Mănăstirea Voroneț a sprijinit financiar realizarea icoanei în mozaic a Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul de la Catedrala Națională. Maicile au donat inclusiv din veniturile proprii pentru mozaicul catedralei, pe care proinstareța a numit-o „un act de demnitate al poporului român” și „o ctitorie vrednică de înaintașii noștri”.
Pentru că anul acesta a fost un an greu, cu șantier la mănăstire și fără venituri suplimentare consistente, maicile au pus deoparte bani din salariile lor pentru a contribui la realizarea icoanei sfântului de la Catedrală. Ele au contribuit din fonduri proprii cu aproape jumătate din suma necesară, restul fiind acoperit din fondurile mănăstirii.
Maica Proinstareță Irina Pîntescu spune că obștea nu a făcut decât să pună în aplicare un gând împărtășit cândva de Părintele Stareț Melchisedec Velnic, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei.
„În felul acesta ne-am gândit să facem ca sfântul nostru ocrotitor, al cărui mormânt este aici, să fie și printre ocrotitorii Catedralei Mântuirii Neamului”, a spus maica proinstareță. „El este nu numai ocrotitorul Vornețului și al Bucovinei, ci, împreună cu ceilalți sfinți români, este ocrotitor al tuturor plaiurilor noastre românești frumoase și binecuvântate.”

Despre Catedrală, Maica Proinstareță Irina Pîntescu spune: „Dacă cineva se mândrește cu ceea ce are el, atunci este mândrie și e păcat. Dar, când e vorba de demnitate, atunci nu mai este mândrie”.
„Catedrala Mântuirii Neamului nu este decât un act de demnitate al poporului nostru românesc. Prin aceasta se arată că suntem vrednici urmași ai vrednicilor noștri înaintași, care au știut, prin vitregii atât de grele, să ne păstreze libertatea și neatârnarea neamului – inclusiv prin numeroasele ctitorii pe care ni le-au lăsat.”
„Astfel, și noi, românii de astăzi, lăsăm urmașilor noștri o ctitorie vrednică, demnă de înaintașii noștri”, a mai spus Proinstareța Mănăstirii Voroneț.
Mozaicul este deja realizat pe verso-ul iconostasului. „Deci va fi de veghe tot timpul cu slujitorii din Sfântul Altar la Sfânta Liturghie”, a precizat Monahia Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț.

Sfântul Daniil Sihastrul, sfetnicul duhovnicesc al Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, a sihăstrit la Voroneț, unde a creat o vatră isihastă la fel de importantă ca cea de la Putna. În 1488, domnitorul a zidit la Voroneț biserica de actuală, monument UNESCO, iar cuviosul a devenit egumen.
La începutul secolului al XVII-lea, evlavia arătată de credincioşi Sf. Cuv. Daniil i-a îndemnat pe călugării de la Mănăstirea Voroneţ să scoată din mormânt moaştele sale făcătoare de minuni şi să le aşeze în biserică, unde Sf. Ier. Dosoftei le-a sărutat.
În 1749, Egumenul Ghedeon al Mănăstirii Voroneţ a dat Mănăstirii Putna o părticică din moaștele Sfântului Daniil ferecată în argint. Sfântul a fost așezat din nou în mormânt după ocuparea Bucovinei de Nord de către austrieci.

Fotomontaj: Daniel Codrescu (CMN – stânga); Filip Danilevici via OrthPhoto (Voroneț – dreapta)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 315
Id: 75661
Data: Dec 18, 2021
Imagine:
Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop locţiitor al Daciei Felix, îşi sărbătoreşte sâmbătă ocrotitorul spiritual, pe Sf. Cuv. Daniil Sihastrul.
Ierarhul s-a născut în data de 23 septembrie 1957, în satul Hăţăgel, comuna Densuş, jud. Hunedoara.
Studii
.....Data: Dec 18, 2021
Parohia Batiștei din Capitală a găzduit vineri evenimentul „Evocare”, dedicat Serbării de la Putna 150. Continuitatea unui ideal (14-17 august 2021). Discuția a fost moderată de Teodora Stanciu, jurnalist cultural la .....
Data: Dec 18, 2021
Mitropolitul Teofan transmite un mesaj de speranţă în Pastorala de Crăciun 2021 şi spune că vom depăşi pandemia care ne-a afectat vieţile.
„Sărbătoarea Nașterii Domnului din acest an nu ne găsește într-o situație tocmai fericită. Purtăm cu toții răni multe în .....
Data: Dec 18, 2021
Patriarhul Iustin Moisescu a vorbit în prima sa pastorală, transmisă în anul 1977, despre întâmpinarea cu bucurie a Pruncului Iisus. 5 extrase din pastorala ierarhului:
1. Ascultând cântările de Crăciun, cu toţii să ne plecăm acum frunţile în faţa icoanei .....
Data: Dec 18, 2021
Peste 300 de copii din satul Camîşovca au primit vineri daruri, de Sfântul Nicolae, din partea Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitate.
Satul Camîșovca are o populaţie predominant românească, este situat în sudul Basarabiei, iar în prezent aparţine .....
Data: Dec 18, 2021
„Colindele transmit prin încărcătura lor spirituală adevăruri profunde de credinţă”, a afirmat sâmbătă Arhim. Paisie Teodorescu la Paraclisul CMN în .....
Data: Dec 18, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pelerini la locurile sfinte - 2016-05-14 - Paraclisul Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan Teologul - Manastirea Afteia
Pelerini la locurile sfinte - 2016-03-27 - Manastirea Turnu Rosu - Catedrala Mitropolitana din Cluj
Pelerini la locurile sfinte - 2014-02-09 - Manastirea Berivoi - Manastirea Rasca Transilvana
Pelerini la locurile sfinte - 2016-06-11 - Parohia Viile Fabric Timisoara - Schitul Hapria
Pelerini la locurile sfinte - 2016-04-03 - Biserica Buna Vestire Giulesti din Bucuresti si Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Craiova
Pelerini la locurile sfinte - 2013-11-30 - Pestera Sfantului Apostol Andrei - Manastirea Neamt
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).