Conferințele preoțești de toamnă au început marți în Arhiepiscopia Iașilor cu întrunirea clericilor din Protopopiatul Dorohoi sub președinția Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul.
Întrucât la conferințele de primăvară a fost abordată tematica omagială a anului 2019 în Patriarhia Română, cele de toamnă sunt dedicate tematicii comemorative, fiind aduși în discuție patriarhii Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu și traducătorii de cărți bisericești.
Astfel, lucrările conferinței au avut loc la sediul protopopiatului după participarea la Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul vicar Calinic Botoșăneanul în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Dorohoi.
Pr. Georgel Chichioacă, paroh la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Trestiana și profesor la Seminarul Teologic din Dorohoi, a prezentat Referatul „Patriarhul Nicodim Munteanu (1939-1948) – păstor înțelept și apărător al Bisericii în timpul unei perioade tulburi din istoria țării”.
Preotul a argumentat cu diferite evocări și scrieri înțelepciunea, curajul și tactul cu care Patriarhul Nicodim a condus și apărat Biserica în perioada regimului comunist ateu.
„Bolnav și bătrân, amenințat în permanență cu depunerea din scaun și cu pensionarea, Patriarhul Nicodim Munteanu a reușit să se opună transformării Bisericii Ortodoxe Române într-un instrument în mâna regimului comunist”, a semnalat Pr. Petru-Georgel Chichioacă.

În loc de concluzie, părintele profesor a citat cuvintele istoricului Ion D. Ștefănescu care spunea că anii petrecuți de Patriarhul Nicodim în fruntea Bisericii românești „rămân anii cei mai încărcați de greutăți ai neamului nostru atât de greu încercat. Va povesti odată cineva, și istoria va veni să afirme cu autoritatea ei, atunci când va veni vremea, stăpânirea de sine și tactul cu care Patriarhul Nicodim a întâmpinat evenimente mari și situații extrem de dificile”.
În partea a doua a conferinței, Pr. Marian Precob de la Parohia „Sfântul Nicolae” Bucecea, a vorbit despre activitatea Patriarhului Iustin Moisescu – inițiator și promotor al Colecției „Părinți și Scriitori Bisericești” și despre valoarea scrierilor patristice în edificarea duhovnicească a preoților și în pastorația credincioșilor.
Următoarea conferință preoțească din Arhiepiscopia Iașilor va avea loc miercuri, 4 septembrie, la Săveni, Botoșani.
Vorbind despre Datornicul nemilostiv (Matei 18:23-35), Episcopul Ignatie al Hușilor a prezentat tipologia omului care acţionează cu dublă măsură.
„Este tipologia omului mic la suflet, lichea, pigmeu! Cum îl recunoaştem? Îl găsim în orice instituţie, peste tot în .....
Data: Sep 3, 2019
Osemintele Reginei Elena, mama Regelui Mihai I, vor fi repatriate din Elveția în data de 19 octombrie 2019.
„La 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la trecerea Reginei Elena la cele veşnice, Majestatea Sa Margareta a decis aducerea rămăşiţelor .....
Data: Sep 3, 2019
Mitropolitul Irineu al Olteniei a vorbit în cadrul emisiunii „Realitatea Spirituală” de duminică, 1 septembrie 2019, despre Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) găzduită de Craiova începând de joi și despre proiectele dedicate tinerilor din Mitropolia .....
Data: Sep 4, 2019
Seria de 14 tabere în 14 comunităţi rurale din Caraş-Severin la care au participat 522 de copii și au fost mobilizați 80 de voluntari a ajuns la final.
Despre „Tabăra din Inima Satului”, Pr. Mihai Ciucur, coordonator principal, a spus la
Data: Sep 4, 2019
Parcul Catedralei românești „Sfântul Nicolae” din Gyula, Ungaria, a fost inaugurat luni, după ce în perioada decembrie 2018-iulie 2019 a fost renovat de primăria orașului.
La eveniment a fost prezent Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei .....
Data: Sep 4, 2019
Arhiepiscopul Pimen a sfințit duminică o biserică din Gura Humorului construită de comunitatea armenilor din Suceava. Lăcașul de cult, aflat în pericol de distrugere, a trecut în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române după al Doilea Război Mondial.
Biserica ce a .....
Data: Sep 4, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfântul Paisie - din Farasa spre cer - episodul 2 - subtitrare romana
Sfântul Paisie - din Farasa spre cer - episodul 3 - subtitrare romana
Sfântul Paisie - din Farasa spre cer - episodul 6 - subtitrare romana
Sfântul Paisie - din Farasa spre cer - episodul 5 - subtitrare romana
Sfântul Paisie - din Farasa spre cer - episodul 4 - subtitrare romana
Talpa Maicii Domnului - Pochaev - film ortodox rusesc tradus
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).