Academia Română cere sprijinul Academiei Sârbe în normalizarea situației de la Sud de Dunăre, acolo unde vorbitorii de limbă română sunt catalogați încă drept „vlahi” care vorbesc o așa zisă „limbă vlahă”.
„Sintagma de «limba vlahă», folosită până în secolul al XIX-lea în unele medii exterioare României și poporului român, a fost înlocuită, în mod oficial, cu sintagma de «limba română», aplicată tuturor dialectelor și graiurilor acestei limbi”, semnalează Academia Română.
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, se adresează Președintelui Academiei Sârbe de Științe și Arte, Vladimir S. Kostić, în urma unui memoriu primit de la comunitatea românească din Serbia:
„Academia noastră, în cadrul căreia au fost și sunt cercetate chestiuni privitoare la graiurile vorbite în ținuturile dintre Morava, Dunăre și Timoc, sau la graiurile din Banatul sârbesc,este preocupată de realitățile lingvistice ale acestei arii dela sud de Dunăre, după cum este interesată și de realitățile legate de felul în care limba română este utilizată în Serbia”.
„Concluziile cercetărilor științifice ale specialiștilor în lingvistică și etnologie sunt clare în această privință: numele oficial al limbii vorbite de români (numiți în trecut, de către străini, vlahi sau valahi, cu multe variante ale termenului) este acela de «limba română»”.
„În numele bunei colaborări dintre instituțiile noastre și a legăturii tradiționale dintre România și Serbia, ne adresăm colegilor din Academia Sârbă cu dorința de a contribui la normalizarea situației expuse”.
Vezi comunicatul integral pe site-ul oficial al Academiei Române.
Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu
Mitropolitul Laurențiu și Academicianul Ioan-Aurel Pop, primii cetățeni de onoare ai județului Brașov.https://t.co/1517z0hTrR pic.twitter.com/tpfLsjYWo2
— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) February 22, 2020
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 313
Id: 69262
Data: Feb 24, 2020
Imagine:
Episcopul Covasnei a slujit duminică în biserica parohiei Sărmaş din nordul judeţului Harghita. Lăcaşul de cult a fost construit între anii 1900 și 1906, fiind sfinţit în 1929.
Episcopul Antonie de Bălți a slujit duminică în Arhiepiscopia Chișinăului, la Biserica „Sfântului Ierarh Nicolae” din oraşul Anenii Noi.
Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși la binefaceri explicând că prin daruri ne apropiem de Dumnezeu și de semeni.
„Când .....
Data: Feb 24, 2020
Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi a anunţat organizarea celei de-a unsprezecea ediţii a Olimpiadei de Religie. Etapa locală va avea loc la finalul lunii martie, iar ultima fază a competiţiei se va desfăşura în data de 10 mai.
„Olimpiada reprezintă un .....
Data: Feb 24, 2020
Fotografii cu momente din viața spirituală ortodoxă surprinse prin lentilele fotografilor profesioniști sau amatori în perioada 17 -23 februarie 2020.
Data: Feb 24, 2020
Universitatea Princeton a publicat în mediul online o colecţie de icoane vechi din patrimoniul Mănăstirii Sf. Ecaterina din Sinai. Colecţia cuprinde icoane datate din Antichitatea târzie până în era modernă, cu date despre fiecare vestigiu în parte.
Digitalizarea a .....
Data: Feb 24, 2020
În contextul împlinirii a 550 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă (IBMO) a realizat în colaborare cu așezământul monahal o ediție omagială de „Apostol”. Lucrarea este disponibilă în
Data: Feb 24, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).