Părintele arhimandrit Ioanichie Bălan a trecut în veșnicie în data de 22 noiembrie 2007 la vârsta de 77 de ani. Duminică se împlinesc 13 ani de la moartea sa.
„Părintele Arhimandrit Ioanichie Bălan, rămâne pentru noi toți, o prezență mângâietoare de cuget și de suflet, precum și un slujitor vrednic al Bisericii strămoșești”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul transmis la înmormântarea sa.
Părintele Ioanichie s-a născut în data de 10 februarie 1930 în localitatea Stănița, județul Neamt, primind, la Botez, numele de Ioan.
După ce a absolvit Liceul comercial din Roman, în 4 noiembrie 1949, a venit la Mănăstirea Sihăstria. A fost tuns în monahism în data de 14 aprilie 1953 și hirotonit diacon la data de 15 aprilie 1953. Între 1949-1971 îndeplinește în Mănăstirea Sihăstria ascultările de casier, contabil, secretar și ghid al mănăstirii.
Între anii 1971-1990, când comuniştii făceau nenumărate schimbări şi presiuni asupra vieţii bisericeşti, părintele Ioanichie Bălan se mută la Mănăstirea Bistriţă, judeţul Neamţ. Cu acest prilej, între anii 1971-1975, urmează cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, pe care le încheie cu lucrarea intitulată „Chipuri de călugări îmbunătăţiţi din mănăstirile nemţene”.
În ziua de 2 februarie 1979, ierodiaconul Ioanichie Bălan este hirotonit preot de Patriarhul Teoctist. Mai apoi, în anul 1984, el va fi numit protosinghel, iar în anul 1992, arhimandrit. Abia în anul 1990 va reveni la Mănăstirea Sihăstria, unde îşi va continua activitatea misionară şi publicistică.
În cei aproape 60 de ani de viață monahală, Arhimandritul Ioanichie Bălan s-a evidențiat ca un mărturisitor al credinței în timpul regimului comunist.
A fost, totodată, și un istoric recunoscut al vieții monahale, impunându-se în cultura românească prin cărțile sale „Patericul Românesc”, „Vetre de sihăstrie românească”, „Viața Părintelui Cleopa”, „Părintele Paisie Duhovnicul” etc.
Arhimandritul Ioanichie Bălan a rămas în memoria creștinilor ca unul dintre marii duhovnici ai Ortodoxiei românești.
Este înmormântat la Mănăstirea nemțeană Sihăstria.
Foto credit: Trinitas TV/ Captură Foto
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 277
Id: 71947
Data: Nov 22, 2020
Imagine:
Patriarhul Irineu al Serbiei a fost pomenit duminică în paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale.
După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba Trisaghionului pentru Patriarhul Irineu, trecut la cele veşnice vineri, 20 .....
Data: Nov 22, 2020
În predica duminicală, Patriarhul Daniel a vorbit despre alternativa la bogăţia materială, alternativă care aduce mântuirea, şi anume îmbogăţirea în Dumnezeu.
Oferind ca exemplu negativ pe bogatul care a „înnebunit” după ce a dobândit rapid şi neaşteptat averi .....
Data: Nov 22, 2020
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la funeraliile Patriarhului Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Belgrad, 22 noiembrie 2020
Înaltpreasfinţia Voastră Părinte Hrisostom,
.....
Data: Nov 22, 2020
După trei zile de doliu naţional, poporul sârb şi-a condus patriarhul pe ultimul drum. Preafericitul Părinte Irineu a fost înmormântat duminică în Catedrala Sfântul Sava, fiind primul întâistătător sârb înhumat în lăcaşul de cult simbol din Belgrad.
Reprezentantul .....
Data: Nov 22, 2020
Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a oficiat duminică o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Irineu al Serbiei. Parastasul a avut loc după Sfânta Liturghie, în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.
„Ne rugăm, în spiritul legăturilor frăţeşti care există .....
Data: Nov 22, 2020
Arhiepiscopul Anastasie a fost externat luni din spitalul Evanghelismos – Atena, a anunţat Biserica Ortodoxă a Albaniei pe
Data: Nov 23, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
21. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Pace pe pamant
08. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Trei crai de la rasrit
09. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Colind bizantin
03. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - O ce veste minunata
07. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Dupa dealul cel mai mare
04. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Astazi S-a nascut Hristos
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).