Timp de două zile la Cluj-Napoca se desfăşoară Simpozionul internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, cu tema „Pastorație și Duhovnicie în Diaspora Românească. Purtarea de grijă a celor adormiți în cultul și practica Bisericii Ortodoxe”.
Evenimentul a început în prima zi a lunii noiembrie, se încheie în seara zilei de 2 noiembrie şi este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
În deschiderea lucrărilor, Mitropolitul Andrei al Clujului a rostit un cuvânt intitulat „Un Academician preocupat de cele spirituale mărturisește faptul că între cunoașterea religioasă și cea științifică nu-i antagonism, ci-i complementaritate”.
„Prezență discretă, impunătoare și plină de pace interioară, academicianul Virgil Cândea putea fi văzut la întrunirile Academiei, ale Adunării Naționale Bisericești și ale multor foruri naționale și internaționale preocupate de spiritualitate și cultură. (…) Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit era dragostea lui față de literatura filocalică şi implicit de trăirea în duh filocalic”.
„Lucrul acesta l-am constatat şi din scurtele noastre convorbiri dar, mai ales, din studiul introductiv pe care l-a făcut Filocaliei de la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos. Versiunea aceasta a Filocaliei pe care a scos-o la Editura Universalia, în 2001, dimpreună cu Doina Uricariu, este un tezaur de limbă și spiritualitate, redat în expresia vechilor cazanii. Este o desfătare s-o citești și să-ți hrănești sufletul din ea”, a spus înaltpreasfinţia Sa.
Episcopul Petroniu al Sălajului a vorbit, într-o intervenţie online, pe tema „Fenomenul migrației în general și migrația românească în America. Preasfințitul Policarp Morușca, primul episcop al Diasporei românești”.
Între invitaţii manifestării culturale se numără Preasfințitul Părinte Neofit, Episcopul Ortodox de Nyeri și Muntele Kenya. Ierarhul, care a primit duminică Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru arhierei, a susținut un referat pe tema „Biserica în Africa: pastorația, slujire pentru vindecare și misiune”.
„Fiecare funcție a grijii pastorale este esențială pentru vindecarea sufletelor. Suntem cu toții chemați să știm că pastorația creștină africană este o sarcină dificilă. Aceasta necesită o multitudine de direcții. Ea nu se referă doar la aspectul spiritual, ci, în mare măsură, și la aspectul umanitar. Ea are nevoie de o abordare integrată în viața complexă a africanilor”.
„Procedând astfel, îngrijirea pastorală va însemna că ființele umane îl întruchipează pe Hristos și devin agenți și faruri ale dorinței și vindecători ai vieții, în ciuda numeroaselor modele de suferință. Aceasta este chemarea noastră la preoție, de a aduce vindecare lumii rănite. Lumea are nevoie de noi, Africa are nevoie de voi, Africa își întinde brațele pentru slujirea voastră pastorală. Veniți și vedeți!”, a îndemnat Episcopul Neofit.
Tot în prima zi a lucrărilor, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a conferențiat pe tema „«Și s-a adăugat la neamul său». Gânduri adunate cu privire la moarte și omul contemporan”.
Lucrările din cea de-a doua zi se desfășoară potrivit programului de aici.
Luni, 1 noiembrie 2021 a avut loc ședința de lucru a preoților din Catalonia și Insulele Baleare, prezidată de Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
Biserica românească din orașul italian Piacenza a fost sfințită luni, 01 noiembrie, de PS Atanasie de Bogdania, .....
Data: Nov 2, 2021
În Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Onești va fi construită Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, dedicată Eroilor Neamului și .....
Data: Nov 2, 2021
O serie de opt conferințe pot fi urmărite online în cadrul „Săptămânilor pentru misiune”, eveniment organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.
În anii trecuți, acesta era un eveniment care presupunea o serie de conferințe online, și apoi, se mergea pe teren. .....
Data: Nov 2, 2021
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a avut loc marţi o întâlnire academică cu tema „Fenomenul morții în era biotehnologiilor”. Evenimentul a fost
Data: Nov 2, 2021
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la ceremonia de înmormântare a domnului Aurel Vainer, fost Preşedinte al Comunităților Evreiești din România, Cimitirul Evreiesc „Filantropia” din Bucureşti, marţi, 02 noiembrie 2021:
.....
Data: Nov 2, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).