Arhiepiscopia Bucureștilor: Unul din cei mai buni enologi romani lucrează la Cooperativa Via Domnului

Reprezentanții mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Bucureștilor au vizitat joi Secția de vinificație a Mănăstirii „Sfanta Maria” – Urlați de la Jercălăi, județul Prahova, parte a Cooperativei „Via Domnului”. Echipei care produce vinurile din eparhie s-a alăturat anul acesta unul din cei mai buni enologi romani.

Părintele Protosinghel Petru Ungureanu, Starețul Mănăstirii Jercălăi și consilier eparhial la Sectorului agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, le-a prezentat invitaților activitatea sectorului și a Cooperativei agricole „Via Domnului” și modul in care fluxul de producție a evoluat de la inființarea ei, in 2009.

„Am investit in vie, punand in valoare patrimoniul viticol, am investit in tehnologie, păstrand integral tradiția părinților de altădată și a oamenilor care au știut să facă vinuri de calitate, și, cel mai important lucru, am investit in oameni”, a spus părintele stareț.

„In acest sens, de la inceputul anului, avem in echipa noastră unul dintre cei mai buni specialiști din țara noastră in ceea ce privește fabricarea de vinuri sănătoase naturale. Acesta este inginerul Claudiu Porumb”.

Enologul ing. Claudiu Porumb s-a alăturat anul acesta echipei de la Cooperativa Via Domnului a Arhiepiscopiei Bucureștilor, care produce vinul liturgic, dar și multe alte sortimente de vin. Foto: Ziarul Lumina

In continuare, enologul Claudiu Porumb a prezentat intregul proces de producție al vinurilor, incepand de la culesul manual al strugurilor, recepția cantitativă și calitativă a lor, urmate de procesul de vinificare primară, apoi etapa de condiționare a vinurilor și de pregătire pentru imbuteliere, respectiv așezarea in sticle și aplicarea etichetelor pentru fiecare sortiment in parte.

In partea a doua a intalnirii, invitații au vizitat vechea bisericuță de lemn a mănăstirii, precum și un beci restaurat aflat la subsolul Casei Arhierești din curtea mănăstirii, unde au degustat două vinuri unice din sortimentul „Ierbar”: vinul Pelin Alb și vinul Pelin Rose.

Vinurile aromate din colecția „Ierbar” sunt cele mai noi sortimente produse la Mănăstirea Jercălăi din Arhiepiscopia Bucureștilor. Foto: Ziarul Lumina

„Am incercat ca, pe langă ceea ce se făcea de mai bine de 10 ani, anume producerea de vin liturgic, să facem și alte vinuri sub denumirea de �Via Domnului�, iar aceste vinuri trebuie promovate in rețeaua bisericească”, le-a spus ing. Claudiu Porumb monahilor și monahiilor care au participat la vizită.

„Nu am așteptat momentul să terminăm proiectele apoi să ne facem cunoscuți, ci am dorit să facem acest lucru cat mai repede, pentru a arăta preoților că lucrăm la ceva important, pentru ca informația culeasă in cadrul acestor intalniri să fie diseminată mai departe.”

„Vinul bun ia naștere intr-o vie bună, dar se desăvarșește in cramă, ținand pasul cu tehnologia și respectand consumatorul. De aceea, am incercat să explic fiecărui grup faptul că producem cel mai curat vin liturgic”, a mai precizat enologul.

Pe parcursul verii, Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat intalniri cu reprezentanții unităților bisericești din cuprinsul eparhiei, pentru a-și prezenta activitatea și sortimentele de vinuri produse. Vizita reprezentanților mănăstirilor și schiturilor a incheiat seria de intalniri.

Cooperativa „Via Domnului” produce vinuri premiate la concursuri internaționale, dar și vinul bisericesc folosit in eparhie.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 225

Id: 78961

Data: Aug 26, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).