Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehiei și Slovaciei a împlinit marți 21 de ani de la obţinerea Autocefaliei, acordată de Patriarhia Ecumenică.
Această Biserică Ortodoxă Autocefală îşi are începuturile în secolul al IX-lea, în timpul Sfinţilor Chiril şi Metodie.
Istoria sa modernă a început după Primul Război Mondial când teritoriul Cehoslovaciei era în mare parte locuit de catolici.
În acea perioadă au ajuns în Cehoslovacia mulţi ruşi şi ruteni.
Printre ei s-a făcut remarcat preotul Matej Pavlik, viitorul episcop-martir ortodox Gorazd al Cehoslovaciei, canonizat în 1987, și cel care a avut cea mai mare influenţă asupra viitorului ţării.
Ortodocşii erau atunci în număr de aproximativ 40 000. În anul 1921 Matej Pavlik a fost hirotonit episcop de ierarhi sârbi la Belgrad.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Biserica Ortodoxă a Cehoslovaciei a fost practic desființată.
Episcopul Gorazd și apropiații săi au fost asasinați în vara anului 1942, după ce Catedrala din Praga a ascuns un grup de parașutiști din rezistența cehă care au pus la cale un atentat împotriva comandantului Protectoratului Cehoslovaciei, Reinhard Heydrich. Atunci, preoții au fost trimiși în lagărele naziste de muncă forțată.
În septembrie 1987, episcopul-mucenic Gorazd a fost canonizat de Biserica Cehoslovacă pentru rolul esențial pe care l-a avut în organizarea și dezvoltarea ei, precum și pentru jertfirea sa martirică în evenimentele din 1942.
După căderea regimului comunist și separarea Cehiei și a Slovaciei, se cereau modificări și în structura organizărică a Bisericii. Așa s-a ajuns ca în noiembrie 1992 Sfântul Sinod să decidă înființarea a două Mitropolii, câte una pe teritoriul fiecăreia dintre cele două țări, iar acestea, câte două eparhii.
În 1993 guvernul slovac a decis ca majoritatea proprietăților confiscate greco-catolicilor să fie redate vechilor proprietari, așa că 135 din cele 170 de biserici au fost predate Bisericii greco-catolice.
Până în prezent au fost ridicate peste 50 de biserici, pe întreg teritoriul Cehiei și al Slovaciei, iar candidații la preoție sunt școlarizați la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Prešov, inclusă în cadrul Universității Šafarik și beneficiind, așadar, de sprijin din partea statului.
Actualul conducător al Bisericii este Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia.
Mitropolitul Rastislav a vizitat ţara noastră în 2017 la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, când a liturghisit împreună cu alţi trei Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale.
Foto credit: OCA
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 342
Id: 67788
Data: Aug 27, 2019
Imagine:
Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, își sărbătorește marţi, 27 august 2019, ocrotitorul spiritual: pe Sfântul Cuvios Pimen cel Mare. Cu această ocazie, Părintele Patriarh Daniel i-a adresat Înaltpreasfinţiei Sale un mesaj de .....
Data: Aug 27, 2019
Selecția noastră de fotografii din lumea ortodoxă acoperă o varietate de subiecte de la sărbători bisericești până la evenimente culturale și viață spirituală.
La Cernăuți a fost inaugurată în 23 august 2019 Grădinița nr. 54 – „Grâurel” care va funcționa din septembrie cu două grupe românești.
În cadrul instituției de învățământ vor fi pregătiți peste 100 de copii, împărțiți în patru grupe: „două cu procesul de .....
Data: Aug 27, 2019
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a transmis sâmbătă un mesaj referitor la schimbările climatice și la incendiile cauzate de acestea în mai multe zone ale .....
Data: Aug 27, 2019
Protoieria Ploieşti Nord îşi propune să ofere o şansă la viaţă celor care au nevoie de sânge, derulând în acest sens Proiectul „Donează Sânge! Salvează o viață!”.
Proiectul este elaborat de Arhiepiscopia Bucureștilor prin Sectorul Social și este finantat de Consiliul .....
Data: Aug 27, 2019
„Să nu luăm noi locul lui Dumnezeu în viața copiilor noștri și să punem viața lor în mâinile lui Dumnezeu, așa cum se cuvine s-o facem ca părinți”, a spus duminică Arhiepiscopul Varsanufie.
Părintele Arhiepiscop a liturghisit în biserica „Sfinţii Voievozi” a Parohiei .....
Data: Aug 27, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).