Arhiepiscopul Dunarii de Jos a comemorat mari filantropi și oameni de cultura din județul Galați

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a comemorat sâmbătă trei mari patrioți, filantropi, oameni de cultură și sprijinitori ai Academiei Române și ai Bisericii: Tache Anastasiu, Anton Cincu și Costache Conachi, împreună cu fiica sa, Ecaterina Cocuța Vogoride, care a jucat un rol important în Unirea Principatelor. În acest scop, Arhiepiscopul Dunării de Jos a slujit parastase la Călmățui, Tecuci și Țigănești.

Prima oprire a fost la Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Călmățui, unde se află cavoul filantropului Dimitrie (Tache) Petre Anastasiu (1836 – 1900). Ierarhul a binecuvântat monumentul funerar și a oficiat o slujbă de pomenire pentru cel care și-a lăsat întreaga avere Academiei Române.

În semn de recunoștință, instituția a construit în curtea bisericii un cavou din marmură albă și o cruce neagră din marmură neagră de Carrara cu înălțimea de 4,50 m. În acest an, prin grija preotului din parohie, monumentul a fost reabilitat.

După slujba de pomenire, ierarhul locului a vorbit despre lucrarea filantropică a fostului prefect de Tecuci, Tache Anastasiu și a citit mesajul de mulțumire și aleasă recunoștință transmis cu acest prilej de Acad. Ioan Aurel-Pop, Președintele Academiei Române.

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a mers la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Tecuci pentru a-l pomeni pe ctitorul și filantropul Anton Cincu (1831–1894), care odihnește în interiorul bisericii.

Ultima oprire a părintelui arhiepiscop a fost la biserica din localitatea Țigănești, ctitorie a familiei Costache Conachi, în interiorul căreia se află mormintele ctitorilor.

Ierarhul a oficiat un parastas la mormântul lui Costache Conachi și al fiicei sale, Ecaterina Cocuța Vogoride, mari susținători ai Unirii Principatelor (1859). Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre demersurile acestora pentru înfăptuirea unirii de la 1859, subliniind importanta unității de credință și de neam.

Ecaterina Cocuța Vogoride este cea care a dat în vileag în presa străină alegerile falsificate de soțul ei în Moldova, unde câștigase inițial partida anti-unionistă. Astfel, o femeie cu trei copii a jucat un rol esențial în Unirea Principatelor, deși rezultatul inițial al alegerilor ar fi făcut din ea Prima Doamnă a Moldovei.

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

La comemorări au participat preoți din protopopiatele Covurlui și Tecuci, oficialități locale, profesori, oameni de cultură și credincioși, precum și un grup de tineri din cadrul Asociației Studenților Creștin Ortodocși – filiala Galați, îmbrăcați în costumele populare.

Anul acesta, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Casian, la monumentele funerare din toate cele opt protopopiate ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos au fost oficiate slujbe de pomenire dedicate unor personalități marcante.

Anul 2021 a fost declarat Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română.

Vezi și:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).