Arhim. Chiril Lovin explica de ce postim in ziua Inaltarii Sfintei Cruci

Înălţarea Sfintei Cruci este una dintre sărbătorile anului bisericesc în care se ţine post, deşi are dată fixă şi cade adeseori în alte zile decât cele de miercuri şi vineri.  

Despre motivele pentru care creştinii postesc în 14 septembrie, de Înălţarea Sfintei Cruci, a vorbit pentru Basilica.ro Arhimandritul Chiril Lovin de la Mănăstirea Antim, asistent dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și coordonator al Departamentului „Carte de Cult” din cadrul Editurii Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.

„Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci ne amintește de cinstitul lemn al crucii, dar și de însăși Răstignirea Mântuitorului Hristos. De aceea, Evanghelia care se citește în această zi la Sfânta Liturghie ne descrie Pătimirile, crucificarea și moartea Domnului, care au avut loc în Sfânta și Marea Vineri”.

„Ca urmare, credincioșii retrăiesc și actualizează acele momente de importanță capitală pentru mântuirea lumii și țin post, ca în toate zilele de vineri de peste an, când ne amintim de Răstignirea Mântuitorului”.

„De altfel, și celelalte zile în care se face închinarea Crucii (Duminica a treia a Postului Mare și 1 august) sunt în perioade de post”, a afirmat Arhim. Chiril Lovin.

El a mai precizat în unele locuri se ține ca obicei local un post al Sfintei Cruci, care durează „de la 1 la 14 septembrie ori de la Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august, până la 14 septembrie, ca pregătire pentru închinarea la Sfânta Cruce”.

Detalii despre sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci sunt disponibile aici.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 215

Id: 74755

Data: Sep 13, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).