6 J Sf. Ap. Toma; Sf. Mc. Erotiida

6-j-sf-ap-toma-sf

Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi pe Sfantul Apostol Toma si pe Sfanta Mucenita Erotiida.

Sfantul Apostol Toma s-a nascut in cetatea Paneada (numita si Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, in limba aramaica, inseamna geaman, ca si cel de Didymos in greaca, fiindu-i adaugat pe langa numele sau de Iuda, primit la taierea imprejur. El L-a cunoscut pe Mantuitorul Hristos, a crezut in El si L-a urmat. Nu era un carturar, dar el aducea lui Hristos un suflet cinstit si curajos, care-L putea iubi pana la moarte. Drept aceea, a si fost el ales de Hristos si numarat intre cei doisprezece ucenici ai sai.

Sfantul Evanghelist Ioan aminteste despre Toma spunand ca, dupa moartea lui Lazar, Apostolii Il roaga pe Mantuitorul sa nu se intoarca in Iudeea, unde, cu putin mai inainte, fusese amenintat sa fie ucis cu pietre, dar Apostolul Toma aratand ascultare si dragoste jertfelnica pentru Domnul, zice: Sa mergem sa murim si noi impreuna cu El! (Ioan 11, 16). De asemenea, in seara Cinei celei de Taina, cand Iisus spune Unde Ma duc Eu voi stiti; si stiti si calea , Apostolul Toma intreaba: Doamne, nu stim unde Te duci; si cum putem sti calea? , iar Iisus ii raspunde: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine! (Ioan 14, 4-6). Aceeasi Evanghelie vorbeste, apoi, de indoiala lui Toma, de a crede ca Domnul a inviat din morti cu trupul, dupa ce toti ceilalti Apostoli i-au spus ca Domnul a fost vazut de ei toti inviat si ca a vorbit cu ei. Toma, nefiind de fata in ceasul acela, le-a zis: Daca nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede (Ioan 20, 25). Dar, din randuiala lui Dumnezeu, indoiala aceasta a lui Toma a dus la sporirea cu si mai multa putere a credintei in Invierea lui Hristos. Intr-adevar, dupa opt zile, ucenicii fiind adunati in acelasi loc si fiind si Toma cu ei, S-a aratat iarasi Domnul inviat si a zis lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea; si nu fi necredincios, ci credincios (Ioan 20, 27). In acest chip, cu si mai mult temei, s-a propovaduit Invierea Domnului, ca El, adica, nu cu alt trup, ci cu acelasi trup al Sau, cu care a patimit si a murit, cu acela a si inviat, deschizand, astfel, lumii si noua tuturor, calea mantuirii si a invierii.

Dupa Inaltarea la cer a Domnului si dupa Pogorarea Duhului Sfant, Sfintii Apostoli, tragand la sorti incotro sa propovaduiasca fiecare, Sfantului Toma i-a cazut sortul sa mearga in India. Şi, mahnindu-se el ca era trimis la niste popoare atat de indepartate si salbatice, i S-a aratat Domnul in vedenie, intarindu-l sa indrazneasca si sa nu se teama, fagaduindu-i ca va fi cu el.

In anul 37, la cererea regelui Avgar al V-lea al Edesei, Apostolul Toma a trimis acolo pe Sfantul Tadeu, intrucat el, alaturi de Apostolul Bartolomeu, a mers spre a evangheliza cetatea Ninivei, din Persia. Apoi, a randuit Dumnezeu ca imparatul indian Gundafor (Gondofares al IV-lea Sases), care stapanea Imperiul indo-part (in Pakistan si nord-vestul Indiei), vrand sa zideasca palate dupa modelul celor din lumea greco-romana, a trimis pe un negustor, Avan cu numele, ca sa caute un mester iscusit la aceasta. Atunci Domnul Iisus i-a poruncit lui Toma in vedenie sa mearga cu Avan in India.

In drum spre India, Sfantul Toma a savarsit o seama de minuni, aducand multe suflete la Hristos. Ajungand la curtea imparatului Gundafor, acesta i-a dat mult aur ca sa-i construiasca palate marete, dar Apostolul a impartit aurul la cei saraci, propovaduind zi de zi Evanghelia. Dupa o vreme, imparatul, vazand ca nu s-a zidit nimic, l-a intemnitat pe Apostol si pe negustorul Avan, cu gand sa-i dea la moarte. Dumnezeu a randuit insa ca fratele imparatului sa moara, iar sufletul lui sa vada palatul pe care Toma il zidise in ceruri, prin milostenie. Apoi sufletul i s-a intors in trup si a inviat. Atunci a aflat Gundafor ca Toma i-a zidit cu adevarat un palat, dar nu pe pamant. Astfel au crezut in Hristos, ei si multime de popor, fiind botezati in cetatea Taxila.

Sfantul Apostol Toma a fost adus apoi, in chip minunat, la Ierusalim, acolo unde se adunasera toti Apostolii pentru prohodirea Maicii Domnului. Din ingaduinta lui Dumnezeu, Apostolul Toma a sosit cu trei zile mai tarziu. El insa a vazut-o pe Nascatoarea de Dumnezeu pe cand era ridicata la ceruri cu trupul, primind de la ea, spre incredintare, cinstitul ei brau. Ajuns la Ierusalim, Toma a cerut sa fie deschis mormantul Preacuratei, care acum era gol, dovedind si celorlalti Apostoli mutarea la cer a Preasfintei Fecioare.

Intors in India, Sfantul Toma a mers si in tinuturile dinspre miazazi, ajungand in anul 52 la Muziris, pe coasta de Malabar, savarsind minuni si botezand pe multi, randuind preoti si intemeind biserici. De acolo a plecat spre coasta de rasarit a Indiei, unde a adus pe multi la Hristos, saraci si bogati. Traditia crestinilor indieni arata ca Apostolul a intreprins o calatorie misionara si in China, de unde s-a intors la Mylapore, in sud-estul Indiei. In cele din urma, in anul 70, imparatul Muzdie (Misdeu), maniat pentru crestinarea sotiei si a fiului sau, a poruncit uciderea Sfantului Toma, in afara cetatii. Astfel a primit Apostolul moarte martirica, fiind strapuns cu sulitele. Mormantul sau de la Mylapore (langa orasul Chennai, in sud-estul Indiei) este pana astazi loc de pelerinaj. Cea mai mare parte a moastelor sale au fost mutate la Edesa Mesopotamiei in anul 232. Astazi capul Sfantului Toma se afla in Manastirea ortodoxa din insula Patmos (Grecia), iar alte parti din moastele sale se pastreaza in orasul Ortona din Italia. In Biserica Ortodoxa pomenirea sa se face la 6 octombrie si in prima duminica dupa Pasti.

[gallery-j]img/10520[/gallery-j]

The post 6 J Sf. Ap. Toma; Sf. Mc. Erotiida appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1222

Id: 61173

Data: Oct 6, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).