„Sfântul Grigorie Palama a fost, cu siguranţă, nu doar cel mai reprezentativ teolog al Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea, ci, mai ales, cel care a reuşit să sintetizeze în chip exemplar moştenirea duhovnicească lăsată de Părinţii Bisericii”, a spus duminică Arhiepiscopul Varsanufie subliniind faptul că marele ierarh a „împletit strâns tradiția isihastă a Bisericii noastre cu mărturisirea dreptei credințe”.
„A fost un mare teolog și mărturisitor tocmai pentru că era isihast, continuator al unei tradiții vii și bogate, având astfel cunoașterea empirică a lui Dumnezeu”, a precizat Arhiepiscopul Râmnicului.
Părintele Arhiepiscop Varsanufie a explicat rolul pe care l-a avut Sfântul Grigorie Palama în dezvoltarea învățăturii isihaste moștenite de la părinții aghioriți.
„Pentru Sfântul Grigorie Palama, sfântul pus nouă spre cinstire în Duminica aceasta (15 martie 2020 – n.r.), dar și pentru întreaga tradiție monahală pe care o sistematizează Sfântul Grigorie, singura cale de a atinge adevărata cunoaștere a lui Dumnezeu, adică împărtășirea reală a trupului și sufletului, unite în inimă de Lumina necreată, este osteneala, asceza, punerea în practică a credinței”.

Despre scrierile Sfântului Grigorie, Arhiepiscopul Râmnicului a spus că sunt „expresia unei vieţi duse în rugăciune neîncetată, a unei autentice trăiri a Cuvântului lui Dumnezeu în inima sa prin harul Duhului Sfânt”.
Sfântul Grigorie Palama a trăit o mare parte a vieţii sale în Sfântul Munte, a fost legat de Sfinţii Părinţi care duceau o viaţă ascetică alături de el şi de aceea a dat expresie experienţei Părinţilor aghioriţi, care în fapt reprezintă experienţa Bisericii Ortodoxe.
Arhiepiscopul Varsanufie a slujit duminică, 15 martie, la paraclisul Arhiepiscopal „Sfântul Grigorie Teologul” din Râmnicu-Vâlcea.
Sfântul Grigorie Palama
Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, s-a născut în anul 1296 în Constantinopol.
Împlinind 20 de ani, Grigorie s-a retras în Muntele Athos în anul 1316 (după unele surse 1318) devenind novice la Mănăstirea Vatoped, sub îndrumarea monahicească a Părintelui Nicodim de la Vatoped (prăznuit în 11 iulie).
În 1347 Sfântul Grigorie este numit Arhiepiscop al Tesalonicului.
A adormit întru Domnul în 14 noiembrie 1359.
Cinstitele moaște ale Sfântului Grigorie Palama se află în Catedrala din Tesalonic.
Urmăreşte campania #CaleaPostului pe reţelele de socializare.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 328
Id: 69504
Data: Mar 16, 2020
Imagine:
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a comunicat că Biserica se va adapta „treptat și responsabil” la realitatea dictată de actuala criză medicală. El a îndemnat la discernământ și solidaritate.
„Biserica se va adapta treptat și responsabil, în .....
Data: Mar 16, 2020
După slujba oficiată duminică în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Stockholm, Episcopul Macarie le-a vorbit celor prezenți despre modul în care trebuie să dăm examenul încercării acestei pandemii de coronavirus.
„Este crucial să trecem acest examen, .....
Data: Mar 16, 2020
Muzeul Naţional de Istorie pune la dispoziţia iubitorilor de cultură mai multe expoziţii în mediul online prin intermediul website-ului www.muzeulvirtual.ro.
Preasfințitul Părinte Nicodim a oficiat duminică Sfânta Liturghie în pridvorul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.
Episcopul Ambrozie a transmis luni un mesaj pastoral urmare a epidemiei de coronavirus Covid-19 şi a oferit o serie de îndemnuri duhovniceşti.
Episcopul .....
Data: Mar 17, 2020
La solicitarea spitalului C.F. Timișoara, Mitropolitul Ioan a donat două concentratoare de oxigen, aparate foarte utile pentru pacienții cu probleme respiratorii.
Acestea sunt un adevărat ajutor în contextul răspândirii noului virus, informează
Data: Mar 17, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).