44 de ani de la Cutremur. O teama de infruntat

Platforma Națională de pregătire pentru situații de urgență îți arată clar cum să te protejezi pe tine și pe cei dragi de un eventual cutremur, ce să faci înainte, în timpul și după calamitate.

Suntem la o zi distanță de cutremurul care zguduit Grecia și la 44 de ani de când România a trecut printr-un cutremur devastator. Aceste vești provoacă sentimente de frică și este normal să le tratăm cu luciditate prin pregătire, informare, dar și rugăciune.

Cutremure în Sinaxare

Influența bizantină în cultul ortodox, venind dintr-o zonă des afectată de seisme, face ca sinaxarele de azi să cuprindă mai multe pomeniri ale cutremurelor în 26 ianuarie, 16 august, 25 septembrie, 26 octombrie.

„Cutremurul cel Mare” care a avut loc la Constantinopol în data de 26 octombrie 740 este cel mai cunoscut dintre ele. Ortodocșii comemorează evenimentul și se roagă Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, cinstit în aceeași zi de 26 octombrie, pentru izbăvirea de astfel de calamități.

Sfinți Ocrotitori în caz de cutremur

Alături de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, creștinii se roagă pentru izbăvirea de cutremure și Sfinților Emidius din Ascoli, Împărăteasa Olga a Kievului, și Longhin Sutașul.

Cutremurele, ca orice necaz, sunt și un motiv de întărire în credință.

De aceea, vă invităm să reflectați la răstignirea Mântuitorului, atunci când sutașul Longhin văzând cutremurul şi cele întâmplate, s-a înfricoşat foarte și a zis: „Cu adevărat, Fiul lui Dumnezeu era Acesta!” (Matei 27:54) sau la expresia frecvent răspândită pe rețelele de socializare: „Ateismul dispare la un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter”.

Din aceeași categorie:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).