Colegiul Național „Sf. Sava” din București și-a sărbătorit vineri ocrotitorul, pe Sf. Sava cel Sfințit, pomenit în Biserică în data de 5 decembrie.
Programul sărbătorii a inclus o slujbă de Te Deum oficiată de Protopopul Sectorului 3 al Capitalei, un concurs școlar de istorie și lansarea Anuarului Colegiului pentru anul școlar 2020-2021. Elevii au pregătit și o serbare filmată în prealabil și transmisă pe Youtube.
La slujbă, părintele protopop i-a avut alături și pe Părintele Cosmin Grigorescu, slujitor la Biserica „Sf. Ambrozie” din Protoieria Sector 4, pe Părintele Ciprian Ailioaiei de la Biserica Colțea și pe Părintele Pavel Rotaru, Secretarul Protoieriei Sector 1 Capitală.
Directoarea colegiului, Prof. Elena Crocnan, a declarat pentru Radio Trinitas că își dorește ca elevii să aleagă acest liceu cu gândul la înaintașii care s-au perindat prin această școală de elită.
„Sunt copii ambițioși, care au muncit din primul an de școală și s-au pregătit foarte serios pentru a confirma și mai departe, căutând liceul nostru, pentru că cei care învață aici confirmă în carierele viitoare”, a spus Directoarea Elena Crocnan.
„Este o bucurie că o instituție de învățământ de elită este ocrotită de Sf. Sava”, a spus Părintele Nectarie Florin Busuioc, Protopopul Sectorului 3 al Capitalei și tatăl a două dintre elevele colegiului.
Protopopul a spus că Sf. Sava cel Sfințit a fost „un copil cu suflet de bătrân, adică un copil înțelept, care a căutat învățătura și sfințenia”.
„Sf. Sava reprezintă pentru copiii aceștia un model de urmat, atât în învățătură, cât și în viața virtuoasă pe care a avut-o. Pe de altă parte, reprezintă un ocrotitor și rugător”, a adăugat clericul.
Istoric
În 1694, la îndemnul stolnicului Constantin Cantacuzino, domnitorul Constantin Brâncoveanu a înființat Academia Domnească de la Sfântul Sava, care a funcționat inițial în clădirile Mănăstirii Sfântul Sava, pe locul unde astăzi se află Piața Universității din București.
Academia a devenit curând una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din Balcani, cu predare în limba greacă. În 1818, la inițiativa lui Gheorghe Lazăr, predarea a început să se facă în limba română. Mitropolitul Moldovei Iosif Naniescu a urmat cursurile acestei academii la jumătatea secolului al XIX-lea.
În 1864, la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, instituția a fost divizată în alte două: Universitatea din București și un liceu denumit ulterior Colegiu Național „Sfântul Sava”. Cel din urmă a purtat numele de Liceul „Nicolae Bălcescu” în timpul comunismului, pentru a se evita referirea religioasă.
Printre foștii elevi ai actualului colegiu s-au numărat Ion Ghica, premier la României și membru al Academiei Române, revoluționarul Nicolae Bălcescu și Sarmiza Bilcescu, prima avocată din istoria României și prima femeie din Europa care a obținut doctoratul în drept.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 354
Id: 75524
Data: Dec 3, 2021
Imagine:
Peste 600 de persoane din mai multe țări au participat de Ziua Naţională la a XI-a ediție a Maratonului „1 Decembrie” în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” din Capitală, cunoscut şi ca Parcul IOR.
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au fost, pentru al 3 an, .....
Data: Dec 3, 2021
Ziua Națională a fost prilej de serbare pentru copiii de la școala Guardian Angel Orthodox Day School din zona Chicago, unde în urmă .....
Data: Dec 3, 2021
Punctul de vedere explicitat al Patriarhiei Române referitor la certificatul digital UE privind Covid-19 (exprimat succint la întâlnirea cultelor religioase cu Prim-ministrul şi cu Ministrul Sănătăţii din Guvernul României, București, Templul Coral, 02 decembrie 2021):
.....Data: Dec 3, 2021
Asociația Sf. Hristofor din București desfășoară o colectă pentru a aduce bucuria Crăciunului în centrele de plasament unde sunt copii și vârstnici instituționalizați. Anul acesta, acțiunea se desfășoară în parteneriat cu Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității .....
Data: Dec 4, 2021
Consiliul Local Baia Mare s-a întrunit vineri în ședință solemnă la Catedrala Ortodoxă din localitate, pentru a dezbate un proiect administrativ dedicat Anului Centenar al Regelui .....
Data: Dec 4, 2021
Preasfințitul Părinte Antonie și Consulul General al României la Bălți au serbat Ziua Națională a României la Bălți și la Sângerei, unde Episcopul de Bălți a sfințit un .....
Data: Dec 4, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Recunostinta si iertarea (11 12 2016)
Credinta si cultura azi - Rostul lecturii in lumea de azi (24 05 2015)
Credinta si cultura azi - Invierea lui Hristos in constiinta contemporana (12 04 2015)
Credinta si cultura azi - Valori de patrimoniu ale spiritualitatii ortodoxe valcene (09 05 2016)
Credinta si cultura azi - Atingerea revelatoare a cuvantului (20 07 2015)
Credinta si cultura azi - Valorile religioase si definirea spatiului public (09 10 2016)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).