Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, se împlinesc treizeci și unu de ani de la trecerea la cele veşnice a unuia dintre marii duhovnici români ai secolului trecut, Părintele Arsenie Boca.
Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a fost de-a lungul timpului stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.
Părintele Arsenie (Zian Boca) a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910.
A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și a urmat un stagiu de documentare la Muntele Athos.
A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942.
Numele „Arsenie” l-a primit în data de 3 mai 1940 când a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. A condus acea obște până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.
Închisori și pribegie
A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951. A fost închis la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari și apoi la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Eliberat pe 17 martie 1952, Părintele Arsenie s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 a fost anchetat la Timișoara, și condamnat la alte șase luni de detenție.

În anul 1969 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar Părintele Arsenie Boca exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități.
În 1961 a era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. Apoi s-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, unde a început pictarea lăcaşului de cult.
Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.
A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit.
Canonizare?
Subcomisia sinodală pentru canonizarea sfinților români analizează propunerea de canonizare înaintată de Mitropolia Ardealului la finalul anului trecut.
Această comisie lucrează cu specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală.
De asemenea, vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989.
Să evităm idealizarea excesivă sau denigrarea
Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod a recomandat clericilor și credincioșilor – indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia – să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui.
Sinodalii au explicat că procesul de canonizare este unul anevoios, nu se face în pripă sau sub emoții de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii
Sursă foto: la-pozeria.web
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 251
Id: 72017
Data: Nov 28, 2020
Imagine:
Ziua Bucovinei este serbată anual pe 28 noiembrie. Legea privind declararea acestei sărbători a fost promulgată în data de 28 octombrie 2015.
Această sărbătoare marchează momentul în care, după aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la .....
Data: Nov 28, 2020
Episcopii Andrei al Covasnei și Harghitei, Gurie al Devei și Hunedoarei și Daniil, locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, au oficiat sâmbătă slujba de pomenire pentru Părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Proslop.
Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, s-au împlinit
Data: Nov 28, 2020
Printr-o donație cu echipament multimedia, calculatoare și birotică, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Secretariatului General al Guvernului României ajută la promovarea Mitropoliei Basarabiei în mediul online.
Ana Guțu, Secretar de .....
Data: Nov 28, 2020
Biserica „Izvorul Tămăduirii” – Mavrogheni a primit un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Racla a fost sfințită sâmbătă de Patriarhul României în Paraclisul Reședinței Patriarhale și este așezată spre cinstire în .....
Data: Nov 28, 2020
A apărut Manualul de Religie Ortodoxă pentru Clasa I realizat de Sorina Ciucă și Dragoș Ioniță, profesori cu experiență vastă atât .....
Data: Nov 28, 2020
Atât la București, cât și la Alba Iulia ceremoniile militare de 1 Decembrie vor fi mult mai restrânse și fără public din cauza restricțiilor cauzate de pandemie.
Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa marți, începând cu ora 11.00, .....
Data: Nov 28, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
IPS Bartolomeu Anania - Lansare carte - Memorii - Iasi - dec 2008
IPS Bartolomeu Anania - lucratorii cei rai
IPS Bartolomeu Anania - Enigma teologilor - Sfantul Ioan Botezatorul
IPS Bartolomeu Anania - Marturii
IPS Bartolomeu Anania si PS Andrei Andreicut
IPS Bartolomeu Anania - Despre drumul Crucii
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).