În ziua de 1 septembrie sărbătorim Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creaţiei.
Această zi a fost instituită în urmă cu douăzeci și nouă de ani de Patriarhul Ecumenic Dimitrie I al Constantinopolului, care a adresat prin intermediul unei enciclice o invitaţie tuturor creştinilor de a se ruga pentru protecţia mediului înconjurător.
Această enciclică, proclamată cu ocazia primei zile a noului an bisericesc, a stabilit în mod formal data de 1 septembrie drept zi în care se fac rugăciuni pentru ocrotirea mediului înconjurător.
Patriarhul României a îndemnat în repetate rânduri la administrarea responsabilă a darurilor primite de la Dumnezeu:
„Multele noastre păcate, care sunt o poluare a sufletului, determină adesea şi o poluare a creaţiei. Este o legătură între sufletul păcătos şi natura profanată de omul lacom de înavuţire şi care nu este responsabil pentru darurile primite de la Dumnezeu ca să le cultive şi să le transmită şi generaţiilor viitoare”, a spus Patriarhul în predica rostită la Sărbătoarea Botezului Domnului 2016.
În articolul „Creaţia ca dar şi Tainele Bisericii”, publicat în Revista Ortodoxia nr. 1/ 1976, părintele profesor Dumitru Stăniloae a sintetizat câteva reflecţii pe marginea învăţăturii Revelaţiei divine care arată că toate cele ce există sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi şi că întreaga creaţie este o Sfântă Taină în sens larg, un vehicul al puterii şi iubirii lui Dumnezeu.
„Puterea de a vedea iubirea lui Dumnezeu prin creaţie şi de a rămâne în ea, deci în legătură cu Dumnezeu, s-a restabilit în noi prin Hristos. În acest sens între Hristos şi creaţie nu este o separaţie, ci Hristos redescoperă caracterul de dar al Creaţiei”, explica părintele Stăniloae.
În mesajul de anul acesta, Sanctitatea Sa Bartolomeu, supranumit Patriarhul verde pentru desele sale intervenţii pe teme ecologice, subliniază faptul că „Grija pentru mediul natural nu este o activitate suplimentară, ci o expresie esențială a vieții bisericești. Ea nu are un caracter lumesc, ci mai degrabă unul pur bisericesc. Ea este „o slujire liturgică”. Toate inițiativele și acțiunile Bisericii sunt o „eclesiologie aplicată”.
Sanctitatea Sa a făcut apel la rugăciune „pentru integritatea creației, să trăiască în mod sustenabil și cu iubire frățească în toate aspectele vieții lor, să se lupte pentru protejarea mediului natural și pentru promovarea păcii și dreptății și reafirmăm adevărul că nu există progres adevărat atunci când suferă creația „bună foarte” și omul creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”.
Foto credit: Public domain
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 342
Id: 67843
Data: Sep 2, 2019
Imagine:
- Viitorul aparține dreptății și iubirii, unei culturi a solidarității și a respectului pentru integritatea creației.
- Experiența euharistică sensibilizează și mobilizează pe credincios către o acțiune ecologică în lume.
- Lumea aceasta nu este .....
Data: Sep 2, 2019
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat sâmbătă la deschiderea Festivalului Internaţional „George Enescu”. Evenimentul a avut loc loc la Sala Palatului.
Ajuns la cea de-a 24-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 .....
Data: Sep 2, 2019
În Duminica a 11-a după Rusalii, 01 septembrie 2019, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia .....
Data: Sep 2, 2019
Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de Anul Nou civil, începe la 1 septembrie.
Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 .....
Data: Sep 2, 2019
Începe un nou an bisericesc și odată cu el avem o bună ocazie să ne stabilim câteva obiective pentru intensificarea vieții duhovnicești. Am făcut o selecție de 12 rezoluții pe care le-ai putea lua în considerare.
1. Citește Biblia și viețile .....
Data: Sep 2, 2019
Ancient Faith Ministries publică în limba engleză „Viaţa şi învăţătura Părintelui Arsenie Papacioc”.
Publicul iubitor şi vorbitor de limba engleză are acum posibilitatea să cunoască modelul de viaţă al renumitul duhovnic român.
Preafericitul Părinte Patriarh .....
Data: Sep 2, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Dan Sandu - Duminica a ii a din post - vindecarea slabanogului din Capernaum
Pr Dan Sandu - Duminica a ii a din post 2018
Pr Dan Sandu - Duminica vi dupa Rusalii 2010
Pr Dan Sandu - Sf Ioan Botezatorul 1
Pr Dan Sandu - a treia zi de Pasti 2010
Pr Dan Sandu - a doua zi de Pasti
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).