În Duminica a XXVII-a după Rusalii, a patra din Postul Naşterii Domnului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la noul Centrul social-filantropic „Renaşterea Loviştei” din comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea. Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea Bisericii cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Cuvios Ioan Iacov Hozevitul” din incinta complexului social-filantropic.
Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 7 decembrie, cu slujba de Priveghere, iar duminică, după primirea Moaştelor Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa Olteană, a continuat cu Acatistul „Mântuitorului Iisus Hristos”, slujba de Târnosire şi cu Sfânta Liturghie, în prezenţa monahilor, monahiilor şi a credincioşilor veniţi din eparhie şi din ţară.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul” din Bucureşti.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Nicodim a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică şi a arătat importanţa ctitoririi de locaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară.
Pentru osteneala depusă la ridicarea bisericii şi a complexului social, principalii sponsori, soţii Vasile Frank şi Carmen Timiş, alături de părintele Ioan Comăneci, au primit din partea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Gherasim şi a Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, Diplome de ctitor. Au mai primit diplome de vrednicie din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului și reprezentanţii administraţiei locale şi alte personalităţi care s-au implicat în construirea şi finalizarea aşezământului social-filantropic.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul au mulţumit ctitorilor, oficialităţilor şi tuturor ostenitorilor care şi-au adus contribuţia la lucrările de ridicare, consolidare şi înfrumuseţare ale bisericii şi Aşezământului social-filantropic din comuna Racoviţa.
După Sfânta Liturghie, părinţii ierarhi, împreună cu soborul de slujitori au sfinţit Crucea – Troiţă ce străjuieşte complexul social precum şi clădirea Aşezământului social – filantropic „Renaşterea Loviştei”.
La această mare sărbătoare au mai luat parte părintele arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, oficialităţi de stat locale şi centrale, stareţi şi stareţe de la mănăstirile Eparhiei Râmnicului, preoţi, monahi, monahii şi sute de pelerini.
Centrul social - filantropic „Renaşterea Loviştei” - Racoviţa, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, de la Călineşti – Cornetu (DL) ramificaţie la stânga, în comuna Racoviţa, sat Copăceni pe Valea Băiaşului, situată la altitudinea de circa 600 m.
Piatra de temelie pentru aşezământul, precum şi pentru noua biserică cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Cuvios Ioan Iacov Hozevitul” a fost pusă la data de 23 iunie 2013, în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Ctitorii aşezământului sunt familia Vasile Frank şi Carmen Timiş şi Preotul Ioan Comăneci.
Ansamblul cuprinde biserica mare în formă de cruce cu laturile egale, acoperită cu tablă de cupru, şi împrejmuită ca o cetate de 120 de camere, două săli de mese, o sală de conferinţă, o sală centrală, spălătorie şi două bucătării. Accesul în incinta centrului se face prin două nişe; cea principală fiind împodobită cu o turlă învelită cu tablă de cupru. La intrare în centrul social a fost aşezată o impunătoare cruce de 24 metri din inox (una dintre cele mai mari din ţară). Complexul se întinde pe o suprafaţă de 10.000 metri pătraţi formând un pătrat perfect cu latura de 75 m.
Pe exterior biserica este împodobită cu picturi neo-bizantine executate de pr. Ioan Comăneci şi maicile de la Mănăstirea Blănoiu, cu catapeteasmă sculptată în lemn de stejar şi pardoseală placată cu marmură.
Toate lucrările s-au executat în 3 luni şi 15 zile efective de lucru, sub oblăduirea şi directa supraveghere a IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi a PS Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, avându-l coordonator atât al lucrărilor construcţiei cât şi din punct de vedere duhovnicesc pe preotul iconom stavrofor Ioan Comăneci.
Echipa de construcţie a fost formată din maicile de la mănăstirile „Pogorârea Duhului Sfânt” - Blănoiu şi „Înălţarea Sfintei Cruci” - Mălaia, precum şi părinţii călugării de la mănăstirile Obârşia Lotrului şi Gruiul Lupului. Complexul social - filantropic este administrat de monahia Antonia Pârsan.
(Sursa: arhiram.ro)
sursa: doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 829
Id: 36487
Data: Dec 12, 2013
Imagine:
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și sub coordonarea Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, la Sala Sindicatelor din .....
Data: Dec 12, 2013
Primul spectacol al corului va avea loc în seara zilei de 15 decembrie, la Casa Tineretului din Drobeta Turnu Severin, începând cu ora 18.00 şi se va bucura de prezenţa și binecuvântarea arhierească a Preasfinţitului Părinte .....
Data: Dec 12, 2013
Evenimentul va reuni peste 400 de elevi de la 20 de instituții de învățământ din municipiu şi din judeţ, care, însoţiţi de profesorii de religie, vor aduce vreme de 3 zile mesajul sfânt şi bun al colindelor.
Acţiunea a .....
Data: Dec 12, 2013
Duminică, 15 decembrie, începând cu orele 17.00, la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din Slatina va avea loc un Concert de colinde susţinut de Corala Episcopiei şi Corul Şcolii Populare de Arte din Slatina.
Toţi .....
Data: Dec 12, 2013

Data: Dec 12, 2013

Data: Dec 12, 2013
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
PF Daniel - Duminica tuturor Sfintilor 22.06.2003
PF Daniel - Duminica a 26-a dupa Rusalii - Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina - 17-11-2013
PF Daniel - Duminica a 4-a dupa Pasti - a Slabanogului - 22-05-2016
PF Daniel - Sf. Treime 16.06.2003
PF Daniel - Duminica a 19-a dupa Rusalii - Predica de pe munte - iubirea vrajmasilor - 05-10-2014
PF Daniel - Nasterea Maicii Domnului 2000
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).