Spre deosebire de anul civil, care incepe la 1 ianuarie, anul bisericesc incepe la 1 septembrie, pentru ca, dupa traditia mostenita din Legea Veche, in aceasta zi s-a inceput creatia lumii si, tot in aceasta zi, Și-ar fi inceput Mantuitorul activitatea Sa publica. Inceputul Anului Nou bisericesc a fost instituit de catre Sfintii Parinti la Sinodul I de la Niceea, cand s-a randuit sa se sarbatoreasca data de 1 septembrie ca un inceput al mantuirii crestinilor, in amintirea intrarii lui Hristos in mijlocul adunarii evreilor vestind tuturor anul bineplacut Domnului.
In centrul istoriei mantuirii noastre si al activitatii rascumparatoare a Mantuitorului sta Jertfa Sa, adica Patimile si moartea Sa pe cruce, urmate de invierea Sa din morti; tot asa, in centrul sau inima anului bisericesc stau Pastile sau sarbatoarea invierii, cu Saptamana Sfintelor Patimi dinaintea ei.
Ca mijloc de comemorare a vietii si a activitatii rascumparatoare a Mantuitorului, anul bisericesc ortodox are deci in centrul sau sarbatoarea Sfintelor Pasti si se poate imparti in trei mari faze sau perioade, numite dupa cartea principala de slujba folosita de cantaretii de strana in fiecare din aceste perioade si anume:
- a) Perioada Triodului (perioada prepascala);
- b) Perioada Penticostarului (perioada pascala);
- c) Perioada Octoihului (perioada postpascala).
Fiecare din acestea cuprinde un numar de saptamani.
- Perioada Triodului tine de la Duminica Vamesului si a Fariseului (cu trei saptamani inainte de inceputul Postului Pastilor), pana la Duminica Pastilor (total 10 saptamani). Primele trei saptamani din aceasta perioada alcatuiesc vremea de pregatire sufleteasca in vederea inceperii postului, iar restul de sapte saptamani – adica insusi Postul Pastilor – este vremea de pregatire, prin pocainta, post si rugaciune, pentru marea sarbatoare a Invierii, precedata de amintirea Patimilor Celui ce S-a rastignit pentru noi.
- Perioada Penticostarului tine de la Duminica Pastilor pana la Duminica I dupa Rusalii sau a Tuturor Sfintilor (total opt saptamani).
- Perioada Octoihului tine tot restul anului, adica de la sfarsitul perioadei Penticostarului pana la inceputul perioadei Triodului. Este cea mai lunga perioada din cursul anului bisericesc. Durata ei variaza intre 40-26 saptamani, fiind in functie de data Pastilor: cu cat intr-un an oarecare Pastile cade mai devreme, iar in anul urmator mai tarziu, cu atat perioada Octoihului dintre ele e mai lunga; dimpotriva, cu cat intr-un an oarecare, Pastile cade mai tarziu, iar in anul urmator mai devreme, cu atat perioada Octoihului dintre ele se scurteaza. De altfel, toate aceste trei perioade, fiind dependente de data variabila a Pastilor, incep si se sfarsesc nu la date fixe, ci variabile, de la an la an. (informatii preluate din Liturgica Generala, Pr. Prof. Dr. Ene Braniste)
Pe tot parcursul anului bisericesc, cu cele trei mari perioade ale lui si anume, Triodul, Octoihul si Penticostarul, credinciosii traiesc in mod concret si intens simtirea ca reitereaza viata lui Hristos, ca retraiesc toate evenimentele vietii Lui si ca se afla neintrerupt sub ploaia darurilor Sfantului Duh mijlocite prin rugaciunile Maicii Domnului si ale tuturor sfintilor, dupa cum spune Parintele Staniloae. (Pr. Prof. Dumitru Staniloae, Cultul Bisericii Ortodoxe, mediu al lucrarilor Sfantului Duh asupra credinciosilor, Ortodoxia 1 (1981), p. 7.)Credinciosilor ortodocsi anul bisericesc le ofera posibilitatea trairii trecutului, prezentului si viitorului in prezentul continuu al Sfintei Liturghii savarsite in fiecare zi. Astfel, viata pamanteasca a lui Hristos si cea a sfintilor nu este pentru Ortodoxie o tema de speculatie teologic-istorica abstracta, ci este o experienta vie, o anamneza retraita a lucrarilor mantuitoare a lui Hristos, comunicata credinciosilor prin energiile Lui necreate. (Din cuvantul Inaltpreasfintitului Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, intitulat Anul bisericesc – Timpul Mantuirii, 1 septembrie 2010)
The post 1 septembrie – Inceputul Anului Nou Bisericesc appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 971
Id: 61029
Data: Sep 1, 2016
Imagine:
Inaltpreasfintitul Parinte Petru, Mitropolit al .....
Data: Sep 1, 2016
Biserica Ortodoxa .....
Data: Sep 1, 2016
Biserica Parohiei ortodoxe romane Sfanta Treime .....
Data: Sep 1, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).