3 ierarhi, la hramul Manastirii Secu

Ieri, 29 august 2014, tinutul binecuvântat al Neamtului s-a aflat din nou în sarbatoare, praznuindu-se de aceasta data principalul hram al Manastirii Secu - Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul, informeaza “Ziarul Lumina”.Slujba Sfintei Liturghii, precedata de slujba de Sfintire a noului pangar al asezarii monahale nemtene, a fost oficiata de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe: Înaltpreasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Înaltpreasfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si Preasfintitul Ignatie Muresanul, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei. Atmosfera de sarbatoare continua si astazi la Manastirea Secu, unde are loc slujba Sfintei Liturghii oficiata în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastra în anul 2007, si a Sfântului Cuvios Ioan de la Râsca si Secu, Episcopul Romanului, canonizat, alaturi de alti opt sfinti nemteni, în anul 2008.Principalul hram al Manastirii Secu a unit ierarhi, preoti si credinciosi în rugaciune, în lauda si în multumire aduse lui Dumnezeu si sfintilor. Slujba Sfintei Liturghii dedicata hramului, ce a fost oficiata de IPS Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si PS Ignatie Muresanul, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei, a fost întregita în acest an de slujba de Sfintire a noului pangar al asezarii monahale, ce va expune spre vânzare carti de rugaciune, icoane, obiecte de cult etc. Raspunsurile la strana au fost date de corul manastirii si de un grup de elevi seminaristi si studenti teologi. Cei peste 1.000 de credinciosi prezenti la hram au putut sa se închine la moastele Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, dar si la mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Râsca si Secu, aflat în absida din dreapta manastirii.Bucuria zilei a fost întregita de o hirotonie si de o hirotesie, ambele oficiate de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: monahul Nectarie Scorpan a fost hirotonit diacon pe seama Schitului „Sf. Maria Magdalena“ - Ţibucani, pendinte de Manastirea Secu, iar parintele ieromonah Calinic de la Schitul „Acoperamântul Maicii Domnului“ - Baiceni, asezare monahala pendinte tot de Manastirea Secu, a fost hirotesit duhovnic.

„Învatam din icoana acestui praznic ca trebuie sa avem chipul familiei - barbat, sotie si copii, ca mediu si spatiu sacru în care omul din lume poate evita ceea ce n-au evitat Irod, Salomeea si Irodiada“

Cuvântul de învatatura a fost rostit, dupa citirea Sfintei Evanghelii, de IPS Mitropolit Teofan. Înaltpreasfintia Sa a subliniat ca Sfântul Ioan Botezatorul reprezinta un veritabil model atât pentru monahi, cât si pentru credinciosii mireni: „Vazând si contemplând icoana Taierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul, ar fi bine sa ne regasim si noi în aceasta imagine, atât cei din manastiri, cât si cei din lume. Vietuitorii din manastiri sunt chemati sa vada ca Sfântul Ioan Botezatorul - cel postitor, rugator si marturisitor al adevarului - este chip si chemare a tuturor monahilor. De asemenea, cei din lume, care au familie si slujiri în viata cetatii, sunt chemati sa fuga de chipul lui Irod si de chipul Salomeei si sa nu arate în viata lor aceeasi atitudine precum Irodiada cea desfrânata. Mai învatam din icoana acestui praznic ca trebuie sa avem chipul familiei - barbat, sotie si copii, ca mediu si spatiu sacru în care omul din lume poate evita ceea ce n-au evitat Irod, Salomeea si Irodiada“.Spre finalul slujbei arhieresti, IPS Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a rostit si el un cuvânt de învatatura, în care a vorbit despre activitatea si viata jertfelnica a sfântului praznuit, dupa care arhim. Vichentie Amariei, staretul Manastirii Secu, a multumit Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, parintilor slujitori si credinciosilor pentru prezenta si pentru împreuna-rugaciune: „Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit în aceasta zi sa fim împreuna aici, cinstind prin cântari si îndeosebi prin Sfânta Liturghie pe cel mai mare om nascut din femeie, pe Sfântul Ioan Botezatorul. Multumim ierarhilor prezenti la sarbatoarea noastra, care au savârsit Sfânta Liturghie si ne-au împartasit cuvânt de învatatura, multumim preotilor si nu în ultimul rând credinciosilor, care reprezinta podoaba Bisericii. Daca nu ar fi credinciosii, o Sfânta Liturghie nu ar avea aceeasi frumusete. Ar avea sensul duhovnicesc, însa frumusetea sau podoaba Bisericii sunt credinciosii“.Atmosfera de sarbatoare continua si astazi la Manastirea Secu, unde are loc slujba Sfintei Liturghii savârsita în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastra în anul 2007, si a Sfântului Cuvios Ioan de la Râsca si Secu, Episcopul Romanului, canonizat, alaturi de alti opt sfinti nemteni, în anul 2008. Dupa Sfânta Liturghie se va oficia slujba Parastasului pentru ctitori, apoi se va merge în procesiune in jurul bisericii si se vor citi rugaciuni la mormintele ctitorilor: vornicul Nestor si sotia lui, Mitrofana Ureche.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 435

Id: 43594

Data: Aug 30, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei