Conferinta duhovniceasca organizata de ASCOR Craiova in Postul Mare: Drumul catre familie. Abstinenta sau concubinaj

Prima conferinţă duhovnicească din Postul Mare a adunat numeroşi participanţi, studenţi ortodocşi şi credincioşi craioveni, care au poposit vreme de două ceasuri în sala mare a Filarmonicii „Oltenia” pentru a asculta cuvântul biofizicianului Virgiliu Gheorghe. Tema întâlnirii a fost „Drumul către familie. Abstinenţă sau concubinaj?!”.

„Baza relaţiei de dragoste este relaţia personală”

Preocupat de „Efectele televiziunii asupra minţii umane”, în fapt titlul unei serii de volume ştiinţifice care-i poartă semnătura, invitatul conferinţei de miercuri seară, 26 martie, a identificat în primul rând principalele vicii care împiedică de cele mai multe dezvoltarea relaţiilor interpersonale în parcursul firesc către Taina Căsătoriei. A fost subliniat în primul rând caracterul nociv al relaţiilor de concubinaj, în concepţia invitatului „nocive în formarea şi dezvoltarea unei familii creştine”. „La un moment dat în viaţa sa, omul, indiferent prin ce experienţă trece, ajunge să-şi pună problema întemeierii unei familii. Lăuntric simte nevoia aceasta, însă de cele mai multe ori mai multe probleme se împotrivesc. În primul rând este problema sexuală, în al doilea rând este cariera, apoi divertismentul şi nu în ultimul rând implicarea emoţională şi teama de a nu suferi din dragoste. Toate aceste elemente duc în mod sigur la depresii profunde. Specialiştii în domeniu au ajuns la concluzia că, cu cât permisivitatea este mai mare, cu cât relaţiile trupeşti sunt mai mult promovate în afara căsătoriei, cu atât sentimentul de dragoste şi iubire este mai puţin prezent în viaţa oamenilor. Omul se îndreaptă astfel încet, dar sigur spre animalitate. Explicaţia ar fi următoarea: baza relaţiei de dragoste este relaţia personală, adică te îndrăgosteşti de un om, aşa cum vine el înaintea ta, cu toate slăbiciunile şi calităţile lui. Momentul în care apare ostentată această relaţie personală, partenerii nu se mai percep  ca persoane. Se produce aşa zisul fenomen de miopie sexuală, în sensul că atenţia partenerului se dilată pe perspectiva de optică şi slăbeşte complet atenţia pe perspectiva de persoană. Lucrul acesta este foarte interesant întrucât, odată angajat pe traiectul acesta, omul se va simţi foarte nemulţumit, pentru că într-o relaţie personală, doar omul îţi poate procura mulţumirea de care ai nevoie. De aceea, atât bărbatul, cât şi femeia se bucură când sunt ascultaţi, când pot vorbi cu cineva, când se fac înţeleşi. Prin urmare, în fondul nostru constitutiv există nevoia de a fi persoană, de a fi văzuţi şi apreciaţi prin calitatea noastră de persoană”, a spus dr. Virgiliu Gheorghe.

La finalul întâlnirii, invitatul a răspuns întrebărilor celor aflaţi în sală, aşezate în scris, pe bileţele. Preşedintele ASCOR Craiova, studentul teolog Mihai Bogdan, a ţinut să mulţumească celor prezenţi pentru atenţia acordată temei prezentate de invitat, anunţând totodată programul următoarelor întâlniri duhovniceşti, programate pentru cea de-a şasea săptămână din Postul Mare. (diac. Ioniţă Apostolache, sursa: mitropoliaolteniei.ro)


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 289

Id: 39262

Data: Mar 27, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei