„Prin îndelungi privegheri, prin viața ascetică și asprele sale nevoințe, Sfântul Cuvios Antonie ne încredințează că adevărata cunoaştere constă în unirea minţii cu Dumnezeu în rugăciune, printr-un efort ascetic continuu de despătimire şi rugăciune neîncetată”, a spus luni Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la hramul Mănăstirii Iezerul Vâlcii.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie şi a vorbit celor prezenţi despre cum dobândmim mântuirea şi despre persoanalitatea Sfântului Antonie.
Înaltpreasfinţia Sa a explicat că „mântuirea noastră este primită ca dar de la Dumnezeu, însă noi trebuie să lucrăm permanent spre a fi în comuniune cu Acesta”.
Nu se poate dobândi mântuirea fără participarea la sfinţenia lui Hristos lucrătoare în Biserică, pentru că în efortul ascetic şi în orice faptă bună, darurile primite prin și în rugăciune imprimă sfințenie trupului.
Arhiepiscopul Varsanufie a rezumat viaţa marelui cuvios Antonie, şi a subliniat despărţirea sa de cele lumeşti şi unirea cu Dumnezeu prin rugăciune. El s-a născut în anul 1628, la Ianina, în Munţii Pindului. La vârsta de 20 de ani, fiind negustor, a venit în Ţara Românească şi s-a stabilit la Râmnicu Vâlcea unde şi-a întemeiat o familie. Pe fiul său Mihail l-a încredinţat slujirii preoţeşti.
La vârsta de 64 de ani s-a retras la Mănăstirea Sărăcineşti. Dorind să plece în Muntele Athos, episcopul locului nu i-a dat binecuvântare, recomandându-i să se retragă la Schitul Iezeru, aflat în paragină.
„Așezarea Sfântului Cuvios Antonie în sihăstria Iezerului a început printr-o schimbare radicală şi o transfigurare totală a vieții sale în vederea urmării lui Hristos pe calea virtuţilor. Renunțând la neguțătoria lucrurilor folositoare trupului, Sfântul Antonie a devenit iconom al celor bineplăcute lui Dumnezeu, consacrându-și întreaga existenţă slujirii lui Hristos”, a spus Arhiepiscopul Varsanufie.
A restaurat schitul şi a adunat în jurul său mulţi ucenici. Mai târziu s-a retras într-o peşteră din apropiere unde a dus o viaţă aspră în rugăciune, post şi lacrimi pentru păcatele sale.
„A renunţat la toată desfătarea pe care lucrurile pământeşti i le puteau oferi și, liber de toate grijile lumeşti, și-a îndreptat toată atenţia sa spre Dumnezeu, în chilia care era mângâiată nu doar de razele soarelui, ci și de strălucirea harului lui Dumnezeu.
„De aceea și chipul său a fost așezat în lumina slavei dumnezeiești, iar neputrezirea sfântului său trup ne descoperă slava de care se fac părtaşi sfinţii, intraţi în odihna Împărăţiei Preasfintei Treimi”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Sfântul Antonie a trecut la cele veşnice în anul 1720. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1992.
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 276
Id: 71977
Data: Nov 24, 2020
Imagine:
Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) organizează la nivel național, în perioada 23 noiembrie – 4 decembrie 2020, o campanie de donare de sânge.
Sub genericul „Donează sânge, Salvează vieți alături de ASCOR”, campania se adresează tinerilor .....
Data: Nov 24, 2020
Proiectul „Săptămâna Catehezei” urmărește, pe de o parte, catehizarea credincioșilor și familiarizarea lor cu studiul Sfintei Scripturi, iar pe de altă parte, formarea continuă a cateheților și responsabililor de școli parohiale din Italia, printr-un schimb de experiență cu .....
Data: Nov 24, 2020
IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, aniversează marți 35 de ani de la hirotonia în Arhiereu. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.
IPS Nifon s-a născut în 5 ianuarie 1944, în comuna Creţeşti-Vidra, jud. Giurgiu, din .....
Data: Nov 24, 2020
Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei a explicat duminică în cadrul predicii că bogăția în sine nu este o problemă pentru mântuire, ci faptul că nu suntem conștienți că nimic nu ne aparține.
PS Timotei a spus că în Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, .....
Data: Nov 24, 2020
Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost purtate luni și marți într-un pelerinaj prin Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, „pentru ca prezența lor să aducă, iarăși, credința că nu suntem singuri și că sfinții ne ocrotesc și se roagă lui Dumnezeu pentru noi”, a precizat .....
Data: Nov 25, 2020
Actorul Silviu Biriș, student în anul IV la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a ținut miercuri predica la hramul Bisericii Sf. Ecaterina, paraclisul studenților teologi. El a afirmat că, pe lângă marea lecție a muceniciei, Sfânta îi învață pe studenții teologi că timpul .....
Data: Nov 25, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Lectura din Filocalia de la Optina - despre mustrarea de sine
Lectura din Filocalia de la Optina - despre cartire
Lectura din Filocalia de la Optina - despre ganduri (2)
Lectura din Filocalia de la Optina - despre smerenie II
Lectura din Filocalia de la Optina - despre smerenie I
Lectura din Filocalia de la Optina - despre manie
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).