Clopote noi de Inviere in satul Caporal Alexa

Sfinţirea unor clopote este un eveniment deosebit în viaţa unei biserici sau a unei comunităţi, datorită duratei lungi de viaţă a acestora. Clopotul este glasul lui Dumnezeu auzit de săteni. Clopotele ne cheamă în fiecare duminică şi sărbătoare pentru ca să ne adunăm în Biserică. Primul sens al cuvântului biserică nu este lăcaşul de piatră, ci adunarea noastră în numele lui Hristos. Astfel, chemarea clopotelor este glasul lui Dumnezeu, prin care îşi adună credincioşii în Biserica Sa.

Anul acesta, biserica ortodoxă a Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Caporal Alexa, Arhiepiscopia Aradului, împlineşte 223 de ani de la ridicarea ei. Tot acum se împlinesc 95 de ani de la moartea eroului al cărui nume îl poartă satul din 1926, Caporalul Alexa Ion (Regimentul Vânători, Regina Elisabeta, Compania a V-a, Contingentul 1916), care a fost împuşcat pe drumul dinspre Pâncota spre Cherechi în 20 aprilie 1919 de către o patrulă maghiară în timp ce-i escorta pe intelectualii satului (preoţi, notari). Tot anul acesta se împlinesc 89 de ani de la turnarea vechiului clopot al Bisericii. Datorită vechimii lui, în toamna anului trecut acesta s-a fisurat, pierzându-şi tonalitatea şi alterând armonia de odinioară.

La începutul perioadei Triodului, credincioşii parohiei au început acţiunea de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui nou clopot, cu dorinţa ca acesta să vestească Învierea Domnului anul acesta. Dumnezeu a ascultat rugăciunea lor şi la începutul Săptămânii Mari au primit clopotul cel mult aşteptat. Odată cu clopotul cel mare care cântăreşte aproape 400 de kg, biserica a mai primit un clopot mai mic donat de epitropul Popa Alexe, pentru viitoarea capelă din cimitir.

Cele două clopote au fost turnate în renumita turnătorie românească Blotor din Baia Mare, într-un timp record, o parte a acestora fiind materialul vechiului clopot iar o parte din material nou, exigent la pretenţiile şi calitatea renumitului turnător, adică cupru electrolit 78% şi staniu electrolit 22%. Turnătoria Blotor este singura turnătorie din ţară recunoscută de Asociaţia Turnătorilor de Clopote din Europa şi Rusia. Clopotelor Blotor se disting printr-o calitate deosebită atât a turnării cât şi a sunetului. Clopotul a fost trimis pentru acordarea profesionistă la Eijsbouts în Olanda, acesta reînviind tonica gamei Si bemol a celor trei clopote.

Clopotul mare poartă icoana Învierii Domnului pentru că aceasta va fi prima veste bună pe care o va aduce peste satul Caporal Alexa şi icoana Sfinţilor Arhangheli Mihai şi Gavriil, patronii şi ocrotitorii acestei biserici. Clopotul are următoarea inscripţie: „Dăruitu-s-a acest clopot Bisericii Ortodoxe „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din Caporal Alexa, Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte TIMOTEI Arhiepiscopul Aradului, în vremea păstoririi preotul iconom Gabriel C. Mariş prin jertfa enoriaşilor parohiei, având sprijinul Primăriei Sântana şi returnarea vechiului clopot din 1925 donat de Teodor şi Aurelia Stan. Sfinţit cu prilejul Sfintelor Paşti, 20 aprilie 2014”.

Sfinţirea clopotelor a fost săvârşită în Marţea din Săptămâna Mare de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi. Înaltpreasfinţia Sa şi-a arătat mereu părinteasca purtare de grijă faţă de enoriaşii acestei parohii, poposind mereu în mijlocul acestora şi împărtăşindu-se de dragostea cu care este întotdeauna înconjurat, în special de copii din corul „Îngeraşii” al parohiei. La rugăciunea de sfinţire I s-a cerut lui Dumnezeu să „verse în el puterea darului Tău, ca, auzind credincioşii robii Tăi glasul sunetului lui, să se întărească în evlavie şi în credinţă (...) prin glasul lui să înceteze furtunile, vânturile şi grindinile, viforul şi tunetele cele înfricoşătoare, fulgerele şi văzduhurile cele vătămătoare”.

De la naştere până la moarte, sunetul clopotelor ne însoţeşte. Acestea Îl laudă pe adevăratul Dumnezeu, cheamă pe cei vii la rugăciune, îi plânge pe morţi, alungă norii, izgoneşte fulgerele, şi înfrumuseţează sărbătorile. Glasul clopotului simbolizează şi trâmbiţa cu care îngerul va vesti sfârşitul lumii şi învierea morţilor (Matei 24, 31; I Cor. 15, 52). Rolul social al clopotelor este deasemenea important. Deşi au fost destinate iniţial serviciului liturgic, clopotele au avut şi în cadrul comunităţii diferite funcţii: sosirea ierarhului sau chiar a preotului, anunţă amiaza, vestesc diferite pericole publice (incendii, apropierea puhoaielor de apă, atacul în timp de război).

Înnoirea glasului din turla bisericii a fost posibilă datorită strădaniei preotului paroh Gabriel C. Mariş, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului dar şi sprijinului financiar al Primăriei Sântana. Majoritatea fondurilor însă a fost adunată de la enoriaşii jertfelnici şi iubitori de Biserică.

Fie ca Dumnezeu să asculte glasul noilor clopotele şi să reverse peste întreaga parohie şi întreaga Biserică, armonia cerească, să aducă lumină tuturor prin Învierea din morţi a Fiului Său. (Sursa: episcopiaaradului.ro)


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 615

Id: 39900

Data: Apr 17, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar