Biserica cu hramurile Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Mare Mucenic Procopie din Milisauti, resfintita de IPS Arhiepiscop Pimen

Duminica trecută a fost zi de mare sărbătoare şi de o deosebită importanţă istorică pentru localnicii din comuna suceveană Milişăuţi, care au participat în număr mare, alături de numeroşi pelerini, la sfinţirea bisericii cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Procopie“. IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent la sărbătoarea comunităţii din Milişăuţi, alături de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna şi exarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, arhim. Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, pr. Aurel Goraş, protopop al Protoieriei Câmpulung Moldovenesc, pr. Petru Lupăştean-Barfă, protopopul Protoieriei Rădăuţi şi parohul bisericii proaspăt târnosite.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost întâmpinat în centrul localităţii de copii îmbrăcaţi în costume populare şi condus până în faţa bisericii într-o frumoasă caleaşcă trasă de doi cai, alaiul fiind însoţit de tineri călare. După primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de Târnosire. Lăcaşul de cult a fost sfinţit prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de Sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii arhiereşti săvârşită în paraclisul de vară, au luat parte 2.000 de credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor judeţene şi locale.

Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de IPS Pimen, care a reamintit celor prezenţi necesitatea de a urma întocmai învăţătura Sfintei Evanghelii, spre a trăi cu adevărat creştineşte. La final, pr. paroh Petru Lupăştean-Barfă, care este protopop al Protopopiatului Rădăuţi, a prezentat un scurt istoric al bisericii: „În anul 1994, pe data de 8 iulie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Procopie, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen punea piatra de temelie a Bisericii cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Acum, după 20 de ani, când s-au împlinit toate şi Dumnezeu a rânduit să o putem construi, ne-am gândit, iar Înaltpreasfinţitul ne-a binecuvântat şi a fost de acord, ca al doilea hram al bisericii să fie Sfântul Mare Mucenic Procopie, cel care de 520 de ani este ocrotitorul parohiei noastre“.

Ca semn al preţuirii pentru lucrările realizate la lăcaşul de cult în ultimii ani, cei doi preoţi colaboratori ai părintelui paroh Petru Lupăştean-Barfă au fost hirotesiţi de IPS Pimen iconomi stavrofori. Mai menţionăm că în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti de duminică, monahul Atanasie de la Mănăstirea Sihăstria Putnei a primit hirotonia în ierodiacon.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 396

Id: 43345

Data: Aug 20, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar