Cât de mare este onoarea de a primi cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală? Părintele academician Mircea Păcurariu a primit trei astfel de distincții. Patriarhii Iustin (1977), Teoctist (2002) și Daniel (2009) l-au considerat vrednic să intre în istoria Bisericii Ortodoxe Române pe care însuși a cercetat-o cu dedicare și a predat-o atâtor generații de teologi.
Părintele Mircea Păcurariu s-a născut la 30 iulie 1932, în satul Ruși din Hunedoara, dar activitatea sa l-a purtat prin mai multe zone ale țării.
Istoric sau teolog?
Ambele. Acest lucru s-a stabilit în timp, însă elementul de cotitură esențial s-a produs în vara anului 1952, în timpul regimului comunist. Pentru că avea „origine nesănătoasă”, adică era fiu de preot, studentul de atunci Mircea Păcurariu a fost exmatriculat de la Facultatea de Istorie din Cluj, după numai un an de studiu.
Așa a ajuns să se înscrie, în același an, la Facultatea de Teologie din Sibiu, pe care a absolvit-o. După ce a obţinut titlul de doctor în teologie (București, 1968), a ajuns bibliotecar la Seminarul teologic de la Mănăstirea Neamț. A durat puțin peste două luni până a fost numit profesor (1959-1961). Dar și la această numire a avut probleme din cauza regimului comunist.
Părintele a fost urmărit mai mult timp de securitate. El a mărturisit că și-a văzut dosarul cu note informative date de „niște oameni pe care i-am crezut corecți și erau informatori”, dar nu consideră că a fost „persecutat”.
Din 1961 a devenit profesor la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit. Între anii 1992 şi 2000 a condus Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de decan.
Din 1971 a devenit preot. Despre modul în care a împăcat misiunea de cercetător cu cea sacerdotală și cu creșterea celor două fete pe care le-a avut părintele spunea: „Am avut un mare noroc cu soția mea, Mioara” dar și cu puterea de muncă pe care mi-a dat-o Dumnezeu.
Istoria Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel l-a considerat pe Pr. Mircea Păcurariu „un mare dar pentru Biserica noastră”.
„Părintele Profesor Mircea Păcurariu a redat istoria Bisericii noastre într-un stil admirabil, făcându-ne contemporani cu evenimente importante şi înaintași vrednici, propunându-ne să trăim istoria Bisericii neamului românesc şi să o înțelegem nu ca pe o simplă înșiruire de fapte şi date, ci ca pe o luptă motivată de credinţă puternică şi de idealuri sfinte”, sublinia Patriarhul în 2017, când l-a felicitat pe părintele acadmeician la aniversarea a 85 de ani de viață.
Cea mai cunoscută lucrare a sa este tratatul de „Istoria Bisericii Ortodoxe Române” care însumează 1900 de pagini, în trei volume.
De mare interes se bucură lucrarea „Studii de istorie a Bisericii Ortodoxe Române (2 volume), precum şi „Compendiul de Istoria Bisericii Române”, care, pentru valoarea lui academică, a fost tradus în limba germană în anul 1994, în cadrul colecției Oikonomia, fiind, alături de Teologia Dogmatică Ortodoxă a Părintelui Dumitru Stăniloae, singurele lucrări academice de teologie ortodoxă românească, accesibile vorbitorilor acestei limbi.
Aici trebuie amintite și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. O viață închinată Bisericii şi neamului”, „Dicționarul teologilor români”, „Istoria Bisericii din Basarabia” sau „Sfinţi daco-români şi români”.
„În percepția Părintelui Profesor Mircea Păcurariu, la fel ca la vechii cronicari, istoria poporului român ortodox nu se explică totdeauna prin legea cauzei şi a efectului, prin logica istorică, ci mai ales prin ajutorul şi lucrarea lui Dumnezeu în istorie”, spunea PF Daniel.
Părintele Academician Mircea Păcurariu a trecut la Domnul în dimineața zilei de miercuri, 13 ianuarie 2021, la vârsta de 88 de ani. Vezi programul funeraliilor.
Foto: Arhiva Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 314
Id: 72443
Data: Jan 13, 2021
Imagine:
Publicația britanică The Independent a inclus Timișoara pe lista orașelor alternative de vizitat în .....
Data: Jan 13, 2021
Episcopia Basarabiei de Sud și-a lansat site-ul oficial, care poate fi accesat la următorul link.
În cei doi ani și jumătate de la ocuparea postului vacant de episcop al Basarabiei de Sud, Eparhia a comunicat în .....
Data: Jan 13, 2021
Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la trecerea în veșnicie a Preasfinţitului Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla:
Bucureşti, 13 ianuarie 2021
Către Episcopia Greco-Catolică de .....
Data: Jan 13, 2021
ASCOR Alba Iulia, Parohia „Sf. Arhid. Ştefan” din Augsburg, Germania și Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Aiud și-au dat mâna pentru un proiect comun realizat în sprijinul a 100 de familii defavorizate.
„Un licăr de lumină” .....
Data: Jan 13, 2021
Episcopul Siluan al Ungariei a binecuvântat marţi, prin stropirea cu cu Agheasmă Mare, instituţiile româneşti din Giula.
În demersul său, ierarhul a fost însoţit de câţiva clerici. Cu toţii au respectat măsurile de protecție împotriva .....
Data: Jan 14, 2021
Episcopul Antonie a oferit miercuri daruri profesorilor pensionari de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.
Fostele cadre didactice au primit 10 cutii cu produse alimentare oferite de Asociaţia Investitorilor .....
Data: Jan 14, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).