Biserica Barboi din Iasi a fost resfintita de Mitropolitul Teofan si PS Varlaam Ploiesteanul

Biserica Bărboi din Iaşi şi ansamblul parohial au fost resfinţite duminică de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, la încheierea lucrărilor de restaurare.

Au fost binecuvântate zidurile exterioare ale bisericii prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în Altar a fost binecuvântată și pecetluită Sfânta Masă.

A urmat Sfânta Liturghie în timpul căreia PS Varlaam a rostit un cuvânt de învăţătură.

„Biserica întemeiată în ziua Cincizecimii devine pentru umanitatea întreagă locul întâlnirii noastre cu Dumnezeu”.

„Rămâne locul sălășluirii lui Dumnezeu cel din Ceruri, printre noi oamenii, și rămâne locul sau laboratorul în care fiecare dintre noi este chemat să-și sfințească viața, pentru că destinul nostru, creați și umpluți de demnitatea de a fi făcuți după chipul lui Dumnezeu, suntem chemați ca în Biserică, stăruind în cuvântul Domnului și folosindu-ne de darurile pe care Domnul le-a lăsat Bisericii pentru creșterea noastră duhovnicească, să devenim noi înșine sfinți”, a subliniat Preasfinția Sa.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a explicat de ce sfinții sunt cu adevărat liberi.

„Cu adevărat, astăzi este ziua închinată celor mai curate, celor mai frumoase, celor mai adânci și celor mai cuprinzătoare în duh ființe care au odrăslit pe acest pământ: sfinții Bisericii lui Hristos. Ei sunt inima Bisericii. Ei sunt sufletul umanității. Ei sunt diamantul cel mai de seamă al creației Preasfintei Treimi. Ziua de astăzi este închinată cinstirii lor și îi cinstim pentru multe rațiuni”.

„S-au rugat mult, au postit mult, s-au smerit adânc și pentru că au devenit prin viața lor oameni liberi. Libertatea este cel mai mare dar pentru care se cuvine a lupta din toată ființa noastră. De ce sfinții sunt oameni liberi? Pentru că sunt stăpâni peste patimi și s-au dezlegat de robia păcatelor”.

În semn de mulțumire pentru întreaga activitate, dar și ca răsplată pentru sprijinirea lucrărilor de reabilitare și consolidare a monumentelor istorice din cadrul Ansamblului Bărboi, părintele paroh Constantin Andrei a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin intermediul PS Varlaam Ploieșteanul, Crucea Patriarhală pentru clerici – cea mai mare distincție a Bisericii noastre.

Din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, clericul a primit Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei”.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).