Aniversare: Mitropolitul Andrei implinește un deceniu de slujire la Cluj

Părintele Mitropolit Andrei aniversează marți un deceniu de slujire la Cluj. Cu acest prilej, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” va fi organizat un eveniment omagial transmis live pe pagina de Facebook a Radio Renașterea.

La eveniment  vor lua cuvântul Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, acad. Emil Burzo, președintele filialei clujene a Academiei Române, și Părintele Profesor Ioan Chirilă de la Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Evenimentul va fi punctat de momente muzicale oferite de Cvartetul coral mixt Synavlia.

Ceremonia, transmisă în direct pe pagina de Facebook de Radio Renașterea, începe marți, de la ora 18:00.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț s-a născut la 24 ianuarie 1949 la Oarţa de Sus, în judeţul Maramureş. A  urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti și Institutul  Teologic  de  Grad  Universitar  din  Sibiu (absolvit în 1978). În 1978 a fost hirotonit preot de Arhiepiscopul Clujului Teofil Herineanu.

Între  1990  și 2011 a fost episcop, apoi arhiepiscop de Alba Iulia.  În această perioadă a înfiinţat Tipografia Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care a tipărit câteva mii de titluri până în prezent, şi Editura Reîntregirea, indexată de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior – CNCSIS.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” și al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia din Alba Iulia. În 1998 a devenit doctor în Teologie al Facultății de Teologie din Bucureşti.

În 2011 a fost ales Mitropolit  al  Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Părintele Mitropolit Andrei este  autorul  a 17 cărţi şi monografii de specialitate. La iniţiativa şi sub coordonarea sa au fost retipărite trei monumente ale literaturii vechi religioase din Transilvania: Psaltirea de la Alba Iulia din 1651,  Noul Testament de la Bălgrad din 1648 şi Molităvnicul din 1689 de la Bălgrad.

Ierarhul a creat la Alba Iulia și prima structură de asistenţă socială a Bisericii  Ortodoxe  Române: Filantropia  Ortodoxă. Ulterior, aceasta a devenit cea mai ramificată reţea eparhială din România, cuprinzând astăzi aproape 570 de unităţi de asistenţă socială sub patronajul Bisericii: orfelinate, case de copii de tip familial, cămine de bătrâni, cantine sociale, cabinete medicale.

Foto credit: Radio Renașterea

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 288

Id: 73064

Data: Mar 20, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).