-a numit Santa Claus, adică Sfanta sărbătoare a lui Nicolae. Iar Νικόλαος inseamnă in limba greacă popor biruitor, adică unul care biruiește toate răutăţile prin fapte bune.

La București, in biserica „Sfantul Gheorghe” – Nou, se află mana dreaptă a Sfantului Nicolae. Aceasta a fost cumpărată de Mihai Viteazul (1593-1601) și adusă, de la Bari, la Bucureşti, sporind astfel evlavia bucureştenilor faţă de Sfantul Nicolae.

In acest sens, am constatat cu mare bucurie că, in Bucureşti, 44 de biserici au hramul Sfantului Nicolae, fie primul hram, fie al doilea sau al treilea. Aceasta inseamnă că in capitala Romaniei sfantul cu cea mai mare popularitate este Sfantul Nicolae. Niciun alt sfant nu are in Bucureşti atatea biserici sub ocrotirea lui cum are Sfantul Nicolae.

De ce au dorit bucureștenii atat de mult ca Sfantul Nicolae să fie ocrotitor al bisericii lor, chiar dacă acesta mai are şi alte hramuri? Tocmai pentru că au inţeles şi au simţit că esența vieţii creştine este iubirea milostivă sau darnică, adică bunătatea sufletului.

Sfantul Ierarh Nicolae nu este cel mai mare teolog dintre Părinții Bisericii. Insă, teologia lui este una pastorală, o teologie a faptelor milostive.

Totodată, el are calități duhovnicești, pe care Domnul Iisus Hristos le enumeră in Fericirile din Evanghelia după Sfantul Evanghelist Luca (cf. Luca 6, 20-23). De aceea, Evanghelia care s-a citit astăzi nu conţine textul referitor la Păstorul cel Bun (Ioan 10, 9-16), cum de obicei se pune Evanghelia atunci cand prăznuim pomenirea unui ierarh, ci textul Fericirilor după Sfantul Evanghelist Luca.

Desigur, Sfantul Nicolae a fost și sărac cu duhul, adică smerit, și milostiv, și insetat de dreptate, şi a fost prigonit pentru Hristos. Toate Fericirile expuse in Evanghelia după Sfantul Evanghelist Luca au fost implinite de el ca virtuți ale vieţii sale.

Deci Sfantul Ierarh Nicolae este popular nu pentru că a fost foarte invățat, ci pentru că a fost foarte bun. Prin aceasta vedem că, in Ortodoxie, sfinții care se aseamănă cel mai mult cu Dumnezeu sunt sfinții milostivi, făcători de minuni pentru binele semenilor – nu făcători de minuni pentru a se afirma pe sine in mod egoist.

In acest sens, Sfantul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, este pentru noi invățător prin faptă și ne indeamnă, mai ales in această perioadă de iarnă, să arătăm milostenie, materială și spirituală. Milostenia materială inseamnă o haină, o hrană şi un adăpost, pentru cei săraci, iar milostenia spirituală inseamnă o rugăciune pentru sănătatea și mantuirea semenilor, dar și un sfat bun sau o incurajare și o prezență langă un om singur, dezorientat sau deznădăjduit.

Așadar, Sfantul Nicolae este pentru noi un mare invățător al pregătirii noastre pentru a primi pe Pruncul Iisus in peștera trupului nostru și in ieslea sufletului nostru, prin spovedanie mai deasă, prin impărtășire mai deasă și prin milostenie mai deasă, prin facere de bine, prin fapte ale iubirii milostive și smerite.

Aici, la noi, in Bucureşti, prin alegerea aceasta a Sfantului Nicolae ca ocrotitor pentru 44 de biserici, inţelegem că adevărata bucurie vine din dărnicie. Prin urmare, Bucureşti, Orașul Bucuriei trebuie să fie şi oraşul dărniciei.

Tuturor celor care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta și derivate, peste 800.000 de romani (aproximativ 810.000), le dorim ani mulți cu sănătate și mantuire, pace și bucurie, ca să urmeze exemplul vieții Sfantului Nicolae, să apere dreapta credință in fața rătăcirilor sectare, să fie evlavioşi şi milostivi, spre slava Preasfintei Treimi, binele Bisericii și a noastră mantuire. Amin.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 123

Id: 79782

Data: Dec 6, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).