Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat vineri slujba de Te Deum la împlinirea a 19 ani de la reînființarea Mitropoliei Basarabiei. În a doua parte a zilei, ierarhul a participat la Conferința „19 ani de la înregistrarea juridică a Mitropoliei Basarabiei”.
Slujba de Te Deum s-a desfășurat la biserica „Nașterea Domnului” din Bălți și a fost urmată de un parastas pentru odihna sufletului Părintelui Patriarh Teoctist, la împlinirea a 14 ani de la trecerea la cele veșnice.
După slujbă, clericii și credincioșii au depus flori la statuia Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare din centrul orașului Bălți.
La conferința din a doua parte a zilei au avut prezentări Ion Negrei, vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, senatorul Claudiu-Richard Târziu, Mihai Adauge, cercetător la Academia de Științe a Moldovei, și jurnalistul Vlad Cubreacov. Conferința a fost moderată de Părintele Consilier Roman Botezat.
Episcopul de Bălți a vorbit despre contribuția Părintelui Mitropolit Petru, a clericilor și a credincioșilor la obținerea recunoașterii oficiale a Mitropoliei Basarabiei, fapt care a restabilit un adevăr istoric.
În alocuțiunea sa, Preasfințitul Părinte Antonie i-a mulțumit în mod deosebit lui Vlad Cubreacov, „pe umerii căruia a stat întreaga luptă pentru adevărul eclesiastic românesc din Basarabia”.
Episcopul le-a oferit vorbitorilor, în semn de mulțumire „pentru servirea exemplară a Bisericii Ortodoxe Române și a ideii de unitate națională”, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei de Bălți, „Crucea Bălțeană”.
Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chișinău la rangul de mitropolie. Decizia înființării a fost luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 15 noiembrie 1923. La acea dată, cuprindea Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia Hotinului și Episcopia Cetății Albe – Ismail.
Mitropolia Basarabiei a fost desființată în 1944, după ocupația sovietică în Basarabia. A fost reînființată în 14 septembrie 1992, prin decizie a Sfântului Sinod și recunoscută oficial de guvernul Republicii Moldova în 30 iulie 2002, după o decizie a Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.
Foto credit: Facebook / Episcopia de Bălți
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 331
Id: 74337
Data: Aug 2, 2021
Imagine:
Un fragment din moaştele Sfântului Ioan Iacob va fi adus spre închinare credincioşilor la hramul paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în perioada 5-6 august.
Moaştele au fost dăruite de Patriarhul Teofil al Ierusalimului pentru Catedrala Naţională, în urma
Data: Aug 2, 2021
Tabere ortodoxe pentru copii, sărbătorirea hramurilor și pelerinaje prin diferite locuri sunt doar câteva din subiectele identificate perioada 26 iulie – 1 august 2021.
Data: Aug 2, 2021
Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard, Protopopul Franței, a acordat un interviu exclusiv Agenției de știri Basilica în care a evocat personalitatea Părintelui Dumitru Stăniloae, propus spre canonizare, pe care l-a cunoscut personal, și a oferit detalii despre specificul .....
Data: Aug 2, 2021
Biserica a rânduit, în fiecare an, mai înainte de sărbătoarea Sfintei Marii Mari, un post în care, înfrânându-ne de la anumite alimente, de la păcate și de la gândurile cele rele, să ne apropiem și mai mult de Dumnezeu, bucurându-ne de ajutorul oferit de Preasfânta Fecioară Maria, a .....
Data: Aug 2, 2021
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a slujit în Biserica Maicii Domnului din oraşul grecesc Agiasos, duminică, 1 august 2021.
La Sfânta Liturghie a fost prezent şi Mitropolitul Iacov de Mytilene.
Data: Aug 3, 2021
La Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă (IBMO) a apărut lucrarea „Rugăciuni pentru cei adormiți în Domnul”.
Din cuprins fac parte Pomelnicul zilnic pentru toţi cei adormiţi în Domnul, Canonul de rugăciune pentru un credincios adormit în .....
Data: Aug 3, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).