Casa memorială a marelui compozitor George Enescu din localitatea Liveni va fi restaurată cu fonduri europene, anunţă Agerpres.
Finanţarea este obţinută prin proiectul Hard – „History and Music – values that bring us together”, accesat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014- 2020, Prioritatea 2.1. Refacerea siturilor culturale şi istorice care îmbunătăţesc potenţialul transfrontalier al zonei eligibile.
„Casa Memorială George Enescu din Liveni este unul dintre cele mai reprezentative obiective de patrimoniu pe care le deținem, este o moștenire de neprețuit și îmi doresc să fie pusă în valoare așa cum se cuvine”, a declarat Doina Federovici, noul președinte al Consiliului Județean Botoșani.
„Vom reuși să facem toate acestea prin implementarea acestui proiect, vom readuce la viață casa mică cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapă la soare așa cum și-o amintea marele compozitor în memoriile sale. Am convingerea că acesta este modul cel mai potrivit pentru a-i onora memoria și a-i cinsti marea creație”, a precizat Doina Federovici.
George Enescu
George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881 în Liveni-Vârnav din Botoşani. Provenea din familie de preoţi, atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă.
Tatăl său, Costache, a urmat cursurile Seminarului Teologic Veniamin Costachi – Neamţ, dar nu a urmat calea preoţiei.
A început să cânte la vioară la vârsta de patru ani, iar la cinci ani a avut primul concert.
Între 1888 şi 1894, a studiat la Conservatorul din Viena, cu profesori renumiţi ai vremii. Se perfecţionează la Conservatorul din Paris (1895 – 1899) sub îndrumarea profesorilor José White şi Martin-Pierre-Joseph Marsick la vioară, Jules Massenet şi Gabriel Fauré la compoziţie, Ambroise Thomas şi Théodore Dubois la armonie şi André Gédalge la contrapunct.
În anul 1913 a înfiinţat şi a susţinut din fonduri proprii Premiul naţional de compoziţie George Enescu. A fost acordat anual până în 1946.
S-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Compozitorilor Români din Bucureşti. A fost preşedinte între anii 1920 – 1948.
Compoziţia sa cea mai valoroasă este Oedip. A lucrat mai bine de 10 ani la această lucrare finalizată în 1931, pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Cantacuzino, cea care îi va deveni soţie în 1937.
În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial, George Enescu părăseşte definitiv România şi locuieşte la Paris, unde trece la Domnul în 1955.
În testamentul său din 1945 şi-a exprimat foarte clar dorinţa de a fi înmormântat creştineşte, adăugând cu creionul pe spatele plicului sigilat, lăsat lui Romeo Drăghici: „Doresc ca înmormântarea mea să fie cât mai simplă, în schimb, să se dea cât mai multe pomeni şi daruri. George Enescu, în 14 iulie 1945.“
Sursa foto: Digi 24
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 294
Id: 71991
Data: Nov 25, 2020
Imagine:
Platforma de tip E-learning pentru disciplina Religie s-a extins în doar două luni prin contribuţia profesorilor de religie din 15 judeţe ale ţării.
E-religie.ro a fost lansată la sfârşitul lunii septembrie cu implicarea profesorilor de religie din judeţele Dolj şi .....
Data: Nov 25, 2020
Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată anual pe 25 noiembrie.
Prin această zi este adusă în atenție una dintre cele mai răspândite, persistente şi devastatoare încălcări ale drepturilor omului, şi anume violenţa împotriva .....
Data: Nov 25, 2020
Într-un interviu acordat miercuri pentru Radio Trinitas, Părintele Nicolae Crângaşu, Consilier Patriarhal coordonator la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti, a afirmat vizavi de Catedrala Națională: „Iubesc acest proiect din tot sufletul”.
.....Data: Nov 26, 2020
În cadrul unor mănăstiri din Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost înființate și sunt în curs de dotare 10 cabinete medicale.
„Având în vedere lunga tradiţie a bolniţelor mănăstireşti şi ţinând cont de faptul că unii monahi şi monahii au studii medicale de .....
Data: Nov 26, 2020
Centrul Eparhial din Huși a anunțat miercuri rezultatele concursului pentru programul de burse „Episcopul Ioachim Mareș”. 10 elevi și 5 studenți care au .....
Data: Nov 26, 2020
1000 de copii și 1000 de vârstnici dorește să ajute Arhiepiscopia Sucevei cu sprijinul voluntarilor și credincioșilor prin Campania „Un Crăciun pentru fiecare”.
Dorim să aducem bucuria Nașterii Domnului, materializată sub formă de daruri care să conțină alimente de .....
Data: Nov 26, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).