Biruința și puterea noastră de a lupta impotriva răutății stau in asceză, a explicat Mitropolitul Andrei

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat sambătă Sfanta Liturghie la Mănăstirea Dobric din Bistrița-Năsăud și a explicat faptul că „biruința noastră, puterea noastră de a lupta impotriva răutății, stă in așeză”.

In cuvant, ierarhul a explicat textul Sfantului Apostol Pavel in care descrie lupta impotriva răutății.

„Cuvantul nostru de invățătură pleacă de aici, de la Sfantul Pavel, care ne invață pe noi, pe toți, cum putem fi biruitori in luptă cu răutatea”, a explicat Inaltpreasfinția Sa.

„Modul acesta de a se echipa, sigur că, in primul rand, este foarte specific călugărului, dar, de fapt, ne este specific nouă tuturor”.

Acum, a continuat Inaltpreasfinția Sa, „ne găsim in perioada Postului Mare și ne gandim la aceste arme, dar aceste arme duhovnicești nu le intrebuințăm numai in Postul Mare, ci ar trebui să le intrebuințăm in toată viața”.

Totodată, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a explicat faptul că pentru biruința impotriva răutăților este absolut necesar antrenamentul duhovnicesc, care, potrivit Inaltpreasfinției Sale este asceza.

„Dar ca să fim biruitori, trebuie să ne exersăm, să ne antrenăm. Sfantul Maxim mărturisitorul, vorbind despre călugări, care este ostaș al lui Hristos, zice că puterea lui, care il face biruitor, stă paradoxal in asceză”.

„Biruința noastră, puterea noastră de a lupta impotriva răutății, stă tot in așeză. In general, omul secularizat tanjește după multe satisfacții trupești, materiale, pofta banului, pofta trupului, ii sunt specifice. Sfantul Maxim ne spune nouă dimpotrivă că asceza este cea care ne duce la biruință, renunțarea este cea care ne duce la biruință”.

„Sfantul Maxim spune că asceza nu omoară viața din noi, vlaga din noi, ci dimpotrivă asceza ne face biruitori, de aceea ținem Postul Mare”, a adăugat in la final Inaltpreasfinția Sa.

Moment aniversar

După Sfanta Liturghie, in sala „Episcop Nicolae Ivan” de la așezămantul monahal, a avut loc lansarea volumului omagial „Maica Veronica, un om care a scris și scrie istorie”, dedicat stareței mănăstirii Veronica Coțofană, la implinirea varstei de 60 de ani.

In cadrul manifestării, alături de Inaltpreasfințitul Părinte Andrei, au luat cuvantul arhim. Teofil Tia, decanul facultății de Teologie din Cluj, Ioan Zăgrean, subprefectul județului Bistrița-Năsăud și Menuț Maximinian, președintele Societății Scriitorilor din Bistrița Năsăud.

„Nu merit eu atatea laude, atatea cuvinte frumoase care s-au spus aici la adresa mea, pentru că sunt un simplu om. Dacă Dumnezeu și Maica Domnului nu ar fi vrut să se intample nimic aici in mănăstire nu s-ar fi intamplat”, a subliniat Veronica Coțofană, stareța Mănăstirii Dobric.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 148

Id: 80799

Data: Apr 15, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).