Biserica Parohiei Filioara - Agapia, resfintita de IPS Mitropolit Teofan (GALERIE FOTO)

Duminica trecută, Protopopiatul Târgu Neamţ l-a avut ca oaspete pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, în sobor numeros de preoţi şi diaconi, a resfinţit frumoasa biserică de piatră a Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din localitatea Filioara, comuna Agapia. Din soborul slujitor, alături de pr. paroh Dumitru Irina, au făcut parte şi părintele Ioan Dogariu, protopop al Protoieriei Târgu Neamţ, precum şi părintele Pahomie Catană, stareţul Mănăstirii Sihla. Nu a lipsit de la eveniment nici maica stareţă de la Văratec, stavrofora Iosefina Giosanu, precum şi directoarea Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ din Mănăstirea Agapia, monahia Eustochia Volmer.  Un fapt deosebit l-a reprezentat şi prezenţa  între preoţii slujitori a fraţilor de sânge ai părintelui Dumitru Irina, anume pr. Mircea Irina de la Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ - Vicovu de Sus, pr. Viorel Irina de la Parohia „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din localitatea Vânători - Neamţ şi pr. Marius Irina de la Parohia „Sfântul Proroc Ilie“ -Ghindăoani.

De la primele ore ale dimineţii, tinerii şi copiii din Filioara, îmbrăcaţi în costume populare, l-au întâmpinat pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a fost condus până în faţa bisericii într-o caleaşcă. Alaiul a fost însoţit de tineri călare, purtând drapele. Nu au lipsit bătrânii cu buciume, care au marcat, odată cu clopotele mănăstirii, momentul venirii Înaltpreasfinţitului Teofan. După primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de târnosire. Locaşul de cult a fost sfinţit prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din Altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o frumoasă scenă împodobită, au luat parte peste 1.000 de credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor judeţene şi locale.

„Dumnezeu a coborât pe pământ ca să arate omului calea care duce spre mântuire, singura care nu înşală“

După rostirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvântul de învăţătură al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, în care acesta a evidenţiat importanţa păstrării dreptei credinţe, în vederea mântuirii: „Sfântul Apostol Pavel, în cuvântul din Scriptură ce s-a rostit în Apostolul acestei zile, zice următoarele: «Fraţilor, vă îndemn, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toţi să vorbiţi la fel şi să nu fie dezbinări între voi; ci să fiţi cu totul uniţi în acelaşi cuget şi în aceeaşi înţelegere». Greu este de împlinit în viaţa omului şi în viaţa lumii acest cuvânt. De ce? Pentru că din toate părţile omul este asaltat de tot felul de idei, religii şi ideologii, sisteme de viaţă şi filosofii, care încearcă să spună că ele deţin adevărul şi că, în numele acelui adevăr, toţi trebuie să aibă acelaşi cuget, aceeaşi simţire şi aceeaşi înţelegere. Însă, iubiţi credincioşi, dacă în spatele tuturor acestor lucruri şi îndemnuri se află omul, este clar că există înşelare şi rătăcire. Tocmai de aceea, văzând Dumnezeu că omul rătăceşte, că este furat de tot felul de gânduri şi învăţături, a coborât El pe pământ, ca să arate omului calea care duce spre mântuire, singura care nu înşală. Mântuitorul Iisus Hristos este Calea care duce la ţinta cea adevărată, este Adevărul care oferă adevărata libertate, este Cel lângă care viaţa noastră îşi împlineşte rostul şi sensul întru adevăr, este Lumina care îl încălzeşte pe de o parte pe om, iar pe de altă parte îl călăuzeşte pentru o viaţă frumoasă în această lume şi pentru o viaţă în veşnicie în lumina Preasfintei Treimi“.

În cadrul Sfintei Liturghii de duminică a avut loc şi o hirotonie, tânărul diacon Constantin Florin Istrate fiind preoţit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pe seama Parohiei Stânca a Protopopiatului Iaşi 2.

„Ne bucurăm şi că resfinţirea bisericii a coincis cu Tabăra de creaţie «Dăruind vei dobândi»“

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a zeci de copii şi a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, părintele protopop Ioan Dogariu a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de  IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul Sfintei Mese din Altar. După cuvântul părintelui protopop, pr. paroh Dumitru Irina a adresat câteva cuvinte mulţimii prezente: „În această zi, satul Filioara are o imensă bucurie: Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan este în mijlocul nostru pentru a ne binecuvânta osteneala din ultimii 26 de ani şi pentru a readuce harul sfinţitor asupra locaşului nostru de cult după 33 de ani de la ultima slujbă de sfinţire, săvârşită de vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, în acea vreme Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Este o bucurie pentru toţi enoriaşii satului, care s-au pregătit intens pentru această zi şi pe care i-am observat că au ascultat cu multă râvnă cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului şi sfatul adresat, acela de a fi uniţi în cuget şi în simţire. Ne bucurăm şi că resfinţirea bisericii a coincis  cu Tabăra de creaţie «Dăruind vei dobândi» , organizată de 12 ani la parohia noastră de Asociaţia «Sfântul Ioan de la Neamţ», cu participarea tinerilor voluntari de la ASCOR  şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ“.

La sfârşit, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Dumitru Irina iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, cât şi pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi împodobească biserica, oferind distincţie de vrednicie doamnei preotese, primarului, membrilor Consiliului parohial, tânărului teolog Andrei Irina pentru implicarea în Tabăra de creaţie „Dăruind vei dobândi“, cât şi tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la renovarea locaşului de cult.

Ample lucrări de consolidare

Sub păstorirea preotului paroh Dumitru Irina, în ultimii 26 de ani, consolidarea Bisericii „Sfiinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Filioara - Târgu Neamţ, care mai are şi hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“, a suferit un întreg proces de restaurare. Biserica a fost împrejmuită cu gard de piatră, acoperită cu tablă lindab, pictată şi înzestrată cu mobilier nou. În interiorul parohiei s-a construit şi un aşezământ social, unde va funcţiona un cabinet stomatologic. Aşezământul este compus dintr-un paraclis, un atelier de pictură, o sală de mese, o bucătărie şi dormitoare pentru 150 de persoane.  Prin Asociaţia „Sfântul Ioan de la Neamţ“, s-a cumpărat şi o casă socială pentru o familie săracă cu 5 copii.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 546

Id: 42958

Data: Aug 5, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).