Campania Sanatate pentru sate a ajuns si in Slanic Prahova. Peste 200 persoane au primit consultatii gratuite

campania-sanatate-pentru-sate-a-ajuns-si-in-slanic-prahova-peste-200-persoane-au-primit-consultatii-gratuite

Peste 200 persoane din localitatea Slanic Prahova, majoritatea provenite din familii cu o situatie financiara fragila, au beneficiat de consultatii gratuite, datorita Campaniei Sanatate pentru sate.

Sambata, 1 octombrie, a 34-a editie a avut ca loc de desfasurare Baza de tratament balneo-climateric Slanic (Jud. Prahova) si a fost posibila cu sprijinul doamnei director a bazei de tratament Slanic, Liliana Manolescu, dar si a Parintelui Paroh Bolovan Romeo de la Biserica Nasterii Maicii Domnului - Slanic Prahova.

Astazi am avut medici cu urmatoarele specializari: Medicina generala, Diabetologie, Medicina Interna-EKG, Pediatrie, Stomatologie, Neurologie, Psihiatrie Pediatrica si Psihiatrie Adulti; Psihologie, Imagistica-Ecografie si Gastroenterologie. Pacientii consultati au fost in numar de peste 200. La aceasta editie s-au implicat 30 voluntari ai Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, dintre care 12 medici, sase asistenti medicali si personal auxiliar, ne-a precizat Danut Pruna, voluntar al Paraclisului.

Pr. paroh Bolovan Romeo Florin de la Biserica Nasterii Maicii Domnului - Slanic Prahova s-a ingrijit de organizarea acestei actiuni, tot mai utila si mai apreciata.

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Campania «Sanatate pentru sate» a ajuns in localitatea noastra, Slanic Prahova. Multumim tuturor care fac parte din acest proiect, indeosebi medicilor, asistentilor si voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, pentru efortul si dragostea pe care ni le-au oferit. Actiunea medicilor a reusit sa aduca raze de lumina, speranta si sanatate in sufletul comunitatii noastre. In localitate exista persoane varstnice, cu probleme grave de sanatate, care nu se pot deplasa. De aceea, ne-am dori sa putem beneficia din nou de aceasta campanie. Multumim coordonatorului, Pr. Arhim. Ciprian Gradinaru, pentru sustinerea acestor activitati de voluntariat. As fi bucuros daca dupa aceasta actiune fiecare dintre cei care au beneficiat de consultatii gratuite ar constientiza importanta faptului ca este mai usor a preveni o boala, decat a o trata.

Preventia anomaliilor la copii se poate face prin urmarirea cresterii si dezvoltarii osoase si a functie musculare de medicul pediatru si ortodont. Odata cu eruptia dintilor este foarte important sa se mentina sanatatea dintilor temporari, printr-o igiena corespunzatoare, sigilari dentare realizate pentru prevenirea aparitiilor cariilor, precum si tratamentul acestora.

Doamna medic stomatolog, Irina Molnar, prezenta la actiune, a explicat cateva dintre cazurile cu care s-a confruntat la consultatii.

Promovarea sanatatii  a devenit un domeniu de interes pentru echipa Campaniei «Sanatate pentru sate» cu scopul de a incuraja aplicarea metodelor profilactice inainte sa apara noi semne de boala. Lipsa unor informatii sau a unor masuri cu caracter preventiv, la care sa aiba acces persoanele din zona rurala, face ca prevalenta afectiunilor dentare sa fie in crestere. Am constat in urma consultatiilor de azi prezenta unor anomalii dento-maxilare la copii. Descoperite pana in jurul varstei de 13 ani, se pot corecta prin purtarea unui aparat dentar care dilata un maxilar ingust sau stopeaza cresterea foarte rapida a lui.  Dupa aceasta varsta, modificarile suportului osos se fac doar chirurgical, ceea ce implica riscuri foarte mari cu recuperare pe termen lung. Prezentarea la medicul dentist la varste cat mai mici ajuta la depistarea si corectarea acestor anomalii in timp favorabil cresterii si dezvoltarii osoase normale a maxilarelor.

Psihiatria pediatrica este ramura a medicinii foarte delicata, speciala, asa cum sunt copiii in general. Intotdeauna trebuie sa se lucreze cu intreaga familie, copilul fiind de cele mai multe ori un simptom al familiei. Echipa de Psihiatrie pediatrica pentru aceasta actiune a fost reprezentata de aceasta data de dr. Tocaci Georgiana si dr. Maracineanu Irina.

Majoritatea copiilor erau cu dezvoltare cognitiva corespunzatoare varstei, aici axandu-ne in principal pe psihoeducatie, consiliere parentala, cu sfaturi privind reducerea timpului petrecut in fata televizorului/tabletei sau tehnici de responsabilizare a copiilor. Dintre patologiile intalnite aici amintim: autismul infantil, tulburarile anxioase, tulburarile specifice de dezvoltare a abilitatilor scolare, greselile educationale, spune Dr. Tocaci Georgiana.

Desi nu au un consilier scolar sau un logoped, Parintele Romeo Bolovan a reusit sa implice copiii in diferite activitati de grup, reusind astfel  sa ofere un suport  si copiilor cu anumite deficite sau celor care nu beneficiaza de o stimulare corespunzatoare in familie, adaugat Dr. Maracineanu Irina.

S-au intalnit foarte multe cazuri de depresie, o boala psihica care provoaca un sentiment persistent de tristete, precum si pierderea interesului in derularea oricarei activitati. Majoritatea persoanelor cu depresie se simt mai bine dupa un tratament medicamentos, consiliere psihologica sau alte tipuri de tratamente.

Cea mai frecventa afectiune psihiatrica a fost depresia, in diferite forme, predominand insa cea somatoforma. Pacientii au fost receptivi si au acceptat tratamentul de specialitate, ne relateaza  Dr. Taciu Simona, medic specialist psihiatrie adulti.

Cazuri de erori in administrarea tratamentului prescris de medic au fost descoperite de Dr. Oana Mosu, specialist in medicina interna.

Am consultat un numar foarte mare de pacienti, marea majoritate cu suferinte cardiovasculare, multe cazuri de fibrilatie atriala si hipertensiuni arteriale, necunoscute si netratate. Am fost surprinsa de lipsa de informare a pacientilor in ceea ce priveste tratamentul anticoagulant in fibrilatiile atriale, tratament periculos sa fie luat la intamplare si necontrolat; ne-am straduit sa le explicam riscurile, beneficiile si profilaxia tratamentului anticoagulant, iar voluntarii nostri s-au deplasat la farmacia locala pentru a procura medicatia la doi dintre pacientii care intentionau sa-si intrerupa tratamentul temporar. A fost si un caz de hipertensiune arteriala severa, cu fibrilatie atriala paroxistica cu alura ventriculara foarte mare, ambele nou-descoperite si cu stare generala influentata pentru care s-a indicat internare de urgenta in serviciul de cardiologie.

Și de aceasta data, partenerul campaniei, Carrefour Romania, a oferit pachete cu produse de igiena orala celor prezenti la consultatii.

[gallery columns="4" link="file" ids="146670,146671,146672,146673,146674,146675,146676,146677,146678,146679,146680,146681,146682,146683,146684,146685"]

The post Campania Sanatate pentru sate a ajuns si in Slanic Prahova. Peste 200 persoane au primit consultatii gratuite appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 915

Id: 61159

Data: Oct 3, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).