Campania Sanatate pentru sate : beneficiarii ultimei editii din acest an au fost localnicii din Cioceni, jud. Prahova

sanatate-pentru-sate-cioceni

Ultima editie din acest an a Campaniei Sanatate pentru sate a fost marcata sambata, 26 noiembrie 2016. Un prim bilant pe 2016 arata ca peste 3.500 persoane din comunitati greu accesibile au beneficiat de consultatii de specialitate, oferite gratuit de voluntari.

Astazi, 30 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, dintre care 14 medici, 10 asistenti medicali si personal auxiliar, s-au prezentat in localitatea Cioceni, judetul Prahova.

Peste 100 persoane au fost consultate de medici avand specializari in: diabet si boli de nutritie, pediatrie, medicina interna – EKG, imagistica-ecografie, medicina generala, psihiatrie pediatrica, psihiatrie adulti, dermatologie, kinetoterapie, stomatologie si gastroenterologie.

O zi binecuvantata! Un frumos parteneriat incheiat intre Patriarhia Romana si Ministerul Sanatatii, de care am beneficiat si noi astazi cei de la Cioceni. Dupa ce toata saptamana ne-am ingrijit de suflet prin Sfanta Spovedanie si Sfanta Impartasanie, astazi ne-am ingrijit de trup. Niste oameni extraordinari, medici, asistenti, voluntari, au facut in asa fel incat ne-au mangaiat si sufletul si trupul. Multumim!, au fost cuvintele de recunostinta ale Parintelui Dumitru Lazar ce slujeste la Parohia Cioceni.

Pretul mare la medicamente si tratamente, in comparatie cu veniturile lunare ale familiilor din localitate, au dus la aparitia mai multor boli si probleme stomatologice. De aceea, dr. Andreea Georgescu a adus din nou in discutie importanta preventiei si a informarii.

In cadrul actiunii de astazi am consultat atat adulti cat si copii. Copiii fusesera instruiti intr-o actiune anterioara cu privire la modul de efectuare a igienei orale si acum am facut in principal o evaluare a starii de sanatate orala. In ceea ce priveste pacientii adulti, am constatat ca exista probleme destul de grave, multi dintre acestia neavand acces la tratamente stomatologice din cauza costurilor ridicate.

Au beneficiat de consultatii gratuite si persoanele cu afectiuni gastrice. Nu doar o alimentatie nepotrivita poate conduce la boli ale stomacului, ci si stresul, dieta necorespunzatoare, alcoolul, tutunul, anumite medicamente.

Specialist in aceste boli este doctor gastroenterolog Camelia Sarateanu care a declarat: Pacientii consultati astazi sufereau de afectiuni hepatice in diferite stadii: steatoza hepatica, steatohepatita, hepatite VHB, VHC. De asemenea, patologie gastrica (mese neregulate, bogate in alimente grase, zahar, sare). Foarte multi dintre acestia nu s-au adresat niciodata unui medic specialist si nu au efectuat analize medicale in ultimii ani.

Dr. Tocaci Georgiana - Alina, medic specialist psihiatrie pediatrica, a subliniat urmatoarele: Majoritatea copiilor consultati aici au fost cu dezvoltare cognitiva adecvata varstei, iar ca patologii au avut dislalii, tulburari de adaptare la un factor de stres si greseli educationale. Lipsa unui consilier scolar, a notiunilor de psihoeducatie, precum si a presiunilor parintilor asupra copiilor pot duce in timp la dezechilibre psihoemotionale (anxietate, depresie).

De cealalta parte, si adultii au avut parte de un medic specialist psihiatrie adulti.

Cea mai frecventa afectiune psihiatrica in Comuna Cioceni a fost tulburarea depresiva. Atat decesul partenerului de viata, cat si plecarea copiilor in strainatate au dus la dezechilibre psiho-emotionale cu repercusiuni asupra vietii de zi cu zi.  Pacientii au fost foarte receptivi si au acceptat tratamentul de specialitate, a spus dr. Taciu Simona.

Carrefour Romania a oferit pachete cu produse de igiena si dulciuri localnicilor care au venit la consultatii si au dovedit ca se ingrijesc de trupul si sanatatea lor.

[gallery link="file" columns="4" ids="151029,151030,151031,151032,151033,151034,151035,151036,151037,151039,151038"]

The post Campania Sanatate pentru sate : beneficiarii ultimei editii din acest an au fost localnicii din Cioceni, jud. Prahova appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 469

Id: 61424

Data: Nov 27, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei