Comunicat de presa referitor la documentul sinodal privind importanta postului

Comuini

Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, intrunit in perioada 16-26 iunie 2016 in insula Creta, a subliniat importanta practicii postului si a binefacerilor sale spirituale.

Biserica Ortodoxa a afirmat totdeauna valoarea postului pentru viata duhovniceasca si a aratat ca acesta nu se reduce la o abtinere formala de la anumite mancaruri, ci ajuta mult la intensificarea vietii in Hristos a credinciosilor, postul fiind sustinator al pocaintei si al rugaciunii.

Credinciosii Bisericii Ortodoxe sunt indemnati sa respecte, fiecare dupa puterea si posibilitatile proprii , perioadele de post.

Postul cuprinde atat infranarea temporara de la produse de origine animala, pentru a cultiva mai intens rugaciunea, cat si abtinerea de la orice fel de lacomie, de la ganduri, cuvinte si fapte rele, contrare iubirii fata de Dumnezeu si de semeni. De aceea, postul trebuie unit cu rugaciunea si cu milostenia.

Parintii sinodali au reafirmat necesitatea respectarii de catre credinciosi a tuturor posturilor stabilite in cursul anului Domnului, adica: Postul Pastilor, cel de miercurea si vinerea, atestate de catre sfintele canoane, precum si posturile Craciunului, al Sfintilor Apostoli, al Adormirii Maicii Domnului, postul de o singura zi la sarbatorile Inaltarii Sfintei Cruci si Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul, in Ajunul Botezului Domnului, precum si toate posturile randuite din grija pastorala sau tinute in mod liber de catre credinciosi.

In acelasi timp, fara a diminua valoarea postului, s-a afirmat ca Biserica arata intelegere fata de situatiile exceptionale in care postul nu poate fi implint: varsta copilariei, diverse boli care presupun regim alimentar specific, serviciul militar, conditii grele de munca, conditii climatice speciale, dificultatea in a procura alimente de post etc.

In afara zilelor comune de post credinciosii pot sa posteasca din initiativa proprie si cu binecuvantarea parintelui duhovnic, pentru sporirea evlaviei, mai ales inainte de primirea Sfintei Euharistii, in semn de pocainta, ca implinire a unei fagaduinte duhovnicesti, pentru atingerea unui scop sfant, in vremuri de ispita, pentru a insoti cererile catre Dumnezeu, inainte de botez (pentru adulti), inainte de hirotonie, in cazuri de penitenta, in timpul pelerinajelor si in alte imprejurari asemanatoare.

In concluzie, Sinodul din Creta a exprimat atat fidelitate fata de Traditia Sfanta a Bisericii Ortodoxe, cat si iconomie pastorala (pogoramant, dezlegare) pentru situatii speciale.

Biroul de presa al Patriarhiei Romane

The post Comunicat de presa referitor la documentul sinodal privind importanta postului appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 893

Id: 60608

Data: Jul 13, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).