Sfântul Sinod l-a ales joi, prin vot secret, pe preacuviosul părinte arhimandrit Nichifor Horia în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Părintele Nichifor Horia are 53 de ani și s-a născut la Brăila. Este starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași şi Exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.
A absolvit Facultatea de Teologie de la Iași, în 1997, cu o lucrare de licență dedicată relației dintre fiul și părintele duhovnicesc în Patericul Egiptean.
S-a închinoviat în 1993 în obştea schitului Sihla al Mănăstirii Sihăstria, jud. Neamţ. În 1996, Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei, l-a hirotonit ieromonah, iar în 2009 Mitropolitul Teofan l-a hirotesit arhimandrit.
A publicat două volume de autor la Editura Doxologia: Duhovnicia Patericului (2013) și Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale (2020).
Este autorul a numeroase articole pe teme duhovnicești sau teologice în reviste de specialitate, în Ziarul Lumina și pe portalul Doxologia.ro.
Ca un fapt inedit, părintele arhimandrit Nichifor Horia a obţinut în 2019 premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional „Ma thèse en 180 secondes”, organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie), informează Doxologia.
A fost pentru prima dată când un teolog a ajuns în faza naţională a acestui concurs, care la noi în ţară s-a aflat la a treia ediţie.
Noul ierarh ales a finalizat de-a lungul timpului și cursuri de perfecţionare a muzeografilor şi ghizilor din muzeele bisericeşti, certificatul fiind eliberat de Secretariatul de Stat pentru Culte – Direcţia Relaţii Culte.
Alte cursuri absolvite îi atestă competenţele de formator adulţi și de antreprenor, certificările fiind eliberate de Ministerul Muncii şi Familiei şi Protecţiei sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.
Foto credit: Doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 353
Id: 72830
Data: Feb 25, 2021
Imagine:
Partea de răsărit a Muntelui Athos, în care se găsește Schitul Prodromu, este o zonă foarte liniştită şi bogată în peşteri, preferată de sihaştrii români din vechime. Prezentăm o istorie a așezământului românesc din Sfântul Munte și câteva repere despre susținerea acestor sfinte .....
Data: Feb 25, 2021
Episcopia Caransebeșului intenționează să editeze un dicționar al personalităților înhumate în incinta cimitirelor parohiale din eparhie. Volumul urmează să fie publicat spre sfârşitul anului,
Data: Feb 25, 2021
„Această slujire o consider a fi cea mai grea și cea mai înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr”, a spus arhim. Nichifor Horia după alegerea sa în demnitatea de arhiereu şi a menţionat că se îndreaptă cu nădejde spre noua slujire.
„Știu că și ajutorul .....
Data: Feb 25, 2021
Arhim. Nestor Dinculeană și-a exprimat gândurile după alegerea sa ca Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei şi a subliniat datoria slujitorilor Bisericii faţă de păstoriţii lor.
Pentru început, el şi-a manifestat „smerita recunoștință și făgăduință de .....
Data: Feb 25, 2021
În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Sfântul Sinod l-a
Data: Feb 25, 2021
Pe 26 februarie punem punct după un an de pandemie în România. Punct și de la capăt, pentru că în ciuda tuturor eforturilor, această boală ne va mai pune încă probleme.
Primul caz de coronavirus pe teritoriul României a fost confirmat în data de 26 februarie .....
Data: Feb 26, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Rugaciune pentru chemarea milei lui Dumnezeu, citita de Parintele Iustin
Pr Justin Parvu - Despre viata vesnica
Pr Iustin Parvu - Despre sfarsitul lumii, mantuire, Japonia si tehnologie
Pr Iustin Parvu - Tara noastra - pridvor al Imparatiei lui Dumnezeu
Pr Iustin Parvu - Omul si natura
Pr Iustin Parvu - Rugaciune de dezlegare la inceputul Postului Mare
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).