15 M Sf. Proroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fericitii Augustin si Ieronim (Dezlegare la peste)

15-m-sf-proroc-amos-sf

1. Sfantul Proroc Amos - Este unul din cei 12 profeti "mici" si a trait in secolul al VIII-lea i.Hr. S-a nascut in satul Tecoa, in pamantul lui Zabulon, in apropiere de Betleem, si a proorocit timp de 50 de ani. El a fost pastor de vite in satul sau, ducand o existenta simpla. In afara pastoritului, Amos se mai ocupa si de culegerea sicomorelor. Sicomorul este un arbore de dimensiuni mari care produce fructe asemenea smochinelor. Numele sau inseamna, in limba ebraica, "povara, sarcina". Și-a inceput activitatea de prooroc in timpul domniei lui Ieroboam al II-lea (793-753 i.Hr.) si a activat cu precadere in cadrul Regatului de Nord, denumit in Sfanta Scriptura Israel. In anul 922, evreii se scindasera in doua regate: cel de Nord, denumit Israel, si cel de Sud, denumit Iuda. Acest fapt survenise ca un efect al domniei abuzive instaurate de Roboam, fiul regelui Solomon. Amos era originar din Regatul de Sud, dar a fost trimis sa propovaduiasca in doua centre idolesti importante ale Regatului de Nord: Bethel si Samaria. Profetul a fost nevoit sa infrunte o rezistenta aspra atat a ierarhiei politice, cat si a celei religioase din cele doua orase. Astfel, a fost izgonit la un moment dat de Amasia, capetenia slujitorilor idolilor. Amos propovaduia credinta in Dumnezeul adevarat si critica fatis inchinarea la idoli, insa nu s-a oprit aici. A profetit inclusiv caderea Regatului de Nord sub stapanire asiriana, lucru care a deranjat enorm. In cele din urma, in jurul anului 787 i.Hr., Amos a fost ucis de fiul falsului preot Amasia, care l-a lovit fara mila cu un toiag in cap. Nu este intamplatoare aceasta respingere a profetilor si chiar martirizarea lor. Știm ca majoritatea au murit pentru adevar. Fericitul Ieronim specifica acest lucru intr-una dintre epistolele sale: "Ce pacat ca, iata, medicul care il trateaza pe cel bolnav (...) este privit ca un dusman tocmai de catre acesta din urma! Insa asa este randuiala lucrurilor. Adevarul are uneori un gust amar si nu este deloc pe placul raufacatorilor. (...) Amos se vede alungat din Samaria (cf. Amos 7:12-13). De ce oare? De buna seama, in acest caz, ca si in multe altele, pentru ca el este chirurgul duhovnicesc, care taie si da la o parte partile afectate de pacat si ii indeamna pe oameni la pocainta. Sfantul Apostol Pavel intreaba: "Am ajuns deci vrajmasul vostru spunandu-va adevarul?" (Gal. 4, 16).

2. Sfantul Mucenic Isihie - A fost ostas crestin si facea parte din legiunea armatei romane de la Dunare, stationata in orasul Durostor din provincia Moesia Inferior, in timpul imparatilor Diocletian (285-305) si Maximian Galeriu . Acest Sfant mucenic a patimit impreuna cu alti cinci sfinti mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian si Iuliu veteranul. Sfintii Pasicrat si Valentin au primit moarte martirica la 24 aprilie, iar Sfantului Iuliu veteranul la 27 mai. In ziua patimirii veteranului Iuliu, Sfantul Isihie, care se afla in inchisoare cu el, i-a adresat o rugaminte ca sa-si aduca aminte de el cand va sosi in fata Domnului, caci curand va urma si el aceeasi soarta. Sfantul Iuliu l-a imbarbatat pe acest curajos ostas al lui Hristos, amintindu-i de fagaduintele facute de catre Domnul catre cei ce vor rabda pana la sfarsit. Sfantul Isihie a primit cununa muceniciei la 15 iunie.

3. Fericitul Augustin - S-a nascut la 13 noiembrie 354 in orasul Tagaste din Numidia (Africa de Nord) intr-o familie modesta. Tatal sau, Patriciu, a fost pagan. Monica, mama lui, a fost crestina din nastere. Fericitul Augustin a studiat stiintele vremii. La 24 aprilie (in Sambata cea Mare), anul 387, a primit sfantul botez. In anul urmator a stat la Cartagina la prietenul sau, avocatul crestin Inochentie, apoi s-a retras la tara unde a ramas trei ani la ferma unui prieten al sau din Cassiciacum. Dupa ce si-a daruit toata averea bisericii din Targaste, a infiintat la Ipone (Hippo) o manastire de calugari si una de calugarite. Acestea din urma, pusa sub carmuirea duhovniceasca a sorei sale, cu acelasi fel de viata monahala. "Regulile" Fericitului Augustin au avut o mare influenta asupra monahismului din apus. La cererea credinciosilor, batranul episcop Valeriu l-a hirotonit preot in anul 391. In anul 395, a fost sfintit episcop si randuit ca ajutor al lui Valeriu. Din anul 396, a ramas singur episcop al Iponiei, pana la 28 august, cand a trecut la cele vesnice. In anul 410, Alaric, regele vizigotilor a jefuit Roma. Paganii au pus aceasta nefericita intamplare pe seama crestinilor. Atunci Augustin a scris insemnata lucrare "De civitate Dei" (Despre cetatea lui Dumnezeu). Fericitul Augustin s-a mutat la Domnul la 28 august 430. In anul 486, Papa Fulgentiu i-a adus moastele in Sardinia; in secolul al VII-lea, Liuprand, regele longobarzilor le-a mutat in Biserica Sfantul Petru din Pavia (Italia). La 25 octombrie 1842, Papa Grigore al XVI-lea a daruit o parte din ele episcopiei catolice din Alger.

4. Tot astazi, Biserica Ortodoxa sarbatoreste si pe Fericitul Ieronim.

[gallery-j]2016/stiri/01_ianuarie/20/i/15.06[/gallery-j]

The post 15 M Sf. Proroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fericitii Augustin si Ieronim (Dezlegare la peste) appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1146

Id: 60197

Data: Jun 15, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).