Colecta la Duminica Ortodoxiei pentru Fondul Central Misionar

Prima Duminica din Postul Sfintelor Pasti (9 martie 2014) a fost instituita în anul 843 de Sinodul de la Constantinopol ca sarbatoare a Ortodoxiei pentru a sublinia biruinta dreptei credinte asupra iconoclasmului, erezie care sustinea ca sfintele icoane nu trebuie cinstite.

Potrivit hotarârii Sfântului Sinod, în Duminica Ortodoxiei, în toate bisericile si manastirile Patriarhiei Române din tara si strainatate se organizeaza colecta pentru constituirea Fondului Central Misionar destinat operei misionare, social-filantropice, educationale a Bisericii Ortodoxe Române si sprijinirii parohiilor sarace din tara si strainatate. Colecta se va desfasura pâna în ziua de duminica, 30 martie 2014.

La Duminica Ortodoxiei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adreseaza clerului si credinciosilor ortodocsi o Scrisoare pastorala, care va fi citita în toate bisericile si manastirile din Patriarhia Româna, din care prezentam câteva fragmente:

(…) Hotarârea ca prima Duminica din Postul Sfintelor Pasti sa fie numita Duminica Ortodoxiei si, cu acest prilej, sa fie cinstiti toti cei care, prin cuvânt si fapta, au aparat dreapta credinta a fost luata în anul 843, la Sinodul de la Constantinopol. Aceasta lucrare duhovniceasca a fost pregatita înca din anul 787, când Sfintii Parinti ai Sinodului al VII-lea Ecumenic de la Niceea au justificat și proclamat cinstirea sfintelor icoane, ca manifestare a credinței ortodoxe.

(…) În lupta noastra pentru mântuire îi avem rugatori și mijlocitori pe Maica Domnului, pe Sfintii îngeri, pe toți Sfinții prooroci, apostoli, evangheliști, mucenici, marturisitori, cuvioși, împarați și domnitori evlavioși sau simpli credincioși care au trait în sfințenie. Cinstindu-i dupa vrednicie și plecându-ne genunchii înaintea sfintelor lor icoane, ne întarim în fata ispitelor care, mai ales în perioada Postului Mare, vin asupra noastra. În acest sens, îi avem ca modele si pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, cinstiti în aceasta zi (9 martie), care au îndurat chinurile și moartea, pentru a pastra neîntinata icoana lui Dumnezeu din ei, prin marturisirea credinței ortodoxe. De asemenea, îi avem ca exemple si pe Sfintii Martiri Brâncoveni: Constantin Voda cu cei patru fii ai sai, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache, pe care Biserica Ortodoxa Româna îi sarbatorește, anul acesta, în chip solemn, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la moartea lor muceniceasca, petrecuta la Constantinopol în ziua de 15 august anul 1714.

Pentru credincioșii dreptmaritori, în biserica și în casele lor, sfintele icoane nu constituie doar o marturie a ceea ce semnifica arta creștina, ci au, în primul rând, un rol sacru sau sfânt, de mijlocire sau întarire a credincioșilor în comuniunea lor de rugaciune cu Dumnezeu și cu Sfinții reprezentați în icoane.

(…) Nu trebuie sa uitam, așadar, ca în Biserica Îl avem prezent pe Hristos, Care Se Jertfeste pentru noi la fiecare Sfânta Liturghie si ne asteapta sa redevenim icoana a Sa, prin primirea Sfintei Împartasanii, prin cunoașterea și împlinirea prin fapte a învațaturilor Sale, pentru ca „oamenii care se împartasesc cu Trupul cel Sfânt al lui Hristos si beau Sângele Lui participa si devin partasi firii dumnezeiesti, caci se unesc cu Dumnezeirea dupa ipostas, iar cele doua firi sunt unite dupa ipostas, în chip nedespartit, în Trupul lui Hristos, cu care ne împartasim”(Ibidem, p. 145.).

Aceasta, însa, va fi posibil daca ne pocaim pentru pacatele noastre, asemenea vamesului din Evanghelie, a carui pilda ne-a fost prezentata în prima saptamâna a Triodului, și daca ne îndreptam, cu smerenie, pașii catre Dumnezeu-Parintele Ceresc, asemenea fiului risipitor, despre care am auzit în saptamâna a doua a Triodului, întorcându-ne din tara cea îndepartata a pacatului si a mortii; daca vom marturisi înaintea Tatalui ceresc greselile noastre, prin Taina Sfintei Spovedanii, amintindu-ne ca pacatul slabește în om iubirea fața de Dumnezeu și de semeni și împiedica dobândirea mântuirii și a vieții veșnice.

Și, pentru ca anul 2014 este si Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Împartasanii), se cuvine, cu atât mai mult, sa ne apropiem de aceste Sfinte Taine, printr-o cercetare atenta a conștiinței noastre în fața duhovnicului și împartașirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, fara de care nu ne putem bucura deplin de lumina Învierii și de iubirea Preasfintei Treimi.

(…) Asadar, alaturi de chipul sau icoana lui Dumnezeu din noi, de Sfintele icoane în fata carora ne închinam, în biserica și acasa, ne mai ramâne o icoana de cinstit: icoana din sufletul semenului nostru. Întiparirea chipului lui Hristos în noi, pentru dobândirea mântuirii, nu se poate realiza decât prin cuvânt înțelept și fapta buna. Iar fapta buna, adica punerea în practica a Evangheliei iubirii milostive, înseamna a descoperi și recunoaște chipul lui Dumnezeu din semenii nostri, a face pentru ei ceea ce Hristos a împlinit pentru oamenii bolnavi, saraci și întristați pe care i-a miluit.

Iar, pentru ca Biserica este corabia ce ne conduce spre limanul mântuirii, și iubirea milostiva are caracter comunitar, orice creștin conștient de apartenența sa la Trupul tainic al lui Hristos este dator sa sprijine activitatea pastoral-misionara, social-filantropica, cultural-educaționala și de construire a noi lacașuri de cult, acolo unde nu exista, prin participarea concreta la colecta pentru Fondul Central Misionar, care se organizeaza, în fiecare an, în Duminica Ortodoxiei și în urmatoarele doua duminici din Postul Mare.

Suntem convinși ca, asa cum Hristos l-a cautat, l-a ridicat și l-a mântuit pe omul cel cazut în prapastia cea adânca a pacatului, din care singur nu ar fi putut iesi nicidecum, tot astfel și noi, în aceste vremuri marcate de lipsuri materiale, dar mai ales de criza morala, avem datoria de a contribui, dupa putere, la ajutorarea aproapelui prin opera de caritate a Bisericii, deoarece numai în comuniune de iubire în Hristos, traita prin rugaciune și solidaritate concreta, putem sa dobândim un colțișor de rai, adica mântuirea.

Amintindu-ne ca nu prisosul, ci banutul vaduvei sarace a fost mai apreciat de Domnul nostru Iisus Hristos, cu darul dumneavoastra la Fondul Central Misionar vom sprijini multiplele activitați ale Bisericii, desfașurate spre binele și folosul credincioșilor ei: ajutorarea oamenilor aflați în suferința, construirea de lacașuri de cult în parohiile mici și sarace; apararea și promovarea dreptei credințe; pastrarea identitații naționale, spirituale și culturale a românilor aflați departe de țara; promovarea învațamântului teologic și religios; punerea în valoare a patrimoniului sacru și a spiritualitații ortodoxe românești ș.a.

Daca vom fi darnici și ajutatori pentru împlinirea acestora, vom avea parte de simțirea luminii icoanei lui Dumnezeu din noi, vom pasi cu nadejde sporita pe treptele duhovnicești ale Postului Mare, pentru a ne învrednici sa-L vedem pe Domnul Iisus Hristos în lumina cea preaslavita a Învierii Sale.

Va îmbrațișam cu parinteasca dragoste și ne rugam ca Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu Tatal și împartașirea Sfântului Duh sa fie cu voi, cu toți. Amin!

Presedintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române,

† D a n i e l

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

si ceilalti membri ai Sfântului Sinod

NOTĂ : Textul integral al Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei este postat pe www.patriarhia.ro, www.basilica.ro si www.ziarullumina.ro.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 427

Id: 38596

Data: Mar 6, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar