Ziua Limbii Romane a fost sărbătorită de Academia Romană și Academia de Științe a Moldovei

Academia Romană și Academia de Științe a Moldovei au sărbătorit joi Ziua Limbii Romane printr-o sesiune comună.

Ziua a fost sărbătorită simultan in Aula Academiei Romane din Bucureşti şi in Sala Azurie de la Chişinău, anunță Agerpres.

Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Romane, a afirmat in deschiderea evenimentului că Ziua Limbii Romane a fost sărbătorită „intr-un fel special, cum nu a mai fost in cei peste 30 de ani de cand există două state romaneşti independente”.

Preşedintele Academiei Romane a spus că „in mod oficial şi diplomatic” se vorbeşte despre statul Republica Moldova şi poporul moldovean, dar „adevărul a ieşit la iveală inclusiv din punct de vedere oficial şi diplomatic şi limba, tot oficială a celor două ţări, se cheamă limba romană”.

Academicianul Ioan-Aurel Pop a subliniat că modul nostru de raportare la lume prin limba romană „ne-a păstrat vii ca popor”.

„Mie imi place să spun că cea mai importantă creaţie spirituală a poporului roman este limba romană. Calde felicitări tuturor romanilor de Ziua Limbi Romane şi mult spor in păstrarea, cultivarea, apărarea şi onorarea limbii romane”, a spus, in incheierea cuvantului său, Ioan-Aurel Pop.

Acad. Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a amintit că Ziua Limbii Romane este sărbătorită intr-o „şedinţă festivă organizată de două academii surori”.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei a precizat că „intrunirea de astăzi este profund simbolică şi emblematică”.

„Ca urmare a planului de acţiuni aprobat la 4 aprilie curent, in şedinţa prezidiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi biroului prezidiului Academiei Romane s-a decis organizarea de comun acord a mai multor activităţi, insă, in opinia mea, cea mai importantă şi de succes realizare este şedinţa festivă comună a Academiei Romane şi a Academiei de Ştiinţe a Moldovei dedicată sărbătorii naţionale Limba romană, precum şi deschiderii Congresului Mondial al Eminescologilor”, a subliniat Acad. Ion Tighineanu.

Sărbătorită incepand cu anul 2013 in data de 31 august, Ziua Limbii Romane constituie un prilej de celebrare și aprofundare a limbii materne și de recunoaștere a importanței sale ca element esențial in menținerea identității naționale, atat in țară, cat și in randul comunităților romanești din diaspora.

Legea nr. 53 privind instituirea Zilei Limbii Romane a fost publicată in Monitorul Oficial in 19 martie 2013.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 199

Id: 79011

Data: Sep 2, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).