2 ieromonahi și 14 preoți de mir au primit hirotesia în duhovnic miercuri, 11 martie 2020, de la Patriarhul României.
În cuvintele adresate la finalul slujbei, Preafericirea Sa a semnalat că preoții, în speță duhovnicii, nu lucrează în Biserică după propriile păreri, ci după canoane. Ei nu iartă păcatele, ci Hristos care „împrumută” de la duhovnic „vocea pentru a pronunța iertarea păcatelor și mâna pentru a binecuvânta”.
Pe lângă studiile de teologie pastorală, clericii au susținut un examen suplimentar pentru a deveni duhovnici. Ei au primit din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor un „Certificat de hirotesie întru duhovnic” valabil „cât timp se află în ascultare canonică față de chiriarhul locului și săvârșește cele ale duhovniciei potrivit sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe”.
„Este o lucrare sfântă care se face potrivit sfintelor canoane, nu părerilor personale ale fiecărui preot”, a semnalat Patriarhul.
„În Biserică, nu ne propovăduim pe noi înșine, ci pe Hristos cel răstignit și înviat, așa cum l-au propovăduit de-a lungul veacurilor Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți ai Bisericii. Atunci când Biserica se confrunta cu învățături greșite, ei s-au adunat în sinoade locale sau a toată lumea și au statornicit învățătura de credință ortodoxă în dogme, iar normele de viețuire creștin-ortodoxă au fost statornicite prin sfinte canoane”.

Părintele Patriarh a explicat că sfintele canoane care sunt niște norme pastorale s-au adăugat de-a lungul timpului potrivit nevoilor și situațiilor noi care au apărut.
Aplicarea canoanelor
Deși spovedania nu se face după păreri personale, preotul trebuie să țină seama de fiecare persoană în parte, de vârstă de cultură, de posibilitatea de a se îndrepta, a semnalat Preafericitul Părinte Patriarh.
„Scopul sfintelor canoane nu este unul de a pedepsi, ci de a îndrepta, de a vindeca, de a tămădui sufletul rănit de păcate și de patimi”, le-a spus Patriarhul noilor duhovnici.
„Ținem cont și de puterea de înnoire, de îndreptare a fiecărui credincios. Unii se îndreaptă mai ușor, alții mai greu, de aceea trebuie multă înțelepciune și răbdare a adăugat Părintele Patriarh amintind că „un duhovnic bun trebuie să fie ca un medic, nu ca un judecător” (Canonul 102 al Sinodului Trulan).
Canoanele Bisericii Ortodoxe – ediție bilingvă
„Cu aceste gânduri, noi vă trimitem în ogor, la lucrarea duhovnicească”, a spus Patriarhul îndemnând pe clerici să arate prezența Sfintei Treimi în lucrarea lor – „iubirea lui Dumnezeu Tatăl față de penitent, lumina Evangheliei lui Hristos și căldura rugăciunii pe care ne-o dăruiește Duhul Sfânt”.

Îndemnul de final a fost referitor la rugăciune. Patriarhul României a semnalat că fiecare duhovnic trebuie să pomenească în rugăciuni pe toți fiii și fiicele duhovnicești, care, la rândul lor sunt datori să se roage pentru părinții lor duhovnici.
Echipa coordonată de pictorul Daniel Codrescu a finalizat mozaicul din altarul Catedralei Naționale. În cei doi ani de când au început lucrul, au acoperit în total o suprafață de 800 de metri pătrați.
„Discuțiile lungi și constructive pe care le-am avut cu .....
Data: Mar 11, 2020
Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi a slujit împreună cu Mitropolitul Nathanael de Chicago în Duminica Ortodoxiei. .....
Data: Mar 12, 2020
În contextul epidemiei cu noul coronavirus, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei le-a transmis credincioșilor, pe de o parte, să nu se teamă peste măsură „că suntem oameni ai lui Dumnezeu”, iar pe de altă parte, a spus că astfel de evenimente ne ajută să fim mai realiști și .....
Data: Mar 12, 2020
Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a transmis miercuri un comunicat în contextul extinderii infecțiilor cu noul virus Covid-19 și a îndemnat la „prudență, răbdare și evitarea manifestărilor de panică”.
În comunicat, Patriarhia Constantinopolului își exprimă .....
Data: Mar 12, 2020
Arhiepiscopia Timişoarei a asigurat hrană caldă şi produse alimentare pentru familiile aflate în izolare în diferite localităţi din Timiş în contextul epidemiei de Coronavirus, a anunţat eparhia printr-un comunicat de presă.
„Cu toate că au fost întrerupte cursurile, .....
Data: Mar 12, 2020
Primăria Capitalei, prin Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS, a lansat o platformă de învățare online (e-learning) unde elevii bucureșteni pot accesa activități educative în perioada în care programul școlar este suspendat din cauza pandemiei de .....
Data: Mar 12, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).