Şcoala de vara pentru elevii seminaristi din Arhiepiscopia Iasilor

Informaţii noi, activităţi de formare duhovnicească, jocuri, concursuri, ateliere şi cluburi educative, noi prietenii şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare, dar şi focuri de tabără, multă distracţie şi voie bună, toate aceste lucruri au fost prezente în cadrul proiectului educaţional „Şcoala de vară - Dezvoltare personală prin educaţie non-formală“, eveniment desfăşurat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în perioada 15-20 iulie 2012, la Castelul Sturdza din Miclăuşeni, şi adresat elevilor din cele cinci seminarii de băieţi ale Arhiepiscopiei Iaşilor.

Gazda primitoare a acestui eveniment a fost Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie“, instituţie înfiinţată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru administrarea castelului şi a parcului de la Miclăuşeni. În cadrul şcolii de vară, elevii au participat la mai multe traininguri având ca teme: management şi scriere de proiecte, dezvoltarea personală şi autocunoaştere, formarea şi managementul echipei, comunicarea interpersonală şi în public, comunicarea media bisericească şi voluntariat. Finalitatea atelierelor şi a sesiunilor prezente în cadrul proiectului a vizat crearea unor cluburi în cadrul seminariilor teologice din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor care să completeze cunoştinţele teoretice dobândite de elevii seminarişti în timpul anilor de studiu.

Coordonaţi de o echipă condusă de arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi formată din trainerii Cezar Cîrlan, Valentin Iulian Ţoc, Cezar Dascălu şi Lucian Cîrlan, 19 elevi de la seminariilor teologice din Iaşi, Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Dorohoi şi Botoşani au participat la mai multe sesiuni de dezvoltare personală şi profesională, prin folosirea metodelor de educaţie non-formală.

În cadrul şcolii de vară, elevii seminarişti au avut mai multe întâlniri cu arhim. Hrisostom Rădăşanu care a ţinut un training despre autocunoaştere, dar şi cu diac. Nicolae Hulpoi, director Doxologia Media, care a ţinut un training despre mass-media religioase şi despre protejarea datelor în spaţiul online.

„Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, am organizat această şcoală de vară pentru elevii seminarişti din Arhiepiscopia Iaşilor, convinşi fiind că adevăratul spirit de formare şi de conectare cu valorile eterne ale Ortodoxiei pleacă de jos în sus şi aproape niciodată viceversa, pentru că, în general, întâlnirile dintre tinerii adunaţi în număr mare au un caracter cel mult celebrativ, şi nu formativ. Or, tocmai acest lucru s-a încercat în această şcoală de vară, anume recuperarea caracterului formator cu Ortodoxia şi cu împlinirea cunoaşterii adevăratelor valori. Omul are nevoie de un timp în care să sesizeze aceste adevăruri şi valori, să le experimenteze, să le guste şi apoi, cu ajutorul lui Dumnezeu, să le şi trăiască. În acelaşi timp, am intenţionat ca prin acest proiect educaţional să formulăm şi o anumită nevoie din partea elevilor seminarişti, care au aşteptări legate de actul didactic şi formator care se desfăşoară în cadrul seminariilor teologice, şi împreună să găsim soluţii“, a declarat arhim. Hrisostom Rădăşanu. În urma participării la atelierele de lucru pe echipe, elevii seminarişti au dezvoltat mai multe proiecte pe care vor încerca să le implementeze în unităţile de învăţământ din care provin. „Atitudinea elevilor participanţi la proiect a depăşit aşteptările noastre, ale organizatorilor, întrucât seminariştii s-au arătat foarte deschişi spre tot ceea ce înseamnă informaţii noi şi au dovedit că sunt capabili să gestioneze un discurs, atât în spaţiul bisericesc, cât şi în cel laic. De asemenea, cluburile de literatură, film şi jurnalism, propuse şi structurate în cadrul acestei şcoli şi care vor fi implementate în seminarii, reprezintă o oportunitate de dezvoltare personală şi profesională pentru toţi elevii seminarişti din Arhiepiscopia Iaşilor“, a precizat Cezar Dascălu, preşedinte al Asociaţiei Proivenis şi trainer în cadul proiectului.

Elevii participanţi la acţiunile şcolii de vară organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-au arătat încântaţi de proiectul educaţional desfăşurat, fiind totodată conştienţi de responsabilitatea ce le revine în urma aptitudinilor dobândite. „În aceste cinci zile am trăit o experienţă de neuitat. Am învăţat extrem de multe lucruri utile atât pe plan teologic, cât şi pe plan psihologic, lucruri pe care le voi împărtăşi colegilor mei din seminar când voi începe primul semestru al anului viitor. Vreau să particip în continuare la următoarele întruniri ale acestui proiect implementat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei“, a spus Iustin Mărgineanu, elev al Seminarului Teologic din Iaşi.

„Consider că şcoala de vară a fost un lucru foarte util, întrucât am avut şansa de a cunoaşte şi a socializa cu elevi de la alte seminarii, dar şi de a afla lucruri neabordate în programele şcolare“, a spus şi Cătălin Rotaru, elev în clasa a XI-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ.

Şcoala de vară a elevilor seminarişti din Arhiepiscopia Iaşilor s-a încheiat vineri, 20 iulie, cu participarea la hramul


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 585

Id: 23442

Data: Jul 22, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).