Concert traditional de colinde la Patriarhie

Cu binecuvântarea si în prezenta Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul României, miercuri, 18 decembrie 2013, de la orele 19.00, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei a avut loc concertul traditional de colinde intitulat RĂSĂRITUL CEL DE SUS. Moderatorul evenimentul a fost diac. Teodor Gradinaciuc.

Corul Național de Camera MADRIGAL​ si grupul psaltic TRONOS, în concert

Concertul a fost sustinut anul acesta de corul national de camera Madrigal, care a interpretat un program de colinde din repertoriul national si international. Astfel, au fost interpretate urmatoarele piese: Steaua sus rasare (Ioan D. Chirescu) Mândru-i cerul (Iulian Cârstoiu), Trei Crai de la Rasarit (cules de Anton Pann) O, ce veste minunata si Plecarea magilor (Dumitru G. Kiriac), Astazi s-a nascut Hristos (Timotei Popovici ), La Vitleem colo-n jos (Nicolae Lungu), Cetinita, cetioara (Gheorghe Cucu ), Iata, vin colindatori (Tiberiu Brediceanu), Închinarea pastorilor (Vasile I. Popovici ), Vine Craciunul pe sara (Nicolae Ursu), Domnulet si Domn din cer (Gheorghe Cucu), Mos Craciun (Ion V. Borgovan/Octavian Goga), Marire-ntru cele ‘nalte (Nicolae Lungu ), Navidad nuestra: Los reyes magos, El nacimento (Ariel Ramirez ), Noël (Adolf Adam ), Joy to the World (Georg Fr. Haendel), Noi umblam si colindam (Mihail Bârca).În deschidere a concertat grupul psaltic TRONOS al Catedralei patriarhale.La final, Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe a adresat un cuvânt celor prezenti în care a vorbit despre traditia colindelor în Biserica Ortodoxa, despre importanta Sarbatorii Nasterii Domnului si a evidentiat activitatea corului Madrigal.

Distinctii si daruri pentru colindatori

În continuare, Corului Național de Camera Madrigal i-a fost acordata Distinctia onorifica Crucea patriarhala, iar fiecarui membru al coralei i-a fost acordata Diploma si medalia omagiala Sf. Împarati Constantin si Elena. Totodata, grupul psaltic TRONOS a primit Ordinul Sanctus Stphanus Magnus. Colindatorii au primit si daruri din partea Patriarhului României.La concert au fost prezente personalitati ale vietii publice românesti, colaboratori din institutiile publice centrale si locale ale sectoarelor Administratiei patriarhale si Arhiepiscopiei Bucurestilor, colaboratori si sprijinitori ai Centrului de presa BASILICA, membrii Permanentelor Consiliului National Bisericesc si Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul si Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Bucuresti si alti invitati.Concertul a fost transmis în direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române.***

Corul Madrigal

Corul Național de Camera MADRIGAL este o emblema a vieții muzicale românești, formație profesionista înființata în 1963 de dirijorul Marin Constantin. În 50 de ani de existența artistica a reprezentat România în lume, devenind un adevarat brand de țara. Corul Național de Camera MADRIGAL a susținut în cele cinci decenii de viața artistica peste 4100 de concerte în țara și pe scenele prestigioase din Europa, SUA, Japonia, Turcia, Coreea etc, cucerind elogiile criticii muzicale românești și internaționale, primind numeroase premii și distincții, culminând cu titlul Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO (Paris – 1992)Prestigioasa activitate a Madrigalului se regasește în: 46 de CD-uri înregistrate de Casa Electrecord; CD-ul Mysterium cu Angela Gheorghiu, London Philarmonic Orchestra și dirijorul Ion Marin, editat de Casa DECCA în 2006; 24 de filme de scurt metraj și filme de televiziune realizate între anii 1967-2010 în România, Italia, Belgia, Franța, Germania, Olanda, Japonia, Macedonia, filmul Cântecele Renașterii – regizor Mirel Ilieșu distins cu Marele Premiu Palme dOr la Festivalul Internațional de la Cannes – 1968; producția BBC cu Angela Gheorghiu la Manastirile din Bucovina; în domeniul vocal-simfonic cameral a colaborat cu dirijori și orchestre prestigioase; Orchestra Sinfonietta din Berlin și Filarmonica din Munchen dirijate de Ion Marin, Orchestra Simfonica de Camera din Bremen - dirijor Louis Langree și soprana Natalie Dessay, Orchestra Naționala Concertgebouw din Amsterdam - dirijor Ferdinand Leitner, Virtuozii din București - dirijor Horia Andreescu și în ediția 2013 a Festivalului Internațional George Enescu colaborarea cu formația The Kings Consort.Începând cu anul 2011 Corul Național de Camera Madrigal este dirijat de Voicu Popescu – personalitate marcanta a vieții corale românești și internaționale, discipol și continuator al conceptului dirijoral creat de Marin Constantin. Corul Național de Camera Madrigal a aniversat anul acesta (2013) cinci decenii de activitate artistica neîntrerupta, 50 de ani de excelenta în patrimoniul muzical universal.

Grupul psaltic Tronos

Grupul psaltic Tronos a fost înfiintat în anul 1997 la initiativa Parintelui Arhidiacon protopsalt Mihail Buca si este format din tineri teologi pasionati de muzica psaltica de traditie bizantina. Numele de Tronos a fost dat la recomandarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel în anul 2007. Tronos se distinge prin acuratetea cântarii psaltice prin care mesajul textului liturgic este evidentiat în mod deosebit. O parte din membrii grupului psaltic Tronos al Catedralei patriarhale colaboreaza cu diferite grupuri de psalti din tara pentru pastrarea si transmiterea mai departe a etosului ortodox românesc al muzicii bisericesti în eparhiile Patriarhiei Române. Grupul psaltic al Catedralei patriarhale a sustinut în ultimii sase ani numeroase concerte de muzica bizantina în tara si în strainatate foarte apreciate de iubitorii de muzica si a înregistrat mai multe CD-uri cu muzica specifica fiecarei perioade liturgice.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 840

Id: 36740

Data: Dec 19, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).