Bucurie duhovniceasca la Pelerinajul de Florii, in protopopiatele Eparhiei Iasilor

Mii de credinciosi din Arhiepiscopia Iasilor au mers sâmbata, 12 aprilie 2014, în pelerinaj pentru a vesti Intrarea Domnului în Ierusalim, informeaza „Ziarul Lumina”.Desi vremea a fost mohorâta, oamenii i-au însotit pe slujitorii sfintelor altare si au mers în procesiune. Pe parcursul traseului au fost intonate cântari specifice sarbatorii Floriilor si Postului Mare. Pelerinajul de Florii a avut loc în protopopiatele din Eparhia Iasilor pe parcursul întregii dupa-amiezii de sâmbata.A devenit o traditie dupa 1990 ca în Arhiepiscopia Iasilor sa se organizeze Pelerinajul de Florii, prilej de comuniune si de rugaciune atât pentru preoti, cât si pentru enoriasii pe care îi pastoresc. Câteva sute de credinciosi au participat la procesiunea din Sâmbata lui Lazar în municipiul Iasi. Preotii si credinciosii au participat mai întâi la slujba Vecerniei unita cu Litia, oficiata la Biserica Barboi de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Momentul de rugaciune a fost urmat de procesiunea propriu-zisa spre Catedrala mitropolitana din Iasi.Pascanenii au participat la Pelerinajul de Florii dupa oficierea Sfintei Liturghii în bisericile din oras. În centrul municipiului s-a oficiat o slujba religioasa, urmata de un concert de cântari specifice perioadei Postului Mare. „Desi vremea a fost mai racoroasa, iar ploaia a cazut peste noi, credinciosii au reusit sa ajunga la parohiile din care fac parte, pentru a participa la slujbele savârsite în sâmbata învierii lui Lazar. Apoi s-au adunat cu totii la Biserica «Inaltarea Domnului», unde a început pelerinajul. De acolo, am plecat spre piata centrala a orasului, în fata Casei de Cultura, unde, pe un podium special amenajat, s-au sfintit salciile si s-au binecuvântat pelerinii. Chiar daca nu a fost soare afara, acesta a rasarit în sufletele, inimile si în credinta acestora. Mântuitorul a batut la portile inimilor noastre, la fel cum a batut si la portile Ierusalimului, înseninându-ne sufletele“, a spus pr. Pavel Postolachi, protopop al Protoieriei Pascani.Procesiunea de Florii din acest an de la Hârlau s-a desfasurat pe trasul: Parohia Pârcovaci- Biserica „Sfântul Gheorghe“. De asemenea, au mai fost organizate pelerinaje în orasul Flamânzi si în comuna Belcesti, care apartin de Protopopiatul Hârlau. „Protopopiatul Hârlau a organizat trei astfel de procesiuni, una la Hârlau, una la Belcesti, iar o alta a avut loc duminica, 13 aprilie, în orasul Flamânzi, urmând un traseu de aproximativ sase kilometri. Am fost înconjurati de un numeros sobor de preoti, de multi credinciosi si multi tineri. Atmosfera a fost una deosebita. În frunte am avut copiii care au batut toaca si care au dus în mâini icoana Intrarii Domnului în Ierusalim, apoi au urmat preotii, si credinciosii. Este îmbucurator ca la acest pelerinaj au participat foarte multi credinciosi, chiar daca vremea a fost neprielnica“, a remarcat parintele Nicolae Craciun, protopop al Protopopiatului Hârlau.

Acatistul Dreptului Lazar, la Dorohoi

Preotii si credinciosii din parohiile Protopopiatului Botosani au participat si în acest an la Pelerinajul de Florii, de la Biserica „Sfântul Andrei“, din incinta Spitalului de Copii din oras, spre Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din incinta Spitalului Judetean Botosani. Oamenii au tinut în mâini ramuri de salcie si au intonat mai multe cântari religioase specifice perioadei Postului Mare. În dreptul bisericilor prin fata carora s-a trecut au fost rostite ectenii de multumire, de cerere si de lauda adusa lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite.Procesiunea de Florii de la Dorohoi a fost binecuvântata de ploaia atât de necesara pentru ca pamântul sa dea roadele necesare oamenilor, spre slava lui Dumnezeu. Traseul din acest an a fost: Biserica „Nasterea Maicii Domnului“ - Vârgolici - Biserica „Izvorul Tamaduirii“. „Desi la Dorohoi ploua de doua zile, inimile sunt pline de lumina si de caldura sufleteasca. Oamenii au raspuns chemarii noastre venind aici, la bisericuta de lemn din curtea protopopiatului, de unde a început procesiunea pentru pelerinajul din Sâmbata Floriilor. Am început cu slujba Vecerniei, cu rugaciunea pentru binecuvântarea salciei, dupa care s-au împartit flori si ramuri la toti enoriasii prezenti. Apoi am pornit în procesiune, am trecut pe la catedrala orasului, prin centrul orasului si pâna în cartierul Trestiana, acolo unde se zideste o biserica noua. Aici s-a continuat pelerinajul cu Acatistul Dreptului Lazar si cu un cuvânt de învatatura. La final s-au împartit iconite tuturor credinciosilor prezenti“, a afirmat parintele Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.

Procesiune cu ramuri de salcii si prapuri în Saveni

O frumoasa procesiune în Sâmbata lui Lazar a avut loc si la Darabani. Preotii si credinciosii au mers în pelerinaj pe traseul: Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Biserica „Sfintii Împarati Constantin si Elena“. „Dupa savârsirea Vecerniei, am binecuvântat credinciosii si am împartit iconite cu praznicul Intrarii Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Cu toate ca vremea nu a fost prielnica, au fost destul de multi pelerini care au participat la procesiune, aratând ca perioada postului este un timp al mântuirii si al calatoriei duhovnicesti catre praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos“, a mentionat parintele Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.Procesiunea de Florii din Protopopiatul Saveni a început la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ si s-a încheiat la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“. „Ne-am straduit si anul acesta sa fim la înaltimea chemarii duhovnicesti a sarbatorii Intrarii Domnului în Ierusalim. Terminând osteneala aceasta a postului de 40 de zile, ne gândim cu emotie la Saptamâna Patimilor si la bucuria din noaptea Sfintelor Pasti. Pentru a ne întari în trairea duhovniceasca intensa ce urmeaza, îmbinam aceasta calatorie a postului cu pelerinajul din Sâmbata lui Lazar, pregustând bucuria sarbatorii Floriilor. În jurul prânzului, preotii din cele doua parohii ale orasului Saveni, împreuna cu preotii din parohiile învecinate, ne-am adunat la Biserica «Sfântul Gheorghe“ din Saveni, de unde am plecat spre Biserica «Sfântul Nicolae», dupa ce am citit o rugaciune de binecuvântare a salciilor. Cu totii am tinut în mâna ramuri de salcii, lumânari, icoane, prapuri si am cântat diverse cântari crestine“, a relatat pr. Constantin Macuc, protopop al Protoieriei Saveni.

Atmosfera de sarbatoare la pelerinajul de la Piatra Neamt

Procesiunea de Florii de la Piatra Neamt, intitulata „Fiii lui Dumnezeu - Izvorul Vietii“, a fost organizata de Protopopiatul Piatra Neamt, cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Preotii si pietrenii veniti în numar mare au mers de la Biserica „Sfântul Ioan Botezatorul“ - Maratei 1 spre Biserica „Sfântul Ioan“ - Domnesc. „Pentru noi, cei de la Piatra Neamt, aceasta procesiune este un adevarat prilej de bucurie duhovniceasca, aducându-ne aminte de momentele esentiale din istoria mântuirii noastre. Desi vremea de dimineata nu ne-a avantajat, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu o jumatate de ora înainte de începerea procesiunii, vremea s-a îndreptat si numerosi pelerini din diferite parti ale orasului au venit sa se roage împreuna cu noi, simtindu-se deja o atmosfera de sarbatoare, la fel ca si în ceilalti ani“, a remarcat parintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamt.La Târgu Neamt, orasul de sub poalele Cetatii Neamtului strajuit de Ozana „cea frumos curgatoare“ a lui Creanga, pelerinajul a început în jurul prânzului, prin prezenta parintilor de la parohiile „Sfântul Nicolae“ - Humulesti, Bejeni - Humulesti, „Sfântul Haralambie“ - Târgu Neamt, „Sfântul Nicolae“ - Târgu Neamt, „Sfântul Spiridon“, „Sfintii Voievozi, „Sfântul Gheorghe“ si „Sfântul Ilie“. „Dupa citirea Sfintei Evanghelii a zilei, împreuna cu credinciosii care purtau în mâna ramuri de salcie, cu toaca si podoabele bisericii în fata, cu Sfânta Cruce, dar si cu icoana Intrarii Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, în cântari alese, am pornit spre Biserica «Adormirea Maicii Domnului», unde ne-au întâmpinat parintii slujitori, împreuna cu credinciosii de la aceasta parohie. Acolo, s-a savârsit slujba Vecerniei, s-a citit din nou Sfânta Evanghelie, s-a citit rugaciunea pentru pelerini si cea pentru binecuvântarea salciilor, iar la final s-a tinut un cuvânt de învatatura despre importanta acestui pelerinaj“, a relatat pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamt.

Tinerii, prezenti în numar mare la procesiunea din Protopopiatul Ceahlau

Pelerinajul de Florii din Protopopiatul Roznov a avut loc pe traseul: Biserica „Sfântul Nicolae“ - Biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ din oras. „Am trecut pe la sapte troite din jurul centrului orasului. Am plecat de la Biserica «Sfântul Nicolae» si am ajuns la Biserica «Sfintii Apostoli Petru si Pavel», unde am savârsit slujba Vecerniei. Dupa aceea, preotii s-au împartit pe diferite sectoare pentru a putea trece pe la toate troitele din cadrul protopopiatului, pentru a binecuvânta toti credinciosii“, a declarat parintele Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov.Preotii si credinciosii din Protopopiatul Ceahlau au participat la Pelerinajul de Florii, care a avut loc pe traseul Parohia Poiana Teiului - Parohia Galu. „Au participat foarte multi credinciosi atât din parohiile Poaina Teiului si Galu, cât si din alte sate. Au fost prezenti foarte multi tineri, lucru care ne-a bucurat foarte mult. În Parohia Galu am fost asteptati de foarte multi credincisi. Am dorit ca prin acest pelerinaj sa urmam Mântuitorului Hristos si sa ne bucuram de Intrarea Domnului în Ierusalim“, s-a exprimat pr. Ionel Cutuhan, protopop al Protoieriei Ceahlau.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 736

Id: 39812

Data: Apr 14, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).