140 de ani de la nașterea in Ceruri: Sf. Antipa de la Calapodești a fost cinstit in Catedrala din Roman

Sfântul Antipa de la Calapodești a fost cinstit la Catedrala din Roman cu Priveghere Mare și Sfânta Liturghie. Se împlinesc 140 de ani de la nașterea în Ceruri a sfântului, care este ocrotitorul Paraclisului Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

Slujba Privegherii a fost oficiată duminică de Părintele Arhiepiscop Ioachim.

„Sfântul Antipa este prezent și cinstit și în sinaxarele altor biserici ortodoxe, cum este cea a Rusiei și a Serbiei, ceea ce înseamnă că acest sfânt isihast este prăznuit în Ortodoxia universală. Așadar, am putea spune că un român este prezent în lista marilor sfinți cuvioși și isihaști, a rugătorilor care au dobândit rugăciunea curată și s-au împărtășit din lumina taborică”, a spus ierarhul.

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a vorbit despre semnificația și importanța Anului comemorativ 2022 în Patriarhia Română, dedicat sfinților isihaști Simeon Noul Teolog,  Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

„Au apărut pe fresca istoriei la o distanță de 300 de ani unul de celălalt, acest lucru însemnând că Dumnezeu, din timp în timp, dorește reînnoirea sufletească a credincioșilor și a vieții monahale”, a spus Preasfințitul Părinte Ioachim.

„Acest sfânt,  născut în sudul județului Bacău, în comuna Dealul Morii, satul Calapodești, ocrotitor al Eparhiei noastre, este un rezultat al reînnoirii vieții monahale a secolului al XIX-lea.”

Liturghia a fost oficiată luni de Părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, cu răspunsuri liturgice oferite de Corul psaltic „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură, arhimandritul a vorbit, printre altele, despre anii de asceză a sfântului în Muntele Athos, unde a câștigat darul lacrimilor, al rugăciunii și al înainte-vederii.

„I-a uimit pe toți nu atât prin performanțele sale duhovnicești învățate la școala rugăciunii athonite, cât prin vârsta sa fragedă, dăruirea cu care s-a angajat în această lucrare duhovnicească fiind cu totul și cu totul deosebită”.

„Ardea sufletul său și inima sa de dorul de rugăciune, de Dumnezeu și de cer. Inima sa era o flacără vie, care pentru dragostea de Dumnezeu ar fi jertfit orice”, a adăugat părintele vicar eparhial.

Cuviosul Antipa de la Calapodești este unul dintre ocrotitorii Eparhiei Romanului și Bacăului. S-a născut în sudul județului Bacău, în comuna Dealul Morii, satul Calapodești, unde în prezent se găsește mănăstirea care-i poartă numele.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).