Capitalul Bisericii este spiritual, nu financiar

În legatura cu articolul agresiv si tendentios intitulat „Basilica, Lumina si Trinitas, în concurenta cu trustul PRO” aparut sub semnatura doamnei Mirona Hritcu în saptamânalul Capital din 2-8 decembrie 2013, precizam:

  1. Radio TRINITAS, televiziunea TRINITAS si publicatiile LUMINA, componente ale Centrului de presa BASILICA, au fost înfiintate de Patriarhia Româna cu scop misionar, iar nu comercial si sunt sustinute financiar de catre Administratia patriarhala, Arhiepiscopia Bucurestilor, alte eparhii, protopopiate, parohii, manastiri si câtiva sponsori dornici sa sprijine activitatile sociale si cultural-misionare ale Bisericii Ortodoxe Române. Toate aceste contributii sunt înregistrate lunar în mod transparent si se regasesc în evidentele contabile atât ale fiecarei parohii sau eparhii, cât si ale radioului, televiziunii si publicatiilor LUMINA si sunt folosite pentru sustinerea infrastructurii acestora si asigurarea salariilor foarte modeste ale angajatilor si colaboratorilor, pentru plata impozitelor, a contributiilor sociale si a utilitatilor. Din aceasta perspectiva, institutiile media ale Patriarhiei Române pot constitui un model de corectitudine si transparenta pentru multe institutii media particulare din România, inclusiv pentru cele ostile Bisericii.

Eparhiile si parohiile care sustin financiar radioul, televiziunea si publicatiile LUMINA sunt principalii lor beneficiari si au posibilitatea de a-si face cunoscute activitatile prin intermediul acestor mijloace de comunicare ale Patriarhiei Române. Programele media ale Bisericii Ortodoxe Române sprijina activitatea ierarhilor si preotilor prin difuzarea de emisiuni teologice si rubrici catehetice, de informare si edificare spirituala a credinciosilor ortodocsi români din tara si din diaspora româna.

  1. Doamna Mirona Hritcu dezinformeaza cititorii când afirma ca Ziarul Lumina si saptamânalul Lumina de duminica sunt editate de Episcopia Severinului si Strehaiei si au tiraje fabuloase de peste 500 000 de exemplare. În realitate, publicatiile Lumina sunt editate si tiparite de Patriarhia Româna, iar tirajul zilnic al cotidianului Ziarul Lumina este de 22 000 de exemplare, conform informatiilor publice lunare oferite cu exactitate de Biroul Român de Auditare a Tirajelor (BRAT). Aceasta dezinformare, însotita de hiperbole si exagerari tendentioase, denota superficialitate în documentare, greu de explicat la un jurnalist de la o publicatie cu profil economic.
  2. În ceea ce priveste opiniile doamnei Mirona Hritcu referitoare la facilitatile fiscale ale Cultelor, reamintim ca datorita statutului juridic al Cultelor ca unitati de drept privat, dar de utilitate publica, acestea dezvolta numeroase activitati social-filantropice si cultural-misionare în beneficiul populatiei, astfel încât scutirea de impozite este o necesitate. Aceasta scutire este clar conditionata de folosirea fondurilor obtinute din donatiile credinciosilor si din activitati economice (producerea si vânzarea de lumânari, calendare, carte religioasa, vin cultic si alte obiecte bisericesti) în scopuri bine definite, si anume întretinerea si functionarea unitatilor de cult (plata facturilor la curent electric, apa, gaze etc.), pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru învatamânt, pentru furnizarea în nume propriu si/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati non-profit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor (conform Art. 15 alin.1 lit. f din Codul Fiscal). De acest statut juridic fiscal beneficiaza Cultele din majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene.

Din veniturile proprii realizate, Biserica Ortodoxa Româna sustine financiar o ampla opera social-filantropica si cultural-educationala în beneficiul societatii românesti. În prezent, în Patriarhia Româna functioneaza peste 670 de institutii sociale, medicale si educationale si sunt derulate peste 750 de proiecte si programe pastoral-misionare, social-caritabile si cultural-educationale de care beneficiaza aproape 1 milion de români si pentru care eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit în anul 2012 aproximativ 70 milioane lei. Iar în cazuri de calamitati naturale, ca de pilda: inundatii, viscol si înzapeziri, unitatile bisericesti au fost printre primele institutii care au ajutat pe sinistrati.

În concluzie, doamna Mirona Hritcu, jurnalist al publicatiei Capital, trebuia sa se documenteze mai temeinic în ceea ce priveste datele statistice publice referitoare la institutiile media ale Patriarhiei Române. Iar informatiile cuprinse în acest raspuns la dezinformarile din articolul publicat în saptamânalul Capital au fost date publicitatii de catre Patriarhia Româna în repetate rânduri, tocmai din dorinta informarii corecte a opiniei publice prin mass-media, informatii confirmate de autoritatile publice care au competenta si responsabilitatea verificarii datelor financiar-contabile ale Bisericii.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 426

Id: 36269

Data: Dec 5, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei