PS Timotei Prahoveanul: Ii mulțumim Maicii Domnului pentru biruință și pentru bucuriile pe care ni le dă

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat vineri seară slujba Acatistului Bunei Vestiri, la Catedrala Patriarhală.

„Ii mulțumim pentru biruință, ii mulțumim pentru bucuriile pe care ne le dă chiar in plin război, chiar intr-o perioadă permanentă de asediu, nu asupra unei cetăți, ci asupra sufletului”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Asemenea văduvei care a dat la Templu ultimii ei bani, a continuat Părintele Episcop, „cerem și noi in același duh de rugăciune să fie primită cantarea și imnul pe care in această seară le-am intampinat celei pline de dar, celei mai inaltă decat cerurile, celei pe care o numim Maica Vieții, Maica Luminii, Icoana a Bisericii, fierbinte rugătoare și ajutoare pentru toți fiii neamului omenesc”.

Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre istoria Acatistului Bunei Vestiri, care amintește de asediile la care a fost supus orașul Constantinopol și mărturisește despre mijlocirea Maicii Domnului.

Totodată, Ierarhul a amintit in special de Impărăteasa Pulheria și de cinstirea acesteia adusă Maicii Domnului.

„N-a purtat niciodată veșminte strălucitoare. Purta cele mai prețioase veșminte, din cele mai bune materiale, dar toate cernite. Intrebată de ce nu poartă veșminte luminoase, Impărăteasa Pulheria a spus că �eu o slujesc pe Maica Domnului, nu mă pot compara cu ea, cu frumusețea ei și cu podoabele ei�”.

„Minunile au curs, una după alta, in locul din apropierea vechii cetății Constantinopolului. Dintre cei care au slujit in mod deosebit pe Maica lui Dumnezeu, pe langă evlavioasa Impărăteasă Pulheria, s-au numărat aproape toți păstorii Constantinopolului”.

Originea Acatistului Bunei Vestiri

Referitor la Acatistul Bunei Vestiri, ierarhul a afirmat faptul că originea lui este discutabilă.

„Au fost foarte multe păreri. Unii spun că cea mai mare parte i-o datoream unui mare imnograf, lui Roman Melodu, care a trecut către Domnul la inceputul domniei Impăratului Iustinian”.

„Filologii, insă, teologii și istoricii au ajuns la concluzia că lui nu-i aparțin decat doar cateva părți, doar cateva franturi din acest imn și că partea cea mai consistentă s-ar datora unui mare ierarh rămas prea puțin cunoscut și așezat de cei indrept alături de marii ierarhi ai Veacului de Aur”.

Potrivit Părintelui Episcop, este vorba despre Vasile al Seleuciei, in scrierile căruia putem identifica pasaje din textul Acatistului Bunei Vestiri.

Maica Domnului, mijlocitoarea

„Făcand o paralelă intre ceea ce s-a intamplat atunci și războiul nevăzut din vremea noastră, ieromonahul Macarie Simonopetritul ne spune că in vremea aceea a fost război impotriva unei cetăți, care a fost salvată, dar acum se duce război impotriva oamenilor care caută să ajungă la Dumnezeu”.

Dacă războiul acela a fost cumplit, a continuat ierarhul, „cel de acum este pe viață și pe moarte”.

„Perioada aceasta pe care o traversăm este o perioadă a unei astfel de lupte, la fel de grea ca cea purtată de credincioșii din Constantinopol. Ei au biruit cu ajutorul lui Dumnezeu. Cu nădejde in rugăciunile și in ocrotirea Maicii Domnului, nădăjduim să biruim și noi. Părinții Bisericii ne-o incredințează pe Maica Domnului ca rugătoare. Dacă ea a fost atat de aproape de Mantuitorul, trebuie să ii cerem și noi ajutorul și mijlocirea”, a adăugat in incheiere ierarhul.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 133

Id: 80846

Data: Apr 21, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).