Cele 9 cete ingerești sunt reprezentate in turla centrală a Catedralei´┐ŻNaționale

Cele nouă cete ingerești, descrise de Sfantul Dionisie Areopagitul, sunt reprezentate in turla centrală a Catedralei Naționale, in plan inferior icoanei Hristos Pantocrator.

Conform Sfantului Dionisie Areopagitul, ierarhia ingerească este impărțită in trei grupe. In prima grupă se află Serafimii – cei cu cate șase aripi, Heruvimii – cei cu mulți ochi și Tronurile – cei care „odihnesc pe Dumnezeu ganditor”.

„Revelația Sfintelor Scripturi ne-a predat că Tronurile preasfinte și cetele cu ochi mulți și cu multe aripi, numite in limba evreiască Heruvimi și Serafimi, sunt așezate nemijlocit in cea mai inaltă apropiere in jurul lui Dumnezeu”, scria Sfantul Dionisie Areopagitul in lucrarea „Despre Ierarhia Cerească”[1].

Tronuri. Foto credit: Daniel Codrescu / Facebook

In a doua grupă de ingeri se află Puterile, Stăpaniile și Domniile, urmate apoi de Incepătorii, Arhangheli și Ingeri.

Stăpanii. Foto credit: Daniel Codrescu / Facebook

Sfantul Dionisie Areopagitul explică faptul că rațiunea fiecăreia dintre cete este de a fi descoperitoare și vestitoare ale cetelor de dinainte. In această virtute, cele mai inalte sunt descoperitoare și vestitoare ale lui Dumnezeu care le mișcă[2].

„Prin această ordine fiecare se face părtaș, după cat ii este ingăduit și cu putință, de curăția mai presus de curăție, de lumina mai presus de plinătate și de desăvarșire mai presus de desăvarșire. Căci nimic nu este desăvarșit prin sine sau lipsit in general de nevoia desăvarșirii, decat cel cu adevărat prin Sine desăvarșit și mai presus de desăvarșire”[3].


[1] Sfantul Dionisie Areopagitul, „Despre Ierarhia Cerească”, in Sfantul Dionisie Areopagitul: Opere complete și Scoliile Sfantului Maxim Mărturisitorul, traducere introducere și note de Pr. Dumitru Stăniloae, ediție ingrijită de Constanța Costea, Editura Paideia, București, 1996.

[2] Sfantul Dionisie Areopagitul, „Despre Ierarhia Cerească”, in Sfantul Dionisie Areopagitul: Opere complete și Scoliile Sfantului Maxim Mărturisitorul.

[3] Sfantul Dionisie Areopagitul, „Despre Ierarhia Cerească”, in Sfantul Dionisie Areopagitul: Opere complete și Scoliile Sfantului Maxim Mărturisitorul.

Foto credit: Daniel Codrescu / Facebook


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 45

Id: 80805

Data: Apr 16, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).