200 de ani de la ridicarea bisericii de lemn din Lozna

Biserica de lemn din Lozna a fost ridicată în 1813, conform unei plăcuțe comemorative amplasată pe balustrada corului. În toamna anului 1905, bisericuța a fost vizitată de marele istoric Nicolae Iorga, care ne-a lăsat o primă descriere, cu o analiză critică și concisă a picturii, nu mult după săvârșirea ei. „Lozna are o bisericuță de lemn, care poate fi destul de veche, dar a fost stricată cu totul printr-o zugrăveală copilărească făcută de un meșter din Nicula. Bietul om, din cât se pricepea, a făcut sfinți noi, a tămânjit cum e mai rău pe cei vechi și a împodobit și păretele din afară cu un strașnic Sânt Ilie pe carul de foc. Astfel, această zugrăveală unică are interes întru aceia că arată care pot fi ideile despre artă ale unei minți simple pe care n-a înrâurit-o nici-o școală.”

În ultimii ani, biserica a fost supusă unor ample lucrări de restaurare sub coordonarea părintelui paroh Vasile Avram. Finalizate în anul 2009, acestea au făcut ca biserica să își recapete frumusețea de odinioară. În cadrul acestor lucrări, acoperișul de tablă a fost înlocuit cu unul de șiță, structura turnului supraînălțat a fost refăcută, tencuiala bisericii a fost reparată și zugrăvită într-o nuanță de albastru iar de pe stâlpii pridvorului a fost îndepărtat materialul care le acoperea frumoasele decorații sculptate.

Preasfințitul Părinte Petroniu și-a început cuvântul de învățătură pornind de la îndemnul cărții Leviticului „Sfinți-ți-vă și veți fi sfinți, că Eu, Domnul, Dumnezeul vostru sunt Sfânt”, arătând faptul că sfințenia este un dar al lui Dumnezeu pe care omul îl primește prin viața și strădania lui.

În Vechiul Testament sfințenia se realiza fie în mod direct, prin comunicarea directă cu Dumnezeu, în sensul că până la Moise și Aaron nu exista o preoție stabilită în lume, ci fiecare slujea lui Dumnezeu după cum credea de cuviință.

Apoi, prin legea Vechiului Testament se stabilesc niște rânduieli foarte clare și astfel sfințenia se realiza prin slujbele de la cortul mărturiei, Templul lui Solomon sau sinagogi, săvârșite de arhierei, preoți și leviți.

Fiecare dintre oameni trebuie să încerce să realizeze sfințenia. Există însă o distincție foarte clară între sfinții din Vechiul Testament și cei din Noul Tesament, pentru că „legea s-a dat prin Moise, dar harul au venit prin Iisus Hristos”. Astfel toți sfinții din Vechiul Testament se numesc drepți (Dreptul Iosif, Sfânta și Dreapta Ana) și abia în Noul Testament fiind revelația desăvârșită, pogorând harul peste Apostoli și întreaga lume, iar cei care ajung să se asemene cu Dumnezeu într-o cât mai mare măsură sunt numiți sfinți.

După cum spune Sfântul Apostol Pavel, la înviere fiecare va învia în rândul cetei sale. La fel cum în această viață oamenii care au o preocupare comună se simt bine când sunt laolaltă și în împărăția cerurilor se regăsesc mai multe cete: a postitorilor, a celor smeriți, a celor milostivi, etc.

Mai există un și un alt fel de cete. Primii sfinți din Vechiul Testament după drepți sunt proorocii. În altă ceată sunt Sfinții Apostoli care vor sta pe cele 12 scaune să judece lumea.

O ceată foarte numeroasă este aceea a mucenicilor, care atât de mult L-au iubit pe Dumnezeu și Biserica încât au renunțat la viață, de cele mai multe ori în chinuri îngrozitoare pentru a se duce să vadă fața lui Dumnezeu.

În continuare Preasfinția sa a prezentat credincioșilor prezenți viața și mucenicia Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, dar și o parte din minunile săvârșite de către sfintele sale moaște după trecerea sa la Domnul ca martir.

La final Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe părintele paroh Vasile Avram și pe credincioșii parohiei Lozna pentru credincioșia și hărnicia lor, îndemnându-i a fi în continuare buni credincioși. Dacă unele generații sunt chemate spre a fi ctitori de biserici, altele sunt chemate să lucreze mai mult la biserica din suflet a concluzionat Preasfinția sa.

La rândul său, preacucernicul Părinte paroh Vasile Avram a mulțumit tuturor celor prezenți, ierarh, oficialități și credincioși pentru bucuria zilei de astăzi, arătând că biserica de lemn din sat și Sfântul mare Mucenic Dimitrie i-a adunat pe toți acasă, la acest sfârșit de săptămână fiind și sărbătoarea fiilor satului comunei Lozna.

(Sursa: episcopiasalajului.ro)

 


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 703

Id: 35067

Data: Oct 29, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).