„Aceasta înseamnă pocăința: întoarcerea către tine însuți, recunoașterea vieții tale în păcat și părerea de rău pentru cele rău făptuite”, a spus Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, miercuri seară la slujba Canonului Mare.
„Dreptcredincioși creștini, această perioadă a Postului Mare este vestită cu câteva săptămâni înainte de a începe prin evangheliile duminicilor dinaintea Postului și apoi prin cântările și citirile care se fac în aceste trei săptămâni premergătoare”.
Postul este leac pentru iertarea păcatelor
„Postul nu este ceva nou, postul este foarte vechi, este chiar din perioada în care Dumnezeu i-a făcut pe primii oameni, Adam și Eva, și le-a pus o poruncă, de a nu mânca din pomul cunoștinței binelui și răului. Această poruncă a postului nu au putut să o țină, de aceea fiind dați afară din rai, un sfânt părinte spune că: ‹pentru că nu au postit în rai, de aceea trebuie să postim acum›”.
Postul și rugăciunea îl unesc pe om cu Dumnezeu
„Postul și rugăciunea, smerenia și iertarea – aceste patru virtuți ale creștinului sunt cele care îl apropie și îl unesc pe om cu Dumnezeu. La aceastea ne îndeamnă Biserica tot timpul, dar mai ales începând din Duminica Lăsatului de sec de brânză, adică, ultima duminică premergătoare Postului Mare”.
„Nu ne putem apropia de Dumnezeu fără post și mai ales fără iertare. Iertarea trebuie să treacă prin persoana aproapelui după cum ne învață Domnul în rugăciunea Tatăl nostru. Biserica, prin cântările ei, ne face cunoscut că a sosit vremea pocăinței, dar vremea pocăinței este toată viața noastră pământească”.
Iertarea păcatelor nu se obține fără pocăință
„Vremea Postului Mare este o perioadă de pocăință mai intensă, pentru că marele praznic Învierea Domnului, Sfintele Paști, cu care ne întâlnim la finalul Postului Mare este cea mai mare sărbătoare a Ortodoxiei”.
„De aceea este necesar să ne smerim, să ne întoarcem către noi înșine și către aproapele, și prin aceasta spre Dumnezeu”.
Pe această cale, Părintele Arhimandrit a subliniat faptul că pocăința autentică înseamnă „întoarcerea către tine însuți, recunoașterea vieții tale în păcat și părerea de rău pentru cele rău făptuite”.
Pocăința înseamnă înnoire
„Vremea aceasta este potrivită pentru a ne cere iertare de la Dumnezeu, pocăința înseamnă înnoire, refacere a așezării sufletești și a minții, ne este de folos în orice vreme și trebuie să ne însoțească pe tot parcursul vieții în mod permanent. Chiar și atunci când facem fapte bune, pocăința ne ajută să nu ne semețim și să nu cădem din harul lui Dumnezeu”.
„Postul Mare nu este doar o pregătire pentru Sfintele Paști, pentru întâlnirea cu Hristos cel Înviat, ci este însăși lucrarea pocăinței pusă în activitate”.
De asemenea, Arhim. Clement Haralam a explicat faptul că „pocăința este trebuitoare și de mare folos și este strâns legată de vremea Postului Mare, cum este legată și de post în sine – postirea de bucate și, mai ales, de postirea de păcate”.
„Dar fără voia lui Dumnezeu nu putem face nimic, nici cele ale rugăciunii nici pe cele ale postului, a spus Părintele Arhimandrit amintind că „credinciosul are mai mare nevoie acum, în vreme de pocăință, de citirea psalmilor, a scrierilor Sfinților Părinți, a Sfintei Scripturi, convorbiri cu duhovnicul și mărturisirea păcatelor”.
A treia parte a Canonului Mare a fost oficiată la Catedrala Patriarhală în cadrul slujbei Pavecerniței Mari, care a început de la ora 16:00. Ultima parte va fi oficiată la catedrală joi, 10 martie. De asemenea, Canonul Mare va fi citit integral în săptămâna a cincea din post.
Copiii de la școala duminicală de cateheză a Paraclisului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, de la Centrul Eparhial de la Roma,
Data: Mar 10, 2022
Voluntarii asociației Studenți pentru Viață Iași au lansat marți, de Ziua Femeii, Imnul Lunii pentru Viață 2022 – „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață“.
„La ședințele organizate la nivel național pentru pregătirea activităților .....
Data: Mar 10, 2022
În urma campaniei umanitare inițiate în Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului pentru sprijinirea persoanelor ucrainene afectate de război, s-au colectat peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane de lei, .....
Data: Mar 10, 2022
Voluntarii Asociației Studenților Creștini Ortodocși din Arad au oferit marți, 8 martie, ajutoare femeilor și copiilor găzduiți în cartierul arădean .....
Data: Mar 10, 2022
Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată în Viena la o conferință internațională de teologie despre mass-media și cultul creștin, în perioada 3-6 martie 2022.
Intitulată „Cultus Publicus & Mass Media. Liturgie durch, mit und in Medien (Cultul public și .....
Data: Mar 10, 2022
În cuvântul rostit joi la finalul Canonului Mare oficiat în patru părți în prima săptămână din post, la Catedrala Patriarhală, Protos. Joachim Bejenariu a subliniat faptul că „postul este, înainte de toate, un examen duhovnicesc, o probă în care mintea își arată adevărata .....
Data: Mar 10, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Corul DIGNUS EST al preotilor din Episcopia Husilor - Imnul Heruvimic (Cantarea ingerilor)
Corul DIGNUS EST al preotilor din Episcopia Husilor - Ectenia pentru cei adormiti
Corul DIGNUS EST al preotilor din Episcopia Husilor - Metanie
Corul DIGNUS EST al preotilor din Episcopia Husilor - Antifonul I
Corul DIGNUS EST al preotilor din Episcopia Husilor - Ectenia Mare
Corul DIGNUS EST al preotilor din Episcopia Husilor - Antifonul al II-lea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).